null Beeld

De designers: Christophe Coppens

Heden terug voor een tweede seizoen: 'De designers', de afvalwedstrijd voor aspirant-modeontwerpers die vorig jaar gemiddeld een half miljoen kijkers per aflevering wist te boeien. Ruim voldoende, oordeelde vtm, dat wijselijk besloot niet te morrelen aan concept of protagonisten. De presentatie ligt bijgevolg opnieuw in handen van de sober maar elegant geklede Evi Hanssen; kandidatencoach is nog steeds de zich in hippe tuinbroeken voortbewegende Erik Verdonck; en de strak in het pak zittende juryvoorzitter komt nog altijd als u Christophe Coppens roept.

Noud Jansen

Nooit van gehoord? Dat ligt dan vooral aan u, want Christophe Coppens is een wereldberoemde accessoireontwerper wiens hoeden, broches en handschoenen gedragen worden door schoon volk als Róisín Murphy, Rihanna en Beth Ditto.

HUMO Ken jij die sterren allemaal persoonlijk?

CHRISTOPHE COPPENS (40) «Alleen Róisín Murphy. Voor haar laatste tournee had ik al haar outfits gemaakt: schouderstukken, handschoenen, hoeden, capes, alles. Dat contact heeft zich gehandhaafd, want het klikt wel tussen ons, en ik kan het ook goed vinden met haar man.

»Maar zij is de enige met wie ik persoonlijk contact heb; voor de rest gaat dat via mijn persagenten in New York, Londen, Parijs en Tokio. Ik weet bijvoorbeeld pas sinds gisteren dat Beth Ditto een hoedje van ons droeg tijdens het recente concert van Gossip in Parijs. En wat Rihanna betreft: we hebben enkel contact gehad met haar management, dat ons gevraagd had om accessoires te leveren voor de coverfoto van haar laatste plaat. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan, maar ik heb wel andere foto's gezien waarop ze spullen van ons draagt.

»Onlangs hebben we ook één en ander geleverd voor de nieuwe 'Sex and the City'-film. Maar opnieuw: 't is altijd afwachten of het ook daadwerkelijk gebruikt wordt.»

HUMO Jij staat in de eerste plaats bekend als hoedenmaker. Is de natte droom van iedere hoedenmaker niet: Grace Jones van hoofddeksels voorzien?

COPPENS «Toen ik net begon, een jaar of veertien geleden, héb ik nog hoeden voor Grace Jones gemaakt. Ik zat vaak in New York in die tijd, en tot mijn niet geringe trots droeg ze toen geregeld één van mijn creaties tijdens optredens. Maar sinds haar comeback werkt ze exclusief met Philip Treacy - inmiddels heeft ze al zo'n beetje zijn volledige catalogus op haar hoofd gehad.»

HUMO Lever je ook nog altijd aan het koningshuis? In het verleden heb je prinses Astrid en koningin Paola van hoeden voorzien.

COPPENS «De laatste drie jaar lever ik vooral aan Mathilde. Bijna alle accessoires die ze draagt zijn van mij.»

HUMO Waarom doe jij eigenlijk mee aan 'De designers'?

COPPENS «Omdat ik vind dat ik elke gelegenheid moet aangrijpen om mode op tv te brengen. Naar mijn gevoel wordt mode nog al te vaak stiefmoederlijk behandeld op tv. In het Journaal of in 'TerZake' zullen ze er alleen iets over zeggen als er iemand failliet is gegaan of als er een blote borst te zien is op de catwalk. Terwijl er de afgelopen decennia zoveel is gebeurd in de modewereld waar wij Belgen trots op mogen zijn.

»En daarbij vind ik 'De designers' ook gewoon een leuk spelletje.»

HUMO Hoe gaat het inmiddels nog met de winnares van vorig seizoen, An Buermans uit Loenhout?

COPPENS «Uitstekend. An heeft twee collecties ontworpen voor JBC - allebei met groot succes - en uiteindelijk heeft ze ook een vaste job gekregen bij JBC: ze zit er in het creative team. Een mooi verhaal eigenlijk. Tot voor kort werkte ze nog in een café en was het haar grote droom om iets met mode te doen. Toch fijn dat een tv-programma die droom kan waarmaken.

»Ik kan overigens melden dat het niveau van het tweede seizoen nog een stuk hoger ligt dan dat van het eerste.»

HUMO Wat zijn, als ik nog een vraagje over hoeden in de groep mag gooien, de belangrijkste trends in hoedenland?

COPPENS «De huidige trend is dat er geen trends zijn. Anything goes, niets moet. Je ziet wel dat hoeden opnieuw mógen, vooral bij jonge mensen. De MTV-cultuur heeft daar in gevoelige mate toe bijgedragen: tegenwoordig heb je heel veel popsterren die hoeden dragen. Peter Doherty heeft een rage ontketend! De grote ketens zijn daar ook opgesprongen, die bieden jongeren nu hoeden aan voor heel lage prijzen.»

»Helemaal uit zijn de grote, breedgerande hoeden met pluimen of een strik of bloem, die dames tot voor kort droegen om naar een trouwfeest of cocktailparty te gaan. Tegenwoordig kiest men voor die gelegenheden voor iets kleins en discreets.»

HUMO Dat moet je de wandelende fruitkorven op Waregem Koerse vertellen.

COPPENS «Welja, dat soort paardenraces beschouw ik meer als verkleedpartijen. Het ergste vind ik nog die grote hoeden waar ze van alles en nog wat hebben opgenaaid, om extravagant voor de dag te komen. Dan nog liever géén hoed.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234