null Beeld

De blijde intrede van Netflix

Hij komt! Hij komt! Nog een paar keer slapen en Netflix – de internetzender met zijn grote zak vol films en tv-series – is er. Tot die tijd moet u zich nog even tevreden stellen met de ‘gewone tv-zenders’, die de komst van de Amerikaanse entertainmentreus met lede ogen aanzien. ‘Ik weet niet hoe het komt,’ zegt Netflix-CEO Reed Hastings, ‘maar iedereen is bang voor ons.’

De eerste maand mag je Netflix volledig gratis testen, ook in België. Volgens Hastings is dat ‘het simpelste en beste idee dat we ooit hebben gehad’. Nadien betalen Amerikanen 7,99 dollar per maand, wat belachelijk weinig is voor een catalogus van een paar tienduizend films en tv-series. In het aanbod zit evenwel geen ‘Game of Thrones’. En waar zijn de onnozele blockbusters die we een halfjaar geleden in de bioscoop hebben gemist omdat we toen iets interessanters aan het doen waren?

Hastings «Netflix werkt anders dan Spotify. Het probleem is dat muziekrechten in de regel aan iedereen worden verkocht – Spotify, Deezer, Beats – terwijl de rechten op films en series per land exclusief aan één partij worden verkocht. Of zelfs totaal niet. ‘Game of Thrones’ wordt gemaakt door HBO en is in de VS ook enkel daar te zien.»

HUMO Ziet u dat in de toekomst veranderen? De consument heeft er uiteindelijk weinig boodschap aan.

Hastings «Voor de kijker is het verwarrend, ja. Ik denk dat er in de toekomst wel degelijk dingen zullen veranderen, maar ik zou vooralsnog niet op mirakels hopen. Op dit moment is iedereen nog te bang voor Netflix. De tv-zenders gunnen ons zo weinig mogelijk content, waar sommige productiehuizen dan weer handig op inspelen door hun prijzen op te drijven.»

HUMO In landen waar Netflix of andere internetzenders worden gelanceerd, neemt de piraterij gevoelig af. Dat is toch een argument om de prijs weer wat te drukken?

Hastings «Dat zou je hopen, maar ze willen meestal toch gewoon zo veel mogelijk geld (lacht). Wat je zegt, klopt echter wel. In Canada nam het marktaandeel van The Pirate Bay (website die links naar illegale downloads verzamelt, red.) in hetzelfde tempo af als dat van Netflix toenam. Als je mensen een scherp geprijsd, legaal alternatief in hoge kwaliteit aanbiedt, drukken ze dus nog altijd liever gewoon op play, in plaats van het net af te speuren naar een illegale download. Niet dat we mensen zo nodig willen bekeren of dat we ervan uitgaan dat we de piraterij volledig kunnen uitroeien, maar in zekere zin zijn websites als The Pirate Bay onze grootste concurrenten.»

HUMO Concurrenten houden elkaar nauwlettend in het oog.

Hastings «Ik pleit schuldig: we analyseren al maanden welke series en films de Belgen het meest downloaden. Bij de lancering moeten die zeker in onze catalogus zitten.»

HUMO Zoals?

Hastings «Sorry, kan ik nu nog niets over vertellen. De onderhandelingen lopen nog.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234