'De Campus Cup': wat is een slimme student?

Dankzij het voortreffelijke programma ‘De Campus Cup’ weten we over een week of twee in welke studierichting je de beste quizzers aantreft. Maar zijn die alweters ook de slimste studenten? Studiebegeleidster Femke Sniekers heeft al twintig jaargangen studenten zien passeren aan onze grootste universiteit. Als zij het niet weet, wie dan wel?

'Domme studenten met weinig zelfvertrouwen zijn eigenlijk héél slim!'

HUMO Om maar meteen met de deur in huis te vallen: in welke richting vind je de slimste studenten?

Femke Sniekers «Die vind je vooral in mijn kantoor. Hier komen elke dag paniekerige studenten langs die vrezen dat ze helemaal niet zo slim zijn. Maar ze zijn dat wél, anders zouden ze hier niet passeren. Ik zeg altijd: een student die studiehulp zoekt, is een slimme student.»

HUMO Maar daar moet je hen wel van overtuigen?

Sniekers «Ja. En daarbij gebruik ik hulpmiddelen. Ik toon een sinaasappel en een citroen en ik vraag: ‘Wat is dit?’ Zo test ik de basisintelligentie. Sommige studenten denken dat het een strikvraag is. Zij antwoorden dan bijvoorbeeld: ‘Twee citrusvruchten!’ Dat is een uitstekend antwoord. Er zijn er zelfs die afkomen met: ‘Minstens twee levende organismen, tenzij ze geen pitten bevatten.’ Dat keur ik ook goed.»

HUMO En wat is het nut van die methode?

Sniekers «Het verhoogt hun zelfvertrouwen.»

HUMO En maakt zelfvertrouwen iemand slim?

Sniekers «Ah ja, want te weinig zelfvertrouwen is toch een beetje dom, niet? Tenzij je van nature dom bent, dan is het verstandig om niet te veel zelfvertrouwen te hebben. Er zijn er die gauw een fotootje van die vruchten op WhatsApp zwieren en aan vrienden vragen wat ze moeten zeggen. Heel slim! Heel veel kinderen groeien op zonder dat ze die dingen ooit hebben gezien – ah ja, ze krijgen fruitsap uit een brik te zuipen. En op onze scholen behoort fruitkunde niet tot de verplichte leerstof.»

HUMO Dat verbaast mij!

Sniekers «Ze leren wel dat een sinaasappel in het Engels an orange is. Maar als je niet weet wat voor vrucht dat is, dan is die kennis zinloos. Begrijp je? Dat zeg ik ook altijd tegen mijn man.»

HUMO Dat het zinloos is het Engelse woord te kennen voor een vrucht die je níét kent?

Sniekers «Nee, ik zeg vaak ‘Begrijp je?’ tegen mijn man. Omdat hij mij niet begrijpt. Als ik zeg dat ik ruimte nodig heb om mijzelf als vrouw en moeder te kunnen ontplooien, dan antwoordt hij: ‘Hoeveel kubieke meter?’ En als ik uitleg dat ik verder wil kunnen groeien in onze relatie, dan is zijn reactie: ‘Je bent 1 meter 72, dat is zeker niet te klein voor een vrouw.’ En dan begint hij telkens hard te lachen.»

HUMO Je man lacht je dus uit, om het een beetje cru te stellen?

Sniekers «Nee, dat is onzekerheid. Op zich is dat niet zo erg, maar hij moet die onzekerheid een plek kunnen geven. Dat zeg ik hem vaak. En dan komt er iets als: ‘Kan onzekerheid tegen vrieskou? Dan zet ik ze in het tuinhuis, daar is nog wel wat plaats.’ En dan begint hij weer te lachen. Jamaar! Zo kom je nergens, hè. En dan zegt hij: ‘O, interessant, dan ben ik misschien wel die enige die nergens is. Want iedereen is altijd wel ergens, toch?’»

HUMO Er valt niet te praten met die man?

Sniekers «Nee. Maar dan antwoordt hij: ‘Vallen en praten tegelijk is inderdaad wel een beetje moeilijk. Maar ik kan je wel een keer van de trap gooien als je nood hebt aan een goeie babbel.’ Dat vind ik dan weer lief van hem, dat hij naar creatieve oplossingen zoekt voor onze communicatieproblemen.»

HUMO Maar het is wel een pijnlijke oplossing.

Sniekers «Dat hoeft niet zo te zijn. We zouden lid kunnen worden van een parachuteclub, en tijdens zo’n vrije val heb je toch een paar minuten de tijd voor een deugddoende babbel. Maar ik ben de draad een beetje kwijtgeraakt. Waar hadden we het over?»

Hugo Matthysen

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234