null Beeld

De coulissen van de wetstraat: De 10 dagen van Dedecker bij de N-VA

Behalve enkele dolken en een lingeriesetje vonden VRT-journalist Ivan De Vadder en regisseur Mark De Visscher in de coulissen van de Wetstraat ook nog aardig wat historisch beeldmateriaal terug, genoeg zelfs om er een gelijknamige televisieserie aan te wijden.

Tim Van Steendam

Woensdag snijdt deze voortreffelijke reeks het derde en laatste hoofdstuk aan: de dreigende breuk van het kartel CD&V/N-VA nadat Bart De Wever voormalig judocoach Jean-Marie Dedecker in 2006 in de rangen had opgenomen.

HUMO Mijnheer Dedecker, hebt u de aflevering al gezien?

Jean-Marie Dedecker «Nog niet.»

HUMO Was het confronterend om alles opnieuw uit de doeken te doen?

Dedecker «Neen. Het was een keiharde periode in mijn leven, maar ze is voorbij. Punt. Het interview met Ivan De Vadder heeft twee uur geduurd en daarin heb ik alles verteld wat er te vertellen valt.

»Al kan ik niet ontkennen dat die beproeving me erg heeft getekend. Ik zat eerst bij Open VLD, maar daar werd ik op zijn zachtst gezegd gelyncht volgens een scenario dat was uitgetekend door de Slangenfabriek (Noël Slangen was de toenmalige communicatieadviseur van Open VLD, red.).

»Vrijwel meteen daarna ging ik in zee met N-VA, maar tien dagen later al werd ik geofferd op het altaar van het kartel CD&V/N-VA. In ruil voor mijn verwijdering bleef het kartel bestaan, met succes overigens, want ze wonnen de verkiezingen van juni 2007.

»Ik ben verkocht voor zes postjes in het parlement. Dat was de prijs van Jean-Marie Dedecker.»

HUMO En welke prijs hebt u persoonlijk betaald?

Dedecker «Ik heb vooral veel geleerd. Ik heb ondervonden dat politiek een meedogenloos vak is. En dat de geschiedenis wordt geschreven door de winnaars, in dit geval Bart De Wever en zijn N-VA, die dankzij mij werden gelanceerd.

»Politiek is vooral op menselijk vlak een keiharde stiel. Ondanks alle mooie woorden was mijn huid al een paar dagen vóór de publieke bekendmaking verkocht. Een opiniepeiling had net uitgewezen datN-VA met mij in de rangen bij de verkiezingen 16 procent zou halen.

»Daarop is CD&V - met het ACW en Jean-Luc Dehaene op kop - in gang geschoten om mij buiten te werken. Mijn verwijdering was beklonken maar de partijtop hield het nieuws tot de partijvergadering voor zich, om het publiek aanvaardbaarder te maken.»

HUMO Steekt u de hand ook in eigen boezem?

Dedecker «Neen, absoluut niet. Waarom zou ik?»

HUMO U trekt in het parlement dezer dagen graag van leer tegen postenpakkersen kontendraaiers. Maar u kwam van Open VLD, trok naar het kartel CD&V/N-VA en zou daarna nog gaan praten met Vlaams Belang.

Dedecker «Correctie: Vlaams Belang is achteraf naar míj gekomen. Men had er voor mij een Hugo Coveliers-scenario uitgeschreven, waarbij ik als onafhankelijke op de Senaatslijst zou komen te staan. Ik heb daarover toen welgeteld één keer vergaderd met de drie kopstukken Gerolf Annemans, Filip Dewinter en Frank Vanhecke.

»Vanhecke lag toen al in bed met Marie-Rose Morel, maar dat mocht nog niet geweten zijn. Zij vreesde voor haar zitje en belde meteen naar Jan Segers van Het Laatste Nieuws. Alles lag meteen op straat. Gedaan met de onderhandelingen.»

HUMO Kan best zijn, maar al die demarches wijzen er toch op dat u nogal flexibel bent in uw gedachtegoed?

Dedecker (ontwijkend) «Toen ik in de politiek stapte, werd ik al meteen door vier partijen benaderd. Ik heb nu eenmaal een eigen mening. Zoals ik ook een harde bast heb. En een grote mond. Misschien moet ik die wat meer dichthouden, dat is waar.»

HUMO U kijkt desondanks naar de uitzending?

Dedecker «Ja, hoor. Die periode behoort nu tot de geschiedenis.

»‘Van verraad tot verraad komt men tot de Vlaamse staat.’ Het zijn, geloof ik, de woorden van Bart De Wever. Ik weet dat hij zelf ook heeft geworsteld met die zaak. Het pleit voor hem dat hij zich nadien altijd ootmoedig heeft gedragen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234