null Beeld

De beste boeken van 2014 volgens (pc)

2014 was het jaar van de non-fictie. De wereldwijde veroveringstocht van Thomas Piketty en Naomi Klein zette twee oververhitte hangijzers onwrikbaar op de agenda: de ongelijkheid en de klimaatverandering, beide ontredderend en ontwrichtend. Dit demonische duo wordt in Humo’s eindejaarslijstjes omringd door een breed aanbod aan heerlijke romans, nu eens beschutting biedend tegen de onheilstijdingen en dan weer ze empathisch uitdiepend.

Peter Casteels


(pc) 1. Joost de Vries ‘Vechtmemoires’

Dit voorjaar won Joost de Vries met zijn tweede roman ‘De republiek’ de Gouden Boekenuil. In het najaar bewees hij met zijn eerste essaybundel, ‘Vechtmemoires’, dat die bekroning meer dan terecht was. De Vries toont zich de intelligentste en origineelste schrijver van zijn generatie, die hij met zijn essays over ironie en oprechtheid zelfs probeert te definiëren. Een ambitie die De Vries siert.


2. Gerrit Komrij, verzameld door Tom Lanoye ‘Dwars’

Zodra een schrijver onder de groene zoden ligt, wordt het moeilijk om nog een toegang tot zijn oeuvre te vinden. De Bezige Bij liet daarom dit jaar enkele bewonderaars hun lievelingsstukken van Gerrit Komrij uitkiezen. De selectie van Tom Lanoye in ‘Dwars’ is subliem. Hij toont wat voor een geestige en intelligente schrijver Komrij was, en geeft lezers veel zin om diens boeken ook na zijn dood te (her)lezen.


3. Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee ‘Het tweede machinetijdperk’

Deze twee Amerikaanse economen schreven de Hollywoodversie van Thomas Piketty’s ‘Capital in the Twenty-First Century’. Spectaculaire ontdekkingen zoals almaar slimmer wordende robots nemen ons het werk uit handen en zorgen ervoor dat bedrijfsleiders minder en minder werkkrachten nodig hebben. We worden nutteloos (en arm), tenzij we ons op een miraculeuze manier aan die nieuwe realiteit weten aan te passen. En dat gaat ons volgens Brynjolfsson en McAfee lukken ook. Heerlijk, toch?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234