null Beeld

De comeback van Commissaris O.: Hans Otten

Groot nieuws uit de Studio Brussel-burelen: op 1 januari aanstaande kunt u de voorlopig eenmalige terugkeer meemaken van ‘Commissaris O.’!

Noud Jansen

Het nogal legendarische satirische radioprogramma waarmee Hans Otten eind de jaren negentig bewees dat hij meer kon dan de geföhnde quizmaster uithangen in oneindig lichtvoetige tv-spelletjes als ‘Telekwinto’ en ‘Sterrenconnectie’ maakt een eenmalige comeback.

Tekst en uitleg, zei u, als het even kan van Hans Otten zelf? Et voilà:

undefined

Hans Otten «‘t Is inmiddels alweer acht jaar geleden sinds ik voor het laatst als Commissaris O. op de radio was, en toch ben ik er al die tijd geregeld over aangesproken. ‘t Moet destijds toch wat teweeg hebben gebracht, denk je dan, en zo begint stilaan het idee van een comeback te rijpen.
»Een tijdje geleden ben ik dan wat aan het experimenteren geslagen in mijn homestudio, samen met mijn rechterhand Bruno Op De Beek en zangeres Fleur Brusselmans, omeens te zien hoe het programma eventueel zou kunnen werken anno 2011. En na wat knip- en plakwerk met stemmetjes en liedjes had ik een korte tape klaar waarmee ik ben langsgegaan bij Jan Van Biesen (StuBru-nethoofd, red.). Die was dermate enthousiast dat hij me vroeg of ik geen ‘Commissaris O.’-jaaroverzicht wilde maken, uit te zenden op 1 januari 2012. En ja, ik heb uiteraard meteen toegezegd.
»Ik vind het heerlijk om mijn creatieve ei nog eens kwijt te kunnen, dat ten eerste, maar ‘t is ook een uitdaging om een nieuwe generatie te laten kennismaken met het typetje Commissaris O. Want ik vermoed dat van de Studio Brussel-luisteraars onder de vijfentwintig maar weinigen hem zullen kennen.»

HUMO Speciaal voor die doelgroep: wie is Commissaris O.?
Otten «Commissaris O. is een norse, aseksuele, enigszins wereldvreemde man, die vanuit zijn kantoor vrijuit commentaar geeft op de actualiteit, vooral de actualiteit die met showbizz te maken heeft. Hij is altijd open en eerlijk, al houdt hij er wel een heel aparte logica op na. Zo vindt hij het niet eerlijk dat Maggie De Block nu staatssecretaris voor Asiel en Migratie is: Maggie De Block neemt niet één maar drie pluchen stoelen tegelijk in, terwijl al die politieke vluchtelingen het met nul pluchen stoelen moeten stellen.»

HUMO Is de commissaris de voorbije jaren veel veranderd?
Otten «Nee, hij is enigszins blijven steken in de tijd. De commissaris is een man die hecht aan de fax en de telex; die social media van tegenwoordig, hij begrijpt dat allemaal niet zo goed.
» Nu, voor mijzelf zijn al die nieuwe technieken wél een zegen. Vroeger moest een BV ofwel in de studio langskomen, ofwel belde je hem of haar op, maar in dat geval had je nooit echt goed geluid. Maar nu heb je Skype en ISDN-lijnen en geluidsbestanden die je kan uitwisselen, en op die manier kan je iedereen in de studio krijgen die je wil – niet altijd lijfelijk misschien, maar dan doe je heel eenvoudig alsof. ‘t Is dan ook de bedoeling dat zo’n beetje iedere BV die in 2011 iets betekend heeft, bij mij langskomt: van de acteurs uit wijlen ‘F.C. De Kampioenen’ tot Yves Leterme. Tot nu toe is iedereen ook heel enthousiast om mee te werken: de meesten kennen het programma nog van vroeger. Alleen Bart De Wever zag het niet zitten – hopelijk bedenkt hij zich nog.»

HUMO Zal Commissaris O. zich ook over het akkefietje van ene Hans Otten met Piet Huysentruyt buigen? Dat was groot showbizznieuws in 2011.
Otten «Neenee, die ‘Bananasplit’-grap met Piet Huysentruyt dateert alweer uit 2010 (de dochter van de topkok had haar vader wijsgemaakt dat ze op trouwen stond met en zwanger was van een veel oudere man, red.).»

HUMO Maar ‘t was toch dit jaar dat Piet je heeft teruggepakt? Die koeienstront, weet je nog wel, waar jij van dacht dat het ontgiftende modder was?
Otten «Hmmm, ja, dat klopt. Enfin, ik had er nog niet over nagedacht, maar ‘t is op zich geen slecht idee. »Ik had wel al gepland om de heren Huysentruyt en Meus met mekaar te confronteren, aangezien 2011 toch het jaar van de grote doorbraak van Jeroen Meus was. Dus wie weet kan ik dan in één tijd door nog eens op dat akkefietje terugkomen. » Nu, ik ga wel zeker iets doen met ‘Benidorm Bastards’. Je weet, er kwam daar een bejaard koppel in voor dat op straat willekeurige meisjes aansprak met de vraag of ze eens niet met mij zouden willen eten: ‘Wij zijn de ouders van Hans Otten, den BV, en onze Hans heeft helemaal geen vrienden.’ Dat bejaarde koppel wil ik heel graag in het programma opvoeren.»

undefined

COMMISSARIS O. StuBru | zondag 1 januari 2012 | 11.00


Volg commissaris O.:

Twitter: twitter.com/CommissarisO

Facebook: Commissaris O


Beluister de meest memorabele momenten uit Commissaris O:

Bekijk 'Het Wietplantje : commissaris O blowt met Coco Junior'

De comeback van Commissaris O.: Hans Otten

Seks op kantoor : Commissaris O met Tanja Dexters

De comeback van Commissaris O.: Hans Otten

fellatio : commissaris O : seks op het politiekantoor

De comeback van Commissaris O.: Hans Otten

fellatio : commissaris O : seks op het politiekantoor

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234