null Beeld

De beste cd's van 2011

De beste cd's van 2011 volgens onze OHM-redactie.

Redactie


1. PJ Harvey: Let England Shake

undefined

Het valt niet vaak voor dat je al na één luisterbeurt beseft: plaat van het jaar, en helemaal niet als die plaat al in februari verschijnt. Twintig jaar nadat PJ Harvey zichzelf met het studentenkamersingletje ‘Dress’ op de indierockkaart zette, kroont ze zichzelf op ‘Let England Shake’ tot koningin, met folkrockongs die voortjakkeren in de modderige loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, maar toch branden van de hoop. Meesterlijk bijvoorbeeld hoe Polly Jean dat frivole tienerzinnetje ‘What if I take my problem to the United Nations?’ uit Eddie Cochrans ‘Summertime Blues’ licht en in de mond legt van een moegestreden soldaat. ‘Let England Shake’ was tot triomf omgesmede verslagenheid, en omgekeerd.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


2. Josh T. Pearson: Last of the Country Gentlemen

undefined

Ex-frontman van het fijne maar jonggestorven Lift to Experience, die zijn kluizenaarschap even onderbrak om ons 'Last of the Country Gentlemen' voor de voeten te werpen. Af en toe in de rug gesteund door twee derden van Dirty Three, meestal helemaal alleen: Pearson laat hemelse klanken opstijgen uit een solitaire hel. Thanks for sharing, buddy!

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


3. James Blake: James Blake

undefined

Na een handvol veelbelovende ep's en de fabuleuze radiosingle 'Limit to Your Love' uit 2010, bevestigt prille twintiger James Blake met een debuutalbum vol heerlijke zangexperimenten (soms wankel als Chet Baker, dan weer ontwapenend als Bon Iver) en knisperende postdubstep. Om te bewijzen dat hij niet van plan is om zichzelf vast te rijden, smeet hij er nog drie heel verschillende ep's achteraan: het poppy 'Enough Thunder' (met diezelfde Bon Iver), het minimale 'Order/Pan' en het futurejazzy 'Love What Happened Here'. De toekomst gloort zo fel voor Blake dat hij een zonnebril blieft.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


4. Shabazz Palaces: Black Up

undefined

Tyler, the Creator had de swagste kakishorts en de goorste praat, Jay-Z en Kanye West de felst blinkende hoes en de langste gastenlijst. Rapveteraan Ishmael Butler – in de nineties succesvol met Digable Planets – combineerde de ziekste synths, de ongedurigste spookbeats en de daverendste bassen met een ongenaakbare flow en beklijvende straatpoëzie op het claustrofobische en futuristische ‘Black Up’. U mag nul keer raden wie de beste hiphopplaat van 2011 gemaakt heeft.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


5. The Horrors: Skying

undefined

The Horrors dwepen zowel met de viscerale negermuziek van Bo Diddley als met cerebrale krautrock. Hun grote troef is niet hun uitstekende muzieksmaak, wel hun talent om uit die waaier aan invloeden gestroomlijnde songs te puren. Popsongs bovendien, die weinig gemeen lijken te hebben met al die invloeden, maar zich ergens nestelen tussen Echo & the Bunnymen en de vroege Simple Minds. En ja, humanresourcemanagers en aanverwante yuppen kopen nu ook kaartjes voor hun shows – big deal. Op naar een betere wereld!

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


6. Thurston Moore: Demolished Thoughts

undefined

In 2011 zetten Kim Gordon en Thurston Moore, het oerkoppel van de rock-'n-roll, na zevenentwintig jaar een punt achter hun huwelijk. Het is heel verleidelijk voor de hobbypsychiater in ons om in Moores gruwelijk schone, uitgebeende folkplaat de kiemen voor die breuk te ontwaren, bijvoorbeeld in het nummer 'Benediction': 'And don't you cry girl, he won't disappear / But I know better than to let you go'. Maar we horen vooral fluweelzachte songs, ragfijne klanktapijtjes en een meesterwerk if ever there was one.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


