null Beeld

De Canvascrack

Herman Van Molle die, op de tonen van 'New Noise' van de Zweedse hardcorepunkers Refused, het oude decor van 'De Canvascrack' met een kettingzaag te lijf gaat en Wiske-gewijs afsluit met een guitige knipoog: zelden een beter promofilmpje voor een tv-programma gezien!

Katrien Depecker

Het decor is niet het enige wat er veranderd is in het tiende seizoen van de quiz, dat inmiddels aan zijn achtste week bezig is: u kunt ook vanuit uw luie zetel live tegen de uitdager meespelen en ontdekken of u écht een crack bent, of het toch maar beter bij 'Blokken' houdt. Hoewel het opnieuw het beste bekeken Canvas-programma is, zijn er ook enkele ontevreden kijkers: het nieuwe decor zou eruitzien als een 'donker hol' en die moeilijke vragen, is dat een strategie om 'alleen nog latinisten als publiek te hebben?'

Karel Vereertbrugghen (eindredacteur) «We hebben een zeer trouw publiek, van wie sommigen misschien vinden dat het nieuwe decor niet past bij de inhoud van het programma, maar we waren toch echt wel aan vernieuwing toe - zelfs de VRT-bazen vonden het nodig. Ik vind de grafiek heel mooi, en het duoshot van de crack en de uitdager maakt het programma ook wat spannender.

»Die opmerking over de moeilijke vragen heb ik ook gelezen, maar dat vond ik flauw. Ik heb de scores van de vorige aflevering hier liggen (leest voor: ) 4-5, 4-4, 3-3, 3-4 - er wordt dus wel degelijk goed gescoord. Vorig jaar had de uitdager gemiddeld dertien van de twintig vragen juist, en dat is nu weer zo. We hebben niet besloten om het dit seizoen eens extra lastig te maken.

»Wat er wel veranderd is: aangezien er nu meer vrouwen deelnemen, zorgt onze redactrice voor de feminine touch. In de eerste uitzending zat er bijvoorbeeld een vraag over Louboutin-schoenen: mij compleet onbekend, maar mijn vrouw vond dat een erg makkelijke vraag (lacht).»

HUMO Je helpt zelf mee de vragen te bedenken. Waarop let je vooral?

Vereertbrugghen «Een vraag moet intrigerend zijn: je hoeft het antwoord niet te kennen, maar je moet het wel willen kennen. Soms lees ik toevallig iets in de krant, maar ik ga ook gericht op zoek, en dat levert de mooiste verrassingen op. Zo had ik ooit voor een setje vragen het thema 'vodden' gekozen, en voor de laatste vraag kwam ik uit bij het Beatles-nummer 'Lucy in the Sky with Diamonds' - waarvan Lennon altijd heeft beweerd dat de tekst gebaseerd is op een tekening die zijn zoon Julian had gemaakt voor een meisje uit zijn klas. Bleek dat meisje toch wel Lucy Vodden te heten, zeker! M'n dag was goed (lacht).»

HUMO Van Molle zei in 'De laatste show': 'Er komt geen enkele U2-vraag meer in, en mijn redacteurs weten dat. Ik háát Bono.'

Vereertbrugghen «Had ik dat geweten, ik had er dit jaar opzettelijk enkele vragen over U2 ingestoken. Ze zullen zeker terugkomen, Herman!

»Verder vragen we ons ook niet af of de kijkers aanstoot zullen nemen aan een vraag. Ik herinner me een set vragen over vijf naakte vrouwen: toen vrouwelijke kijkers ons lieten weten dat ze dat toch wat seksistisch vonden, hebben we er ook een set vragen over vijf naakte mannen ingestoken. Alles kan, zolang er maar iets interessants over te vertellen is.»

HUMO Ben je zo'n typische weetjesman die iedereen op feestjes lastigvalt met allerlei anekdotes?

Vereertbrugghen «Ik moet mij vaak inhouden (lacht). Meestal stop ik pas met vertellen wanneer iemand zegt: 'Ja, zeg, nu is 't wel genoeg!' Je moet je publiek natuurlijk ook weten te kiezen. In Leuven ga ik vaak naar een café waar iedereen elkaar met weetjes om de oren slaat. Als ik dan te weten kom dat het taartdiagram een uitvinding is van Florence Nightingale, dan ben ik heel even intens gelukkig. Sommige mensen denken misschien 'So fucking what?', maar onze kijkers zijn toch ook een beetje weetjesmensen. Het mooiste compliment dat ze me kunnen geven, is vertellen dat ze het antwoord wel kenden, maar niet wisten dat er zo'n mooi verhaal achter zat.

»Wist je overigens dat het devies van de New Yorkse wijk Brooklyn 'Eendracht maakt macht' is? En dat de Bronx genoemd is naar de Nederlandse immigrant Jonas Bronck? En dat Coney Island een verbastering is van Konijneiland?»

HUMO Ja, zeg, nu is 't wel genoeg!

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234