null Beeld

De complexen van Dorien Leyers: 'Ik heb meermaals hardop zitten huilen'

Na Ella, Billie en Olga komt nu ook Jan Leyers’ oudste dochter aan de oppervlakte drijven: de Managing Director van Dorien Leyers Event Services presenteert vanaf volgende woensdag ‘Complex’, een humaninterestprogramma op VIJF over plastische chirurgie. Niet dat het een volbloed tv-debuut betreft: elf jaar geleden fladderde Dorien Leyers samen met zus Ella door de coulissen van ‘Eurosong ’06’, en twee jaar terug bemoederde ze ook al eens een aflevering van het onvergetelijke ‘Vier handen op één buik’.

Noud Jansen

Dorien Leyers «De netmanager van VIJF zei me ten tijde van ‘Vier handen op één buik’ al dat zij me heel sterk en empathisch vond: ’t is dus ook weer niet helemaal verrassend dat ik nu ‘Complex’ mag presenteren. Het onderwerp gaat me ook aan het hart: we stellen in totaal twintig mensen centraal die allemaal zware complexen hebben over hun uiterlijk, en die van de zender een plastische ingreep mogen ondergaan in een kliniek in Brugge. Ik volg hen vóór, tijdens en na de operatie, en ben zo’n beetje hun vertrouwenspersoon. Dat schept al snel een band, wat het op sommige momenten emotioneel best zwaar maakt: in de auto op weg naar huis heb ik meermaals echt hardop zitten huilen. Het gaat hier om echte mensen, hè? ’t Is geen fictie.»

HUMO Gaan jullie met ‘Complex’ niet tegen de heersende trend in? De hype van het moment is het aanvaarden of zelfs het vieren van imperfecties.

Leyers «Klopt, maar wat als een imperfectie je leven totaal gaat beheersen? Ik heb bijvoorbeeld een maatje 38, terwijl de modellen van vandaag maat 34 à 36 hebben. Volgens de heersende normen ben ik dus imperfect, al heb ik daar totaal geen problemen mee: I’m happy to accept. Maar stel nu dat ik morgen niet meer aan een job geraak omdat ik bijvoorbeeld geen tanden meer heb? Of dat ik me dag en nacht kapot schaam over veloverschot dat tot over mijn schaamstreek komt?

»De bedoeling van het programma is nu juist om te tonen dat plastische chirurgie er niet enkel is voor mensen die van een C- naar een E-cup willen gaan, of voor mensen die op Justin Bieber willen lijken; ’t gaat ook over borstreconstructies na kanker, het verdoezelen van verminkingen na een ongeval, het helpen van mensen die met zware complexen rondlopen. Zo zit er een vrouw in het programma wier linkerborst twee cupmaten scheelt met de rechter, en die daar doodongelukkig mee is. Ik hoop echt dat er een vrouw met hetzelfde probleem is die die aflevering ziet, en denkt: ‘Oef, ik ben niet alleen.’ Maar ook: ‘Hé, er kan iets aan gedaan worden!’ Da’s nu juist het mooie van het programma: we helpen die mensen er écht mee. Neem nu Laila, een vrouw van achteraan in de 20 die, omdat ze zich ongelooflijk schaamde over hoe ze er na vier bevallingen uitzag, geen seksleven meer had met haar man, en 24 uur op 24 corrigerend ondergoed droeg. ’t Was een totale fixatie, maar inmiddels is ze geopereerd, en heeft ze een ongelooflijk mooie, strakke buik gekregen. Ze is helemaal opgefleurd, en zij en haar man zijn weer zo verliefd als in het begin. Wie kan daar nu iets op tegen hebben?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234