7. Fleet Foxes: Helplessness Blues

undefined

Drie jaar nadat hun wonderlijke debuut hen naar de Olympus van de folk katapulteerde, leveren Fleet Foxes op 'Helplessness Blues' meer van hetzelfde: nog meer pastorale folk, nog meer hemelse harmonieën en – vooral – nog meer prima songs. Robin Pecknold is bovendien onmiskenbaar een betere tekstschrijver geworden: de titeltrack heeft ons dit jaar nog meer kippenvel ontfutseld dan de journaalbeelden van de Arabische Lente. Topplaat.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


8. Bon Iver: 'Bon Iver, Bon Iver'

undefined

Justin Vernons tweede aan het roer van Bon Iver, de outfit waarin hij zich sinds het unieke debuut ‘For Emma, Forever Ago’ uit 2008 aan ons presenteert. Op gemengde gevoelens en dito kritieken onthaald, maar Onze Man had het bij het rechte eind toen hij schreef: ‘Een vervelende plaat is ‘Bon Iver, Bon Iver’ zeker niet, en een slechte nog veel minder.' Annex: het is een hele goeie.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »

undefined

9. Tom Waits: Bad As Me

undefined

Een mens moet soms verdomd lang wachten op nieuw materiaal van Tom Waits (zeven jaar dit keer, in de van hypes en trends aan elkaar hangende muziekwereld een eeuwigheid), maar als hij met iets nieuws komt, stelt de man nooit teleur: 'Bad As Me' is - met Waits' unieke combinatie van ballads, jazz, rockabilly, cabaret, blues en vuilnisbakkenrock - alweer over de gehele lijn uitstekend. Zegt het genoeg dat iemand als Keith Richards gráág de sidekick van deze mens komt spelen?

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


10. tUnE-yArDs: Whokill

undefined

De belofte waarmee Merrill Garbus dit voorjaar een Amerikaans festivalconcert opende – ‘It’s gonna groove hard!’ – gold net zo goed voor haar tweede tUnE-yArDs-plaat. ‘w h o k i l l’ springt van zonnige afropopriedels en kleurrijke dub over ukuleleloops en gestripte dancehallbeats naar pure doo-wop en schetterende saxofoons, terwijl Garbus' rauwe stemgeluid – 'ergens tussen Aretha Franklin en Yoko Ono' – de liedjes soul en levenslust inblaast, en en passant afrekent met politiebrutaliteit en seksisme. De perfecte soundtrack bij een woelig jaar van protest.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


11. Holy Other: With U ep

undefined

Anonieme producer uit Manchester die zijn gelaat steevast verbergt onder een horrorcape, tevens het paradepaardje van het New Yorkse Tri-Angle records (zie ook: Balam Acab, Clams Casino en How To Dress Well). Vergaap u niet aan half enigmatische, half wollige titels als 'Touch', 'With U' of 'Yr Love': dit is next level witch house, lindethee met een scheut brandalcohol, natte donkere dekens die over gapende keldergaten worden gedrapeerd. Ontroerend én griezelig.

Voorbeluisteren via:

null Beeld


12. Radiohead: The King of Limbs

undefined

Aangekondigd op een blauwe maandag, als download beschikbaar gesteld op een glorieuze vrijdag: 'The King of Limbs', de achtste plaat van Radiohead – vijf muzikale outlaws die alleen hun eigen interne klok gehoorzamen en met doodsverachting in de peilloze diepte duiken. Een stel fabuleuze songs vol blinkende weerhaken die ons mainframe telkens roodgloeiend zetten. Vingers kruisen dat ze in 2012 hun lotusbloemen op een Belgisch podium komen openvouwen.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


13. Amatorski: TBC

undefined

De ep ‘Same Stars We Shared’ van Amatorski was vorig jaar de enige Belgische inzending in deze overzichtslijst, met als vermelding: ‘Het allerbeste nieuws is dat het voor Amatorski allemaal nog moet beginnen.’ Dat was er niet naast geluld: opvolger ‘TBC’ is veertig minuten hartverkillende pracht die u – afhankelijk van uw gemoedstoestand – diep zal ontroeren dan wel de stuipen op het lijf zal jagen. ‘Soldier’, ‘Peaceful’, ’22 Februar’: songs die in om het even welke playlist onaangepast lijken, maar samen een eigen, luchtdicht universum vormen: van droom naar mayhem, en terug.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


