null Beeld

De bezetting van het Beursplein: ondertussen in Brussel

Het zat filosoof Philippe Van Parijs al een tijdje hoog als hij na buitenlandse reizen terug thuis kwam in Brussel: waarom gaat het in onze hoofdstad zo lamlendig traag om de publieke ruimte aantrekkelijker en mensvriendelijker te maken? Hij ventileerde zijn ongenoegen in een verschroeiend opiniestuk in drie Brusselse media: 'Boos, wóédend kan ik worden als ik aan mijn stad denk.'

Raf Weverbergh

Woedend vanwege het gebrek aan groen, de verstikkende overmacht van auto's in Brussel, de botte weigering van de Brusselse politiek om van de stad een aantrekkelijke woon- en leefplek te maken. In één adem riep hij de Twitter- en Facebookgeneratie op tot een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid: een goeie, ouderwetse sit-in op een drukke verkeersader.

Zijn oproep viel niet in dovemansoren: een week later hebben al meer dan tweeduizend Brusselaars zich aangemeld voor een ongeautoriseerde picknick op het Beursplein - het begin van een bescheiden Brusselse Lente, hoopt de anonieme organisatie achter het evenement.

Philippe Van Parijs «Ik was onlangs nog in Palermo, Haarlem, Antwerpen, Gent: zeer verscheiden steden, maar er wordt wél overal wat aan de ruimtelijke ordening gedaan. Terwijl: in Brussel is het zo weinig, zo bescheiden en zo tráág.

»Ik vond dat dat moest aangeklaagd worden. In de toekomst zullen we met z'n allen anders moeten gaan wonen - in kleinere appartementen en dichter bevolkte steden. Dan móét de openbare ruimte wel leefbaar en mooi zijn.

»Er heerst in Brussel echt een autocultuur. Elke keer als men iets wil aanpakken, botst men op de lobby van winkeliers die denken dat ze financieel zullen verliezen als delen van de stad minder autovriendelijk worden. Kijk maar naar de Zavel: dat is één grote, lelijke parking. Elke poging om daar wat aan te doen, strandt.

»Het is tijd dat de burger zich laat horen. Ik geloof in een zachte vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid.»

HUMO U mikte in uw oproep expliciet op Twitteraars en Facebookers om een evenement uit de grond te stampen.

Van Parijs «Ik had net het boek 'Here Comes Everybody' van Clay Shirky gelezen. Hij heeft het over hoe je dankzij het internet grote dingen kan organiseren, zónder organisatie. Heel interessant, vind ik.

»Maar ik weet ook: er zijn mensen die daar beter mee overweg kunnen dan een oude filosoof als ik (lacht). Dus heb ik hen opgeroepen om iets te doen. Met succes, blijkbaar.

»Ik heb blijkbaar een snaar geraakt: heel veel mensen hebben me gemaild om te zeggen dat ik precies uitdrukte wat zij al lang dachten.»

Inschrijven voor de picknick? Check de Facebook-pagina.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234