null Beeld

De Canvasconnectie: Ante Timmermans

Ook in haar tweede seizoen peddelt 'De Canvasconnectie' stevig tegen de wild kletterende mainstream op tv in: elf kunstenaars laten hun licht schijnen op de ont-zag-wek-kende cultuuragenda van de redactie (integraal op Canvas.be te raadplegen), terwijl ze in de luwte eigen werk componeren, beitelen, tekenen dan wel schilderen.

Thomas Werbrouck

De tedere chanteuse Cat Power beet vorige week de spits af, en naast ronkende namen als Marc Ribot en Luc Tuymans duiken ook dit seizoen een aantal minder vertrouwd klinkende namen op. Vanavond is dat beeldend kunstenaar Ante Timmermans: die is bij ons minder bekend, maar in het buitenland klimt hij steil naar de top.

Ante Timmermans «De ploeg van 'De Canvasconnectie' heeft me gevolgd tijdens de voorbereiding op een grote solotentoonstelling in het Kunstmuseum van Sankt Gallen, in Zwitserland. Daar zal ik onder andere een installatie presenteren die al tijdens Manifesta 9 in Genk te zien was: 'Make a Molehill out of a Mountain (of Work)'.

»'Molehill' is geïnspireerd op de absurditeit van het arbeidsproces in de mijnen: in Waterschei, en bij uitbreiding in heel Limburg, hebben arbeiders tientallen jaren gezwoegd. Maar in het hele landschap herinneren alleen de afvalbergen, de terrils, ons daar nog aan. Die vergeefse arbeid herken ik ook in onze bureaucratie: in de installatie voer ik de nutteloze opdrachten van een pennenlikker uit.

»Hij perforeert een blad, stempelt en ondertekent het document, en klasseert het in mappen. En uit de restanten van zijn arbeid, de confetti uit de perforator, ontstaat na verloop van tijd een papieren heuveltje. 't Is de omkering van het spreekwoord 'to make a mountain out of a molehill': een poëtisch beeld waarmee ik de dagelijkse routine - een belangrijk thema in mijn werk - probeer te begrijpen en te aanvaarden.»

HUMO Het is je eerste grote solotentoonstelling in het buitenland: stijgt je marktwaarde?

Timmermans «Het Kunstmuseum in Sankt Gallen is op internationaal vlak toch een begrip - voor de kenners: er loopt nu een tentoonstelling van Pipolotti Rist, en ook Marcel van Eeden en Nedko Solakov hebben er geëxposeerd.

»Het is natuurlijk altijd interessant om naar het buitenland te trekken, en in Zwitserland en Duitsland, waar ik een tijdje heb gewoond, heb je een pak meer zogenaamde Kunsthallen waar je terechtkunt.»

HUMO Ook jij hebt die fameuze najaarskalender van de Canvas-redactie doorbladerd. Vorig jaar viel op dat beeldende kunstenaars vaak stilstaan bij andere disciplines: literatuur, theater, muziek. Waar ben jij dieper op ingegaan?

Timmermans «Ik ben meer van mijn buikgevoel uitgegaan. Zo zit er een zekere coherentie in mijn selectie. Alberto Giacometti komt aan bod, één van mijn eerste grote liefdes, en de onlangs overleden en miskende Belgische kunstenaar Philippe Vandenberg. Uit andere disciplines heb ik onder meer de Duitse fotograaf Andreas Gursky gelicht. Met fotografie heb ik weinig, maar in zijn werk dat ik eruit heb gehaald, herken ik een grafische kwaliteit die verwant is aan wat ik doe. Alsof hij tekeningen maakt, en geen foto's.

»Het goeie aan de 'De Canvasconnectie' is dat je op een verstaanbare en niet al te beladen manier kunt overbrengen hoe kunst voor jou persoonlijk werkt. Geen idee hoe mijn aflevering zal overkomen, maar doorgaans is dat programma toch een verademing op zondagavond.»

HUMO Was het evident om de hele tijd een cameraploeg in je nek te hebben terwijl je aan het scheppen bent?

Timmermans «O, nee! 'De Canvasconnectie' wil kunstenaars in hun creatieve proces gadeslaan, maar ik moest geregeld de camera opzijduwen om mijn ding te kunnen doen.

»Sociaal contact inspireert me, hoor. Maar met een wit blad papier voor je zitten, en twijfelen en wroeten, dat doe ik toch het liefst op mijn eentje.»

HUMO Oké, hint begrepen. Dank voor het gesprek!

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234