De chef tussen Marianne en Rosa: 'Gelukkig vechten ze niet meer om dezelfde man'

Zomer, en dus gaat het televisielandschap in winterslaap, maar niet voor u vrijdag in de seizoensfinale van ‘Thuis’ met een resem cliffhangers opgezadeld wordt die u twee maanden uit uw slaap zullen houden.

De kans is klein dat Rosa en Marianne elkaar op een treinperron nog eens een paar stevige hengsten uitdelen, maar dáárvoor kunt u vlak voor de finale terecht bij ‘Iedereen beroemd’, ook toe aan de slotweek. In het rubriekje ‘Elke week dezelfde scène uit ‘Thuis’’ wordt de legendarische vechtscène uit 1999 elke vrijdag met een komische knipoog naar de actualiteit van nieuwe stemmen voorzien. En net als twintig jaar geleden is de échte ster van dat stukje tv-geschiedenis Jan Albert De Bruyne, de acteur – hij speelde tussen 1975 en 2010 in zowat elke Vlaamse serie – die gestalte gaf aan de koddige stationschef die verder bloedvergieten voorkwam.

Jan Albert De Bruyne «Ja, die scène zit in haast elk archiefoverzicht, hè. Ik vond het een geweldig idee van de makers van ‘Iedereen beroemd’ om ermee aan de slag te gaan. Het rubriekje is ook goed uitgewerkt: er is altijd een link met de actualiteit, en het zit vol spitsvondigheden.»

HUMO Wat herinner je je nog van de opnames van twintig jaar geleden?

De Bruyne «Dat ze zo goed voorbereid werden! Leah Thys (Marianne, red.) en Annick Segal (Rosa, red.) hadden alles ingestudeerd met een coach – Rudi Delhem, een acteur die ook gespecialiseerd was in het begeleiden van vechtscènes. En een maand vóór de opnames werd alles al in de studio gerepeteerd. Ik heb vier keer een rolletje gehad in ‘Familie’, en daar ging het toch anders aan toe: je kwam op de set, je mocht één keer repeteren voor de camera, en vervolgens werd je scène opgenomen. Van acteursregie was er geen sprake. Nu goed, misschien spreekt hier ook wel mijn VRT-hart: ik heb voor beide omroepen gewerkt, maar aan de Reyerslaan heb ik me altijd het meest, euh, thuis gevoeld.»

HUMO Hoe beoordeel je nu je acteerprestatie van toen?

De Bruyne «Zelf zie ik natuurlijk vooral wat beter kon, hè. Ik beweeg me bijvoorbeeld nogal houterig. (Verontschuldigend) Maar ik ben net 73 geworden: toen was ik de 50 dus al voorbij.»

HUMO Kijk je nog altijd naar ‘Thuis’?

De Bruyne «O ja, vooral omdat de acteerprestaties uitstekend zijn. En de twee dames die ik twintig jaar geleden uit elkaar moest halen, zitten er nog altijd in – al vechten ze nu niet meer om dezelfde man (lacht). Annick en Leah spelen hun rollen nog altijd met een bewonderenswaardig naturel.»

HUMO Je zoon Kamiel is de bedenker van het alom bejubelde ‘Sorry voor alles’. Daar gaat je vaderhart toch wat trotser van kloppen, toch?

De Bruyne «Natuurlijk! Ik heb zelf veel in het theater gewerkt, en daar was ik altijd bezig met nieuwe dingen uit te denken. Dat stukje DNA heb ik blijkbaar doorgegeven aan Kamiel. En tegenwoordig lost hij nauwelijks iets als ik hem vraag waar hij mee bezig is, dus ik vermoed dat er weer iets zit aan te komen (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234