null Beeld

'De blauwe gids' op Vier

'The Sky is the Limit', in drie dimensies.

Tom Raes

Luc Haekens: u kent 'm uit 'De ideale wereld', dat kundige actuaniemendalletje met vleeshaken aan, waarin hij op korte tijd als geen ander de rol heeft geperfectioneerd van de vriend die het goed met u meent, maar die toevallig ook een camera in zijn kielzog heeft lopen die helaas níét zo tuk is op u. Als hij al niet vermomd als president van Turkije bij een nietsvermoedende Vlaming aanbelt, natuurlijk. In 'De blauwe gids' had Haekens het over 'een obscuur verleden' wanneer hij op zijn baantje bij 'De ideale wereld' doelde. Je kunt het soms ook als een eretitel zien, zo'n obscuur verleden.

Voor 'De blauwe gids' ging Haekens aankloppen bij de mysterieuze wereld van de adel van de 21ste eeuw - sowieso al een ongefortuneerd volkje: ze hebben blauw bloed volgens de volksmond, en onpraktisch lange namen. In betere tijden verschuilden ze zich met hun weelde achter metershoog hekwerk dat hen tegen de boze, onbeschaafde buitenwereld moest beschermen. Pour vivre heureux, vivons cachés - Frans is er ook vandaag nog vaak de voertaal. Veilig verborgen leefden ze gelukkig, en maar half op de hoogte dat de wereld grondig aan het veranderen sloeg. Echt hoogstaand hekwerk houdt namelijk ook ongewenste sociale omwentelingen veilig buiten, en zo kwam het dat Luc Haekens zich enorm veel moeite moest getroosten om zich een weg naar binnen te banen.

Dat lukte hem uiteindelijk, via allerlei omzwervingen en onder het mom van een boek dat hij over de adel zou schrijven - de blauwe gids in kwestie. Maar vooral: met zijn aangeboren talent om onschadelijkheid te veinzen. Haekens mat zichzelf zijn intussen kenmerkende gortdroge stijl aan, benevens een maatpak, en voor de gelegenheid ook een sérieux, dat hem weliswaar zo losjes over de schouders hing dat je de ironie eronder duidelijk kon zien zitten. 'Ik had altijd gedroomd om een ridder te ontmoeten. Ik ben nu een beetje teleurgesteld,' zei hij toen hij uiteindelijk tegenover een wat sjofele oude man in maatpak kwam te staan. Even later maakte Haekens zich de bedenking dat de adel vandaag toch over minder personeel blijkt te beschikken dan hij gedacht had, en zag je hem eigenhandig een bosmaaier hanteren onder het goedkeurende oog van zo'n adellijer. Alles om te helpen.

'De blauwe gids' leek op papier een blauwe bloedverwant van 'The Sky is the Limit' te zullen worden, maar bleek in de uitvoering meer dan dat. Vollediger, maar ook menslievender. Want Haekens verlaat dan wel nooit het huis zonder dubbele agenda, uitlachtelevisie maakt hij niet. Als hij uitwassen of kronkels tegen het lijf loopt, laat hij die voor zichzelf spreken, maar tegelijkertijd weet hij ook hoe je alles wat nog maar van ver naar bullshit meurt in z'n hemd zet. 'Dat is geen kasteel, hè. Daarmee moet je in Frankrijk niet komen aanzetten,' sprak zo'n moderne ridder over zijn desondanks allesbehalve bescheiden optrekje. 'Het zíét er wel uit als een kasteel,' zei Haekens met een uitgestreken gezicht. Waarop de titeldrager naast hem niet anders kon dan monkelend instemmen. Niets knapt zo mooi als een zelfgeblazen zeepbel.

'En wat spreekt u als u boos bent?' vroeg een geslepen naïviteit uitstralende Haekens aan de baron die hem net had toevertrouwd in het dagelijkse leven Frans te praten met zijn echtgenote. 'Nederlands,' klonk het antwoord, schoorvoetend. En er kon een lachje van af. De ijdelheid van de adel lag op straat, en alles bleek ijdelheid.


Tweet

Luc Haekens slaapt gerust vannacht: zijn werk is volbracht.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234