null Beeld

De comeback van Team William

De Bronzen Medaille van Humo's Rock Rally 2008 heeft drie jaar stilgelegen maar is nu weer helemaal terug. 'Ik wilde niet meer opnieuw beginnen, maar Floris kwam nog maar binnen of ik zei al 'ja'.'

Katia Vlerick

Nu is de Bronzen Medaille van Humo’s Rock Rally 2008 terug, met stichtende leden Floris De Decker (zang, gitaar) en Arne Sunaert nog steeds als spil, aangevuld met Matthias Dillen van School Is Cool op drums en Nils Tijtgat (Protection Patrol Pinkerton) op bas. Nieuwe plaat ‘Drama’ viert wegdeemsterende tristesse en beginnende euforie, met behulp van fluorescerende synthesizers (voor de productie tekende niet toevallig Luuk ‘Shameboy’ Cox) en een zwierige popfeel, courtesy of Floris De Decker.

HUMO Floris, nadat je Team William had opgedoekt, ging je bij The Van Jets spelen. Je verzorgt ook graag productie, weten we van Rock Rally 2014-groepen als Yawns en Humble Flirt. Je wou de afgelopen jaren dus wel nog ten dienste staan van anderen, alleen geen eigen songs meer maken?

Floris De Decker «Ik was niet meer zeker over mijn songs. Moordend. Met Team William had het niks te maken, alles liep super. Het was puur iets in mijn hoofd. Ik kon er niet meer staan als frontman en heb de groep moeten stilleggen. Laten we het maar een depressie noemen: drie jaar waarin ik begot niet wist waarom ik me zo slecht voelde. Ik heb altijd last gehad van angstaanvallen, maar zo erg had ik ze nog nooit gehad. Ik zat hele dagen binnen en het enige wat ik deed, was achter mijn piano zitten en gitaar spelen.

»Ik heb toen alles geprobeerd om beter te worden: ik ben een jaar in therapie geweest en ben beginnen te boksen. Ik heb ook medicatie genomen, maar daar ben ik intussen vanaf. Structuur in mijn leven steken was misschien nog het belangrijkste. Ik sta nu op om zeven uur en kruip op tijd in mijn bed. Ik ga amper nog uit en drugs zijn uitgesloten. Al die kleine dingen maakten dat ik langzaam weer ben beginnen te functioneren.»

HUMO Arne, ging je meteen akkoord toen iemand voor jou besliste dat je groepje moest stoppen?

Arne Sunaert «Ergens had ik het zien aankomen: dat loopt hier verkeerd met Floris. Maar we waren ook volop bezig aan een tweede plaat, hadden een studio geboekt. Toen hij me het nieuws vertelde, was dat dus toch een shock. Hij moest die beslissing nemen voor zichzelf, maar hij nam ze ook voor mij. Dat was moeilijk, omdat ik zo graag in Team William zat. Ik zag mezelf ook niet bij een andere groep spelen.»

Floris «Ik voelde me superschuldig. Ik zat bijna te bleiten toen ik het Arne uitlegde. We zijn Team William met ons tweeën begonnen, hè. Voor mij voelde het ook van in het begin juist om met Arne muziek te maken. Maar ik móést stoppen, uit zelfbescherming.»

Arne «In dezelfde maand dat Team William stopte, verloor ik een job die ik heel graag deed en mijn relatie, na zeven jaar. Ik ben mezelf serieus kwijt geweest toen. Floris en ik hebben na de split nog een jaar samengewoond, maar dat was niet zo’n goed idee. We liepen allebei weg van de situatie, maar op een andere manier. Floris lag ’s avonds depressief in de zetel, ik ging letterlijk de straat op – op zoek naar van alles. Ik was niet gelukkig in mijn nieuwe job, ik was nergens graag. Ik sukkelde van het ene liefdesverdriet in het andere. Ik was een stukske miserie. En ook: als technieker en bij The Van Jets ging Floris uiteindelijk wél nog volle bak voor de muziek, terwijl ik intussen een job had als ingenieur in een chemisch bedrijf. Dat stak, dat ik géén muziek meer had.»

undefined

'Ik wilde niet meer opnieuw beginnen, maar Floris kwam nog maar binnen of ik zei al 'ja'' Arne Sunaert

undefined

null Beeld

HUMO Wat was je eerste reactie toen Floris je kwam vertellen dat hij er weer zin in had?

