Stand-off tussen de betogers en agenten in het Huis van Afgevaardigden Beeld Getty Images
Stand-off tussen de betogers en agenten in het Huis van AfgevaardigdenBeeld Getty Images

Video

De bestorming van het Capitool in vijf opvallende video’s

Trump is de eerste president in de geschiedenis van de VS die tweemaal aan de afzettingsprocedure wordt onderworpen. Het proces, dat dinsdag begon, zal zich buigen over de vraag of Trump al dan niet heeft opgeroepen tot opstand met de bestorming van het Capitool tot gevolg. Op de tweede procesdag maakten de aanklagers indruk met nieuwe beelden van de beveiligingscamera’s om de gewelddadigheid van de bestorming te illustreren. Ook eerder doken al verontrustende beelden op. Wij zetten de vijf opmerkelijkste op een rij.

Stan De Coninck

Politieagent Goodman leidt de betogers weg van de Senaatskamer

Toen de betogers binnenkwamen in een ruimte waar ze directe toegang hadden tot de Senaatskamer, leidde Eugene Goodman de meute af door de leider een duw te geven en weg te lopen van de ingang. Hierdoor kregen andere politieagenten de tijd om andere, belangrijke deuren te sluiten. Goodmans actie redde meerdere levens, ook die van de betogers zelf. In de Senaatskamer stonden namelijk gewapende officieren klaar om met scherp te schieten indien de betogers te dicht kwamen. In onderstaande video zijn Goodmans cruciale interventies te zien.

Mike Pence en Mitt Romney ontsnappen op het nippertje

Mitt Romney was op wandel in het Capitool op het moment dat de betogers binnendrongen en liep, zonder het te weten, rechtstreeks op het gewoel af. Op de beelden is te zien hoe Eugene Goodman, dezelfde agent die de betogers afleidde, richting Romney rent en hem in de andere richting stuurt. Ook vicepresident Mike Pence en diens familie wisten op het nippertje te ontsnappen aan de kwade menigte. Op het moment dat Goodman de menigte afleidde van de Senaatskamer, zat de vicepresident nog in een kamer net ernaast. Op een bepaald ogenblik kwamen de betogers tot op 30 meter van Mike Pence, terwijl ze in koor om zijn executie aan het roepen waren.

Het moment dat de betogers binnen raakten in het Capitool

Op onderstaande beelden is te zien hoe de relschoppers zich een weg in het Capitool forceerden. De beelden van de beveiligingscamera’s tonen hoe een enkele politieagent het opneemt tegen de eerste bestormers door gebruik te maken van zijn pepperspray, maar zich al snel moet terugtrekken. Opvallend: tussen de betogers zijn mensen te zien in volledige gevechtsuitrusting terwijl anderen relschilden dragen.

Het Huis van Afgevaardigden bestormd terwijl congresleden nog binnen zijn

De iconische foto van agenten die met getrokken wapens de deur van het Huis van Afgevaardigden bewaken werd getrokken op het moment dat er nog congresleden in de ruimte aanwezig waren. Op de beelden is de stand-off in de verte te zien, terwijl de congresleden worden aangemaand om laag bij de grond te blijven. In het midden van het filmpje hoort u een congreslid luidop bidden en smeken om vrede in haar land.

Politie in de vuurlinie

Als de verschillende aanwezige agenten en politiediensten niet zo heldhaftig hadden opgetreden, dan was de bestorming hoogstwaarschijnlijk een stuk bloederiger verlopen. De dreiging van de Trumpsupporters bleek niet erg serieus genomen, waardoor de ordediensten compleet onderbemand waren en ook The National Guard nergens te bespeuren was. De lokale agenten van het Capitool waren dus de laatste hoop en deelden stevig in de klappen, met de dood van agent Brian Sicknick tot gevolg. Onderstaande video’s geven een beeld van het geweld waarmee de agenten geconfronteerd werden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234