null Beeld

'De beste hobbykok van Vlaanderen': Sergio Herman en Peter Goossens

'In mijn keuken heet ik chef, en de chef heeft altijd gelijk.' Peter Goossens is na twee seizoenen 'Mijn restaurant!' uitgegroeid tot de Chuck Norris van het Vlaamse koksgild (als hij uien snijdt, huilen de uien - u kent dat). Gekoppeld aan de star power van zijn collega Sergio Herman, eveneens houder van drie Michelinsterren, móét dat wel vuurwerk opleveren, dacht vtm. Dus dreven ze dertien hobbykoks bijeen in een gigantische keuken in een Gentse loft, waar ze door Goossens en Herman worden ingekookt tot er nog maar ééntje overblijft: 'De beste hobbykok van Vlaanderen'.

Raf Weverbergh

HUMO Is het format jullie speciaal op het koksvest geschreven na het succes van 'Mijn restaurant!'?

PETER GOOSSENS «Ja. Kanakna wilde een nieuw format ontwikkelen rond koken. Ik wilde alleen iets doen dat echt professioneel was, én dat niet in het vaarwater van 'Mijn restaurant!' zou belanden. De chemie met Sergio was er sowieso: wij kennen elkaar al twintig jaar, hè.»

SERGIO HERMAN «En hier zit ik dan, als halve Belg.

»Zestien uur in mijn keuken staan, dat vóél ik niet meer. Dit is iets helemaal anders: na zo'n opnamedag ben ik dood. Maar 't is leuk om die hobbykoks en ons vak eens in de schijnwerpers te zetten. Ik heb de indruk dat hobbykoken in België geweldig leeft: dat zit echt in jullie cultuur, veel meer dan in Nederland.»

HUMO Vinden jullie jezelf goed, op televisie?

GOOSSENS «Ik heb nog geen tijd gehad om te kijken.»

HERMAN «'t Is een beetje raar om jezelf te zien. Voor mij is het allemaal nogal nieuw. Ik ben twee keer in 'Mijn restaurant!' geweest, en nu dit.»

HUMO Je echtgenote Ellemieke Vermolen is een pro: zij werkt als presentator op SBS Nederland. Heeft zij al feedback gegeven?

HERMAN «Nee, die bemoeit zich daar helemaal niet mee.

»Ik, ehm, wéét wel dat ik een beetje raar klink, soms. Ik praat een mengeling van Zeeuws-Vlaams en Nederlands, en nu komt er met Peter nog een scheutje Belgisch bij.»

HUMO Je was naar het schijnt geschrokken van de impact van je woorden in 'Mijn restaurant!'.

HERMAN «Ja, toch wel. Ik heb sowieso een andere woordenschat dan Peter: voor de Belgische kijker komt het misschien iets harder over als ik zeg dat iets k-u-t is. Maar Peter en ik dachten hetzelfde over het eten dat ons werd voorgeschoteld, hoor. En: de deelnemers konden een eigen restaurant winnen. Dan móét je kritisch zijn.»

HUMO Wat vonden jullie van het niveau van de hobbykoks? Er was er onder meer eentje bij die zich meer balletdanser dan kok waande.

GOOSSENS «Tja, je begint met honderd en de bedoeling is dat je naar één gaat: 't is normaal dat er een paar clowns tussen zitten. Wat me opviel was dat de meeste hobbykoks organisatie missen. Ze zijn nogal chaotisch, ze denken niet na voor ze beginnen. Dat proberen wij hen bij te brengen.»

HUMO Als de Vlaming op zaterdagavond bezoek krijgt, wat schotelt hij hen dan voor?

HERMAN «Veel ratatouilles en paprika's, had ik de indruk. Scampi's. En véél aardappelpuree. Al weet ik niet of het representatief was wat wij voorgeschoteld kregen: hier moesten ze in een uur tijd één gerecht klaarmaken, terwijl de zenuwen door hun lijf gierden. Dat geeft een vertekend beeld, denk ik.»

Lees het volledige artikel vanaf maandag 21 september in Humo 3603

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234