null Beeld

'De Campus Cup' op Canvas: 'Vragen en antwoorden, en liefst nog een beetje snel ook'

Liefhebbers van de zichzelf serieus nemende quizvraag, geinponems die tafelgenoten graag onderhouden over pakweg de voortplanting van het vogelbekdier, morren graag dat de échte tv-quiz in Vlaanderen op de schop gaat.

Diezelfde lui pakken daarom, tussen twee weetjes over het dopplereffect door, ook graag uit met hoezeer ze ‘University Challenge’ genegen zijn: een aartsmoeilijke scholenquiz op BBC, gebracht met het sérieux van een fusillade en gepresenteerd door Jeremy Paxman, het soort Brit dat nog bewaard wordt in een vaatje marmite en zelfs van ver niet lijkt op Jeroen Meus.

Ook Otto-Jan Ham lijkt niet op Jeroen Meus, en dus was hij een valabele kandidaat om ‘De Campus Cup’ voor te zitten: een quiz die zich qua insteek liet inspireren door ‘University Challenge’ en studenten van Vlaamse universiteits- en hogeschoolcampussen tegen elkaar uitspeelt. Waarom ‘De Campus Cup’ daarvoor tot de late avond op Canvas wordt veroordeeld, begreep je al snel: de eerste vraag die Ham in zijn nieuwe functie stelde, was er zowaar eentje over kernfysica. Je ziet het Ben Crabbé niet doen. De deelnemende ploegen werden bovendien de hele aflevering niet opgezadeld met een goedlachse maar onwetende BV, en de vraagstelling verliep ook al met een vaart waaruit je kon afleiden dat er vooral een quìz beoogd werd: vragen en antwoorden, en liefst nog een beetje snel ook.

Gelukkig had Ham, zo merkte je al aan de manier waarop hij je welkom heette, van hogerhand niet de opdracht gekregen om zich zelf ook te schikken naar zijn Britse evenknie: ook wanneer Ham zich even niet inlaat met tortelende bejaarden, weet hij met gemak het soort presentator te vertolken waarvan je, tot je hem ziet, niet wist dat je die miste op tv. In ‘De Campus Cup’ staat hij vooral ten dienste van de vragen die hij meegebracht heeft, maar als hij zich tussendoor vrolijk kan maken over een student die als enige nalaat juist te antwoorden, dan houdt hij zich ook niet in. ‘Je bent wel consequent in het slecht zijn, hè,’ complimenteerde Ham zo’n deelnemer. Nee, je ziet het Ben Crabbé niet doen.

Af en toe probeerde ‘De Campus Cup’ – het mag niemand verbazen – ook studentikoos te zijn. Een ronde waarin studenten een cursus moesten blokken, kon door de andere ploeg gesaboteerd worden door een epileptisch flikkerende lamp of een rumoerige kotgenoot in te schakelen: ingrepen die lollig waren, maar die na één aflevering ook al met hun houdbaarheidsdatum pronkten. Ook zonder die grap was ‘De Campus Cup’ gerust het uitzitten waard geweest. Dat de finaleronde lonkte naar die van wijlen ‘De Pappenheimers’ hoefde niet eens een bezwaar te zijn.

Wist u overigens dat het vogelbekdier één van de weinige zoogdieren is dat eieren legt? En geeft u het zout even door?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234