14. Beastie Boys: Hot Sauce Committee, Pt. 2

undefined

Soms is meer ook gewoon méér. De door kanker noodgedwongen uitgestelde terugkeer van Ad Rock, MCA en Mike D gebeurt in stijl en in buitensporige overvloed. De beasties – hun eighties-trainingspakken zitten hen nog steeds als gegoten – wisselen radde rhymes af met funky lulkoek (‘The proof is in the pudding and the pudding’s in my pants’), en leggen daarbij genoeg variatie aan de dag om dríé platen te vullen. Bonus: ‘Make Some Noise’ is hun beste single sinds ‘Sure Shot’ uit 1994.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


15. The Antlers: Burst Apart

undefined

De ondraaglijke intensiteit van het meesterwerkje ‘Hospice’ uit 2009 - herinner u de single ‘Sylvia’ en huiver – hebben The Antlers samen met hun gitaren achtergelaten in de vestiaire: dit is een moderne soulplaat, met elektronica die afwisselend warm en koud blaast en een hoofdrol voor de wonderlijke stem van Peter Silberman. Toegankelijk en elegant – de Jos Van Oosterwyck in ons kan maar niet begrijpen waarom de massa niet aan hun voeten ligt.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »

De beste cd's van 2011: de nummers 16 - 25

16. Andy Stott: Passed Me By

undefined

Overdag hanteert Andy Stott (uit – niét lachen – Failsworth nabij Manchester) de verfspuit in een carrosseriebedrijf, 's avonds bricoleert hij al jaren donkere elektronicatracks. Met het korte 'Passed Me By' en de zopas verschenen ep 'We Stay Together' – de beats slepen zich door verlaten fabrieksgangen en stuiteren tegen door betonrot aangetaste muren – onderscheidt hij zich eindelijk van het peloton.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


17. Kurt Vile: Smoke Ring For My Halo

undefined

Definitieve doorbraak van de zwabberharen workaholic uit Philadelphia. Wisselt op het hardnekkig onder uw vel kruipende ‘Smoke Ring for my Halo’ hypnotiserende gitaarrock af met slaperige folkjams en zeer gedegen illustraties van zijn uit de kluiten gewassen talent als singer-songwriter. Vile is boer en goeroe in één, met songs die tegelijk down to earth en bezwerend zijn. Wie hem niet kent, heeft dit jaar niet naar gitaarmuziek geluisterd.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


18. Amy Winehouse: Lioness

undefined

Een passend eresaluut aan hun meisje, en dat van ons: in samenspraak met de nabestaanden legden producers Salaam Remi en Mark Ronson de covers die Amy Winehouse de voorbije jaren opnam samen met schetsen voor nieuwe songs en bijzondere versies van haar eigen classics, en destilleerden er deze onaffe maar smaakvolle afscheidscollectie uit. ‘Lioness: Hidden Treasures’ is een schimmig jukeboxfeestje in een pub in Noord-Londen: er is soul, doo-wop, ska, een pooltafel en veel drama. Als Amy Winehouse ‘Will You Love Me Tomorrow’ croont tegen een achtergrond van parmantige blazers, dan blijft geen zakdoek droog.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


19. Jonathan Jeremiah: A Solitary Man

undefined

Door zowat alle lijstjessamenstellers van deze planeet vergeten, maar natuurlijk niet door uw lijfblad: Jonathan Jeremiah, een Londenaar die na zeven jaar wroeten, schaven en schrappen met ‘A Solitary Man’ een verbluffend debuut uitbracht. Soulvolle folksongs met warmbloedige blazers en Elysische strijkersarrangementen wisselen af met ingetogen liedjes. 'De missing link tussen Scott Walker en Nick Drake,' schreven we in mei, en zeven maanden later nemen we daar geen letter van terug.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


20. A.A. Bondy: Believers

undefined

Als piepkuiken voerde Auguste Arthur Bondy een grungegroepje aan – op een blauwe maandag zat hij zelfs met Dave Grohl in de studio. Tegenwoordig stapt hij solo uit de schaduw, met langzame haast. 'Believers', zijn derde, verklankt tegelijk een weg door het donker en de verlichting naast die weg. 't Is weemoedige, bedrieglijk eenvoudige nachtmuziek, waarin ruimte en stilte net zo belangrijk zijn als drums, bas, gitaar en stem. 'How the fuck is this guy so unnoticed?'vraagt zich iemand af op YouTube. Wij hebben er het raden naar.