Arne «Toen ik anderhalf jaar geleden het ‘Kunnen we eens praten?’ van hem kreeg, dacht ik dat hij wou vragen of hij de naam Team William mocht gebruiken voor een soloproject of zo. En mocht hij me toch vragen om samen opnieuw te beginnen, ik zou resoluut ‘nee’ antwoorden – dat was mijn voornemen. Maar Floris was nog maar binnen of ik zei al ‘ja’.»

Floris «Ik was zéér zenuwachtig. Ik kon het mij niet voorstellen zonder Arne, dus ik zat daar met een bang hart. Het grappige was: we hadden elkaar een tijd niet gezien, maar we hadden een gelijkaardige evolutie doorgemaakt. Toen we begonnen, luisterden we naar Pavement, Grandaddy en Wolf Parade

Arne «We waren allergisch aan alles van voor pakweg 1990. Het moment dat Kim Deal is beginnen te bassen bij The Pixies (in 1986, red.): dat was zowat het begin van onze jaartelling.»

Floris «Maar onafhankelijk van elkaar zijn we recent naar dingen als The Cure en Springsteen beginnen te luisteren. Songs met teksten die ergens over gaan, helemaal niet ironisch of cynisch. Luuk Cox, met wie we ‘Drama’ hebben opgenomen, is ook een enorme fan van Joy Division, New Order, The Cure en Springsteen – ook die samenwerking klopte.»

Arne «Met Luuk opnemen was één van de plezantste periodes uit mijn leven. Ik denk dat hij ons heel YouTube heeft laten zien, filmpjes van mensen die op hun gezicht vallen en zo. Ik heb me kapotgelachen tijdens de opnames.»

Floris «Ik keek vroeger nooit naar zulke filmpjes, maar Luuk was daar zo enthousiast over: alleen dat al was grappig. ‘Heb je dit al gezien?’ vroeg hij, en dan liet hij een filmpje zien van een boot die bijna kantelt.»

HUMO Een paar van de songs op ‘Drama’ gaan over moeizame relaties met vrouwen.

Floris «Het hangt allemaal samen: je begint je slecht te voelen en dan trek je slechte vrouwen aan, zeker?»

Arne «Ik vraag nu ook aan Floris: ‘Waarover gaat een song?’ Terwijl ik vroeger alleen geïnteresseerd was in de klank. En als ik nu geen goeie uitleg krijg, dan interesseert het me al niet meer. Ik heb ook een zware periode gehad toen de groep stillag. En al gaan de songs niet over mij, ze gaan wél over mij. Op dit moment voel ik me weer top, ik heb intussen ook een relatie waarin ik me heel goed voel.»

HUMO En jij, Floris, minder uitgaan is minder verkeerde vrouwen tegenkomen?

Floris «Minder uitgaan is: géén vrouwen tegenkomen. Daar zit ik nu wel wat mee. Ik denk dat ik stilaan weer goed genoeg in mijn vel zit om het te proberen. Want ik had het een tijd opgegeven. Ik dacht: what’s the point? Maar nu is de vraag: hoe ontmoet ik nieuwe mensen?»

Arne «Tinder, hè (lacht)

HUMO Slotvraagje: wat kan nog een bron van spanningen zijn in het hernieuwde Team William?

Arne «Voetbal. Ik had onlangs in naam van Team William een Facebookstatus gepost over de bekerfinale. We moesten die avond optreden en ik had iets geschreven à la ‘Anderlecht - Club Brugge en erna optreden van ons!’»

Floris «Ik heb dat meteen verwijderd. Komt door een jeugdtrauma. Op school was iedereen met voetbal bezig, maar mij interesseerde dat niet. Ik heb nog slaag gekregen omdat ik niet wou kiezen tussen Anderlecht en Club Brugge. Ik wil gewoon niet dat Team William met voetbal wordt geassocieerd.»

Arne «Terwijl ik vroeger wel altijd een truitje van Barcelona droeg op het podium.»

Floris «Ik had niet eens door dat dat een voetbaltruitje was. Ik vond het gewoon een mooi T-shirt (lacht)

Beluister '1995' van Team William:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234