null Beeld Photo News
Beeld Photo News

vooruitblikoverlegcomité

De cijfers bieden weinig ruimte voor versoepelingen: ‘Wat we gerealiseerd hebben, mogen we niet zomaar verspillen’

Straks buigt het Overlegcomité zich over de plannen voor de horeca en de evenementensector. De deelstaten willen verder gaan dan wat eerder beslist werd, terwijl de druk op de ziekenhuizen torenhoog blijft.

Stavros Kelepouris

‘We hebben beslist wat het traject is, nu moeten we daarover meer in detail gaan.’ Wie premier Alexander De Croo (Open Vld) donderdag in de Kamer hoorde, zou denken dat het Overlegcomité vrijdag op een drafje kan gebeuren. Niets is minder waar. De heropening van de horeca en de evenementensector stelt de politieke tegenstellingen alweer scherp.

Vooral het verlanglijstje van de evenementen- en cultuursector zal flink wat stof doen opwaaien rond de tafel. De sector heeft een plan uitgetekend dat een stuk verder gaat dan het exitplan dat vorige week werd afgeklopt. Het exitplan liet de mogelijkheid open om vanaf 8 mei in de buitenlucht 50 mensen te laten deelnemen aan evenementen.

De sector zelf wil daar 200 van maken, of 100 mensen binnen. Vanaf juni wordt dat 400 binnen en 800 buiten, als de situatie in de ziekenhuizen het toelaat. Een maand later moeten volgens het sectorplan events mogelijk zijn waarbij duizenden mensen samenkomen. Halverwege de zomervakantie willen ze de limieten laten varen.

‘Dat is wel héél enthousiast’, zegt een bron binnen de federale regering. ‘In augustus evenementen zonder enige beperking: dat is nogal ambitieus’, klinkt het in de entourage van De Croo. Bij de deelstaten is de toon helemaal anders. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) schaarde zich woensdag helemaal achter het plan van de sector. Al voorspelde hij meteen tegenstand van de premier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Daarmee duwde hij de federale coronatandem in het defensief, met het inmiddels bekende frame: het zijn De Croo en Vandenbroucke die telkens weer op de rem gaan staan. De Croo hield de boot donderdag af. ‘We komen nu in een fase waar we een stap verder kunnen gaan. Maar wat we gerealiseerd hebben, mogen we niet zomaar verspillen’, suste hij in de Kamer.

Terughoudendheid

De wetenschappelijke experts van het adviescomité GEMS prediken in ieder geval grote terughoudendheid. De exitstrategie baarde hen sowieso al zorgen – te snel te veel versoepelingen, zo klonk het vorige week. Nog sneller gaan lijkt hen helemaal uit den boze. De experts bereidden daarom in extremis nog een tegenbod voor. In mei zou de limiet van 50 personen buiten behouden blijven. De maand daarop kan naar maximaal 200 geschakeld worden, zowel binnen als buiten. In juli zou de grens op 400 binnen en 2.500 buiten komen te liggen.

Daarnaast hanteert de GEMS in haar voorstel strengere drempels dan wat de sector voor ogen heeft. De versoepelingen in juni zouden pas doorgaan als de bezetting op intensieve zorg onder 250 covidpatiënten duikt – de evenementensector stelde een drempel van 500 voor.

Feit is dat de ziekenhuiscijfers op dit moment weinig verbeteringen tonen die ruimte bieden voor veel versoepelingen. ‘Er is hoogstens een stabilisatie’, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). Donderdag lagen nog altijd 933 covidpatiënten op intensieve zorg. Dat is ver boven de grens van 500 die de regeringen én de evenementensector vooropgesteld hebben voor versoepelingen in juni. ‘Tegenover vorige week zijn we met 1 procent gezakt. Zo gaan we er niet geraken’, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).

De Croo in de Kamer donderdag: 'Wat we gerealiseerd hebben, mogen we niet zomaar verspillen.' Beeld Photo News
De Croo in de Kamer donderdag: 'Wat we gerealiseerd hebben, mogen we niet zomaar verspillen.'Beeld Photo News

Ook andere indicatoren zien er niet te best uit. Tien procent van alle afgenomen covidtests geeft een positief resultaat. Dat is erg hoog. Gemiddeld belandden er de afgelopen week iedere dag 241 mensen in het ziekenhuis. Het dagelijks aantal nieuwe besmettingen lijkt zelfs licht te stijgen. Maar dat is een vertekend beeld: nu de scholen opnieuw open zijn, wordt sowieso meer en gerichter getest. Daardoor worden meer besmettingen opgemerkt die anders onder de radar zouden blijven.

Vierde golf in juni?

Het is moeilijk te zeggen wanneer de druk op de ic-afdelingen gedaald zal zijn naar 500 covidpatiënten. Modellen van de UHasselt en KU Leuven geven aan dat een (beperkte) vierde golf in juni niet denkbeeldig is, maar hun scenario’s zijn deels gebaseerd op de situatie van september 2020. Toen waren bijvoorbeeld vijf knuffelcontacten toegelaten. De onzekerheid in de modellen is groot.

‘We vrezen dat we nog een hele tijd met een hoge druk op de ziekenhuizen zullen zitten. Met de versoepelingen in zicht kan het nog een tijdje duren voor de daling ingezet wordt’, zegt Margot Cloet, bestuurder van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro. ‘Het lijkt wel alsof dat steeds meer als ‘normaal’ gezien wordt.’

De vaccinatiecijfers zien er wel een stuk beter uit. Gemiddeld is 70 procent van de 65-plussers gevaccineerd. Dat was een van de voorwaarden voor de geplande versoepelingen vanaf 8 mei, zoals de opening van de horecaterrassen. De andere voorwaarde is dat de druk in de ziekenhuizen ‘verbeterd’ moet zijn. Een concreet cijfer werd niet vastgelegd.

Sluitingsuur terrassen

In de praktijk is die voorwaarde van weinig belang. Geen enkele minister of regeringsleider wil de horeca nog eens met een kater opzadelen en de heropening nog een keer uitstellen. Het Overlegcomité zal zich vrijdag wel buigen over de precieze details: hoeveel mensen mogen samen aan tafel en hoe laat sluiten de terrassen? De voorbije week deden allerhande scenario’s de ronde, van 20 uur tot 23 uur.

‘Als je de horeca opent op 8 mei, moet dat volgens mij onder zeer veilige omstandigheden’, zegt Van Gucht. Hij kijkt naar Nederland, waar erg strenge voorwaarden zullen gelden wanneer de cafés eind deze maand weer van start gaan. ‘Als je bubbels begint te mengen, voeg je veel risico toe. Met de huidige cijfers is het daarvoor te vroeg.’

Uiteindelijk hangt alles nog altijd af van de vaccinaties. Maar niemand durft te voorspellen hoe ver die in juli en augustus gevorderd zullen zijn. Met die grote onbekende blijft ieder exitplan bijzonder voorwaardelijk.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234