undefined

Voorbeluisteren via:

null Beeld


21. The Kills: Blood Pressure

undefined

Als piepkuiken voerde Auguste Arthur Bondy een grungegroepje aan – op een blauwe maandag zat hij zelfs met Dave Grohl in de studio. Tegenwoordig stapt hij solo uit de schaduw, met langzame haast. 'Believers', zijn derde, verklankt tegelijk een weg door het donker en de verlichting naast die weg. 't Is weemoedige, bedrieglijk eenvoudige nachtmuziek, waarin ruimte en stilte net zo belangrijk zijn als drums, bas, gitaar en stem. 'How the fuck is this guy so unnoticed?'vraagt zich iemand af op YouTube. Wij hebben er het raden naar.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


22. Benny Zen & The Syphilis Madmen: Run Back To The Safety of The Town

undefined

Welcome back Peter Houben, ex-Nemo en ex-Mitsoobishy Jacson, die met Benny Zen en groep (u dacht toch niet dat we ‘m nog eens voluit gingen schrijven?) de wilde popexperimenten waarvan debuut ‘UFO Conspiracy Believer’ bulkte, in een richting wist te sturen die mensen met zin voor avontuur gewoon pop noemen. Toppop zelfs.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


23. Laura Marling: A Creature I Do'nt Know

undefined

‘I showed you my hand once and you hit me in fear’: op ‘A Creature I Don’t Know’ bekampt Laura Marling haar demonen, en ontstijgt ze het folketiket dat ze te pas en te onpas opgekleefd krijgt.In de gelijknamige song laat ze horen dat ze ondanks haar eenentwintig lentes orkanen kan trotseren. Het meisje Marling is een vrouw geworden. Meer nog: a star is born.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Voorbeluisteren via »


24. Cat's Eyes: Cat's Eyes

undefined

Als een professionele verzamelaar als Faris Badwan aan de slag gaat met de sixtiessound van zijn collectie girlgroupsingles, dan weet je dat je geen gimmickachtige herneming à la The Pipettes moet verwachten. Van de spaghettiwesterndramatiek van ‘Bandit’ tot de door tienertranen doorweekte dagboeknotities van ‘I’m Not Stupid’: ‘Cat’s Eyes’ was een kleine plaat met grote gevoelens, die eerst beleefd aanklopte en je vervolgens hartstochtelijk rond de hals vloog. Met zeer veel dank aan sopraan en multi-instrumentaliste Rachel Zeffira, de andere vijftig procent van Cat’s Eyes.

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »


25. EMA: Past Life Martyred Saints

undefined

Erika M. Andersonpent persoonlijke songs vol blutsen en builen, combineert de sound van ruisende demo's met uitgekiende composities (het vierdelige epos 'The Grey Ship' is een klassieker in wording) en heeft de volmaakte onvolmaakte popplaat gemaakt. Geen makkelijke hap, maar wie zijn platen graag tot de laatste groef uitspit vooraleer ze teder aan het hart te drukken, zal het beamen: ontdekking van het jaar.

undefined

Voorbeluisteren via:

null Beeld

Herlees de bespreking »

De beste cd's van 2011 volgens (jub) en (kt)

(jub)

1. Josh T. Pearson: ‘Last of the Country Gentlemen’

2. Beastie Boys: ‘Hot Sauce Committee, Pt. 2’

3. Gillian Welch:‘The Harrow & The Harvest’

4. Bon Iver: ‘Bon Iver’

5. Benny Zen The Recording Artist Featuring The Syphilis Madman: ‘Run Back to the Safety of the Town’

6. The Roots: ‘Undun’

7. Wilco: The Whole Love’

8. The Dirtbombs: ‘Party Store’

9. My Morning Jacket: ‘Circuital’

10. The Black Keys: ‘El Camino’

Eveneens de moeite: ‘Let England Shake’ van PJ Harvey, ‘Zonoscope’ van Cut Copy, ‘Rave On Buddy Holly’, ‘The Game’ van Das Pop, ‘Eleonore’ van The Bony King Of Nowhere, ‘So Beautiful or So What’ van Paul Simon, ‘Blood Pressures’ van The Kills, ‘The Randy Newman Songbook, Volume 2’, ‘Feed ‘em With a Brick’ van Channel Zero, ‘Computers and Blues’ van The Streets, ‘London Sessions’ van LCD Soundsystem, ‘Demolished Thoughts’ van Thurston Moore, ‘Metals’ van Feist, ‘Keep You Close’ van dEUS, ‘Father, Son, Holy Ghost’ van Girls, ‘Black and White America’ van Lenny Kravitz, ‘Noel Gallagher’s High Flying Birds’, en ‘Bad As Me’ van Tom Waits.


