null Beeld

De blijde boodschap van Bart Cannaerts

Wat als we dit interview zouden beginnen met een verwijzing naar koning Midas, de figuur uit de Griekse mythologie die alles wat hij aanraakt in goud verandert? Dan zou Bart Cannaerts zich in zeventien bochten kronkelen om zijn winst in de Culture Comedy Award in 2006 en Humo’s Comedy Cup in 2007, zijn aandeel in de Emmy Award voor ‘Benidorm Bastards’ en de Gouden Roos voor ‘Wat Als?’, zijn nieuwe dvd-release en zijn zo goed als uitverkochte derde zaalshow te relativeren. ‘Ik heb al even vaak gefaald,’ zegt hij. ‘Alleen valt dat blijkbaar minder op.’

Bart Vanegeren

Het is trouwens niet al goud wat er blinkt. Ouwe Midas kreeg het serieus op zijn heupen toen bleek dat ook zijn voedsel en zijn naasten onder zijn aanraking bezweken. Zover is het bij Cannaerts gelukkig nog niet.

In zijn Antwerpse rijtjeshuis schenkt hij koffie in een porseleinen tas, trommelt met zijn lange, fijne ingenieursvingers op een houten eettafel en worstelt met zijn bescheidenheid. ‘Die Nederlandse Culture Comedy Award was bovendien maar een heel klein prijsje. Iemand als Wim Helsen wint daar zowat elk jaar de Poelifinario, de allerhoogste cabaretprijs. Dat niveau zal ik nooit bereiken. Zeker omdat ik niet in Nederland speel.’

HUMO Waarom niet?

Bart Cannaerts «Waarom wel? Ik speel meer dan genoeg in Vlaanderen en ik werk ook nog voor televisie. Mocht ik echt héél rijk willen worden, dan zou ik misschien naar Nederland trekken. (Schertsend) Maar voorlopig is gewoon rijk al meer dan genoeg.

»Ik heb ook geen zin om weer vanaf scratch te beginnen en twee jaar lang voor dertig man te spelen. Dan speel ik liever een vierde keer in de Arenberg. Ik ben niet zo’n man van uitdagingen.»

HUMO Zegt de leraar die stand-upcomedian werd en binnenkort voor het eerst ‘De pappenheimers’ presenteert.

Cannaerts «Ja, maar ‘De pappenheimers’ zie ik niet als een uitdaging. (Twijfelt) Klinkt dat arrogant? Ik hoop van niet.

»Toen ik telefoon kreeg van Tom Lenaerts, dacht ik dat hij me zou vragen voor een rubriekje in ‘De Kruitfabriek’ of een nieuwe versie van ‘De mol’. Verder dan dat durfde ik niet te denken. We spraken af op café. Tom kwam binnen en zijn eerste vraag was: ‘Wil je ‘De pappenheimers’ presenteren?’ Waarop hij ongeveer onmiddellijk weer vertrok. Ik zat aan mijn stoel genageld. Nu ja, ik kon ook niet vertrekken, want ik had een veel te grote smoothie besteld.

»Het ergste wat me nu kan overkomen, is dat ik het heel slecht doe en dat ik nooit meer een quiz mag presenteren, maar dat schrikbeeld vind ik niet zo erg. Ik heb nog altijd comedy en ik zal nog altijd achter de schermen aan televisieprogramma’s werken. Een eventuele mislukking zal geen enkele van mijn dromen aan diggelen slaan.»

Bekijk een filmpje:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234