null Beeld

De depressie-industrie: waarom wij steeds ongelukkiger worden

Iedereen weet het: depressie is straks volksziekte nummer één. 'Ja,' zegt psychologe, filosofe en hoogleraar wetenschapstheorie Trudy Dehue (57), 'en juist in rijke landen. Dát is zo fascinerend.' De beginvraag van haar boek 'De depressie-epidemie' is dan ook: hoe komt dat?

Redactie

Want als mensen in welvarende en veilige landen echt alleen maar somberder worden, dan kan je wel ophouden met naar welvaart en veiligheid te streven. Dan helpt dat niet.

Zo simpel is het niet, natuurlijk. Hoe het dan wel zit legt Dehue uit in een betoog dat je meesleept als een thriller met verschillende daders: niet alleen de farmaceutische industrie, die Dehue met onweerlegbaar bewijsmateriaal definitief op haar plaats zet, of de wetenschap die al jaren met de pillenfabrikanten collaboreert. Nee, met een ijzeren logica toont ze stap voor stap aan hoe ook de politiek ons, als we niet opletten, antidepressiva oplepelt bij wijze van prestatiepil.


HUMO De belangrijkste oorzaak van de depressie-epidemie, is dat het woord depressie er de laatste tijd een nieuwe betekenis bij gekregen heeft: 'niet ondernemend en succesvol genoeg'. De term is door de eeuwen heen overigens al een paar keer van betekenis veranderd.

Trudy Dehue «Ja. Ook al beweren veel boeken dat onze depressie altijd bestaan heeft, al die verhalen redeneren vanuit onze tijd en onze maatschappelijke context en dienen meestal om de biologische psychiatrie te helpen haar gelijk te halen: dat depressie een eeuwenoude ziekte is, die we nu in rijke landen eindelijk goed kunnen diagnosticeren en behandelen. Maar de melancholie van vroeger is helemaal niet onze depressie.»


HUMO In de Middeleeuwen kon melancholie zelfs verwijzen naar contemplatie, wijsheid en inzicht: iets positiefs dus.

Dehue «Melancholie stond vroeger voor waangedachten - wat wij nu psychose of schizofrenie noemen - en inderdaad ook voor wijsheid, althans bij mannen. Voor de Verlichting mochten wetenschappers nog een beetje kunstenaar zijn - ratio en emotionaliteit hoorden nog bij elkaar, en verbeeldingskracht was niet alleen iets voor dichters en vrouwen. Pas na het verlichtingsdenken heeft emotionaliteit een negatieve bijklank gekregen, en kon het niet meer met rationaliteit samengaan. Melancholie is toen een vrouwenziekte geworden, want het draaide om pure emoties en vrouwen zijn puur emotioneel natuurlijk, volgens de overlevering (lacht). Dat idee bepaalt trouwens nog altijd onze kijk: de ziektes van het verstand, dat zijn jongensziektes - ADHD betekent dat je niet goed op school bent en dus focussen ze daarvoor op jongetjes. Meisjes worden meestal gewoon als depressief gediagnosticeerd.»

(sdj)

U vindt het volledige artikel vanaf dinsdag 22 juli in Humo 3542

undefined

Forumvraag: Helpen pillen tegen depressie?

Bent u zelf al depressief geweest, en zo ja, was u dan geholpen met pillen? Gelooft u sowieso in medicijnen tegen psychische aandoeningen? Vertel het aan ons forum

undefined

undefined

De depressie-tapes
De schrijnende hoorzittingen van de FDA uit 1991 over Prozac: lees de transcripties (PDF) of bekijk deze video:

undefined

undefined

Bekijk de video waarin de BBC de kat de bel aanbond

undefined

undefined

Bekijk enkele Nederlandse sensibiliseringsfilmpjes rond depressies (van Parnassia):

undefined

undefined

undefined

undefined

Heeft u last van een depressie? Laat u niets aanpraten, doe de zelftset van Parnassia.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234