(kt)

1. James Blake: 'James Blake'

2. Holy Other: 'With U EP'

3. Andy Stott: 'Passed Me By'

4. Shabazz Palaces: 'Black Up'

5. Gil Scott-Heron & Jamie xx: 'We're New Here'

6. Grouper: 'A I A : Alien Observer / Dream Loss'

7. Zomby: 'Dedication'

8. Balam Acab: 'Wander/Wonder'

9. Amatorski: 'TBC'

10. Radiohead: 'The King Of Limbs'

En verder zwaar in de ban van een leger toptracks, onder anderen van Burial ('Street Halo'), Kahn ('Like We Used To'), Lana Del Rey ('Video Games'), Azealia Banks ft. Lazy Jay ('212'), Ghostpoet ('Cash & Carry Me Home'), SBTRKT ('Wildfire'), A$AP Rocky ('Purple Swag'), Clams Casino ('Treetop'), Com Truise ('VHS Sex'), FaltyDL ('The Pacifist'), Invisible Conga People ('In A Hole'), Kode9 & The Spaceape ('Otherman'), SX ('Black Video'), Tune-Yards ('Gangsta'), Wols ('Damage'). En nog een paar van Tycho. En van Tim Hecker, Blanck Mass en Actress ook. En die van Blawan. En Dylan Ettinger. Onder anderen dus.

De beste cd's van 2011 volgens (kv) en (ss)

(kv)

1. Cat’s Eyes: ‘Cat’s Eyes’

2. The Horrors: ‘Skying’

3. PJ Harvey: ‘Let England Shake’

4. Beirut: ‘The Rip Tide’

5. The Vaccines: ‘What Did You Expect from The Vaccines?’

6. Miles Kane: ‘The Colour of the Trap’

7. Arctic Monkeys: ‘Suck It and See’

8. Steak Number Eight: ‘All Is Chaos’

9. Dum Dum Girls: ‘Only In Dreams’

10. Amy Winehouse: ‘Lioness: Hidden Treasures’

undefined


(ss)

1. Noel Coward 1934 Version: 'Rehab'

2. Amy Winehouse: 'Lioness'

3. David Crosby: 'I was mistaken'

4. Radiohead: 'The King of Limbs'

5. Kate Bush: '50 words for snow'

6. Geike: 'For the beauty of confusion'

7. Rumer: 'Seasons of my soul'

8. Noel Gallagher’s High Flying Birds: 'Noel Gallagher's High Flying Birds'

9. Jonathan Jeremiah: 'A solitary man'

10. Birdy: 'Birdy'

Ook charmant, origineel of intrigerend: Björk, Apparat, Slowclub, Ryan Adams, Laura Marling, The Bandana Splits, Lenny Kravitz, Adele, Ry Cooder, The Waterboys, Idiot Glee, The Head and the Heart, Arctic Monkeys, Baxter Dury, Fool’s Gold, DRC Music (Damon Albarn), Jeff Bridges.

Concerten, in volgorde van briljantie: Clement Peerens Explosition, Prince, Morrissey, Sade, Chic, Erykah Badu, Geike, Brian Wilson, Crosby & Nash, Coldplay, Gavin Friday, Lenny Kravitz, Peter Frampton, Status Quo, dEUS.

De beste cd's van 2011 volgens (godb) en (cv)

(godb)

1. James Blake: 'James Blake'

2. Josh T. Pearson: 'Last Of The Country Gentlemen'

3. Charles Bradley: 'No Time For Dreaming'

4. PJ Harvey: 'Let England Shake'

5. Fleet Foxes: 'Helplessness Blues'

6. The Kills: 'Blood Pressures'

7. The Black Keys: 'El Camino'

8. Tom Waits: 'Bad As Me'

9. Coeur de Pirate: 'Blonde'

10. The Low Anthem: 'Smart Flesh'

undefined


(cv)

1. Laura Marling: 'A Creature I Don’t Know'

2. Tom Waits: 'Bad as Me'

3. Jonathan Jeremiah: 'A Solitary Man'

4. PJ Harvey: 'Let England Shake'

5. Elbow: 'Build a Rocket Boys!'

6. Joan As Policewoman: 'The Deep Field'

7. Raymond van het Groenewoud: 'De laatste rit'

8. Tori Amos: 'Night of Hunters'

9. Beuzak: 'Homebrew'

10. Alva Noto + Ryuichi Sakamoto: 'summvs'

De beste cd's van 2011 volgens (hs) en (dc)

(hs)

1. Shabazz Palaces: ‘Black Up’

2. tUnE-yArDs: ‘w h o k i l l’

3. Veronica Falls: ‘Veronica Falls’

4. The Weekend: ‘House Of Balloons’ mixtape

5. Holy Other: ‘With U’ ep

6. Other Lives: ‘Tamer Animals’

7. Andy Stott: ‘Passed Me By’ + ‘We Stay Together’

8. James Blake: ‘James Blake’ + ‘Order/Pan’ 12”

9. EMA: ‘Past Life Martyred Saints’

10. A Winged Victory For The Sullen: ‘A Winged Victory For The Sullen’

En verder: Grouper: ‘A I A’, John Maus: ‘We Must Become The Pitiless Censors Of Ourselves’, Balam Acab: ‘Wander/Wonder’, Bon Iver ‘Bon Iver, Bon Iver’, Kurt Vile: ‘Smoke Rings For My Halo’ + ‘So Outta Reach’ ep, Frank Ocean: ‘Nostalgia, Ultra’ mixtape, Panda Bear: ‘Tomboy’, Dirty Beaches: ‘Badlands’, Clams Casino: ‘Instrumental’ mixtape, Julia Holter: ‘Tragedy’

undefined


(dc)

1. A.A. Bondy: 'Believers'

2. Josh T. Pearson: ‘Last of the Country Gentlemen’

3. Bon Iver: 'Bon Iver'

4. The Antlers: ‘Burst Apart’

5. Steven Wilson: 'Grace for Drowning'

6. Amatorski: 'TBC'

7. Raymond van het Groenewoud: 'De laatste rit'

8. Tom Waits: 'Bad As Me'

9. Low: 'C'mon'

10. Fleet Foxes: 'Helplessness Blues'

De beste cd's van 2011 volgens (fvd), (tw) en (nq)

(fvd)

1. The Horrors: 'Skying'

2. Thurston Moore: 'Demolished Thoughts'

3. Kurt Vile: 'Smoke Ring for my Halo'

4. Amatorski: 'TBC'

5. Radiohead: 'King of Limbs'

6. James Blake: 'James Blake'

7. Beastie Boys: 'Hot Sauce Committee Pt. 2'

8. Shabazz Palaces: 'Black Up'

9. Gill Scott-Heron & Jamie XX: 'We're New Here'

10. Arctic Monkeys: 'Suck It & See'


(tw)

1. PJ Harvey: 'Let England Shake'

2. Thurston Moore: 'Demolished Thoughts'

3. Connan Mockasin: 'Forever Dolphin Love'

4. EMA: 'Past Life Martyred Saints'

5. Ty Segall: 'Goodbye Bread'

6. The Kills: 'Blood Pressure'

7. Bill Callahan: 'Apocalypse'

8. J. Mascis: 'Several Shades of Why'

9. Danger Mouse & Daniele Luppi: 'Rome'

10. The Black Keys: 'El Camino'

Eervolle vermelding:

Agnes Obel, Black Lips, Charles Bradley, Fucked Up, Iceage, Spank Rock, Tune-Yards, Wild Flag

undefined


(nq)

1. Fleet Foxes: 'Helplessness Blues'

2. Iceage: 'New Brigade'

3. Wu Lyf: 'Go Tell Fire to the Mountain'

4. Drive-By Truckers: 'Go-Go Boots'

5. tUnE-yArDs: 'Whokill'

6. The Antlers: 'Burst Apart'

7. Benny Zen and the Syphilis Madmen: 'Run Back to the Safety of the Town'

8. Kurt Vile: 'Smoke Rong for My Halo'

9. Fucked Up: 'David Comes to Life'

10. Richard Buckner: 'Our Blood'

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234