null Beeld

De designers

Evi Hanssen lijdt naar eigen zeggen aan wat ervaringsdeskundigen onder elkaar zwangerschapsdementie noemen. 'Ik struikel voortdurend over mijn woorden, en ik kan geen gezichten meer thuisbrengen. En om eerlijk te zijn: ik ben al lang weer vergeten wat je me een minuutje geleden hebt gevraagd.' 'De designers', daar ging onze vraag over: de Vlaamse versie van 'Project Runway' - de Amerikaanse afvalrace voor modeontwerpers - is vanavond voor het eerst op vtm.

Frederick Vandromme

'Project Runway' (tot voor kort te zien op Vitaya) werd gepresenteerd door Duitslands bekendste topmodel Heidi Klum, die ook het format mee bedacht en als executive producer verantwoordelijk geacht mag worden voor het wereldwijde succes ervan; Evi Hanssen is het gezicht van 'De designers'.

EVI HANSSEN «Als je je in België aan een zoektocht naar nieuw ontwerperstalent waagt, moet je de lat zéér hoog leggen. We wonen in een modeland: onze ontwerpers zijn in het buitenland zeer gerenommeerd.

»Ook aan de jury hebben we hoge eisen gesteld. Christophe Coppens is een wereldberoemd accessoire- en hoedenontwerper, die onlangs nog de tourneegarderobe van Róisín Murphy mocht samenstellen. Dankzij gastjurylid Edouard Vermeulen is Mathilde verkozen tot best geklede prinses ter wereld. En ook Les Hommes, Tim Van Steenbergen en Walter Van Beirendonck komen langs. De juryleden beslissen helemaal alleen wie de afvalrace overleeft en wie naar huis mag: de kijkers kunnen voor één keer niet sms'en. Als je echt voor kwaliteit gaat, kan je dat soort dingen niet overlaten aan het grote publiek.»

HUMO Dankzij Vitaya is 'Project Runway' haast stiekem uitgegroeid tot een populair waterkoelerprogramma. Zelfs wie je niet meteen van veel modebewustzijn zou verdenken, kan erover meespreken.

HANSSEN «Zolang we niet met z'n allen in ons blootje over straat lopen, denk ik dat iedereen wel een mening over kleren heeft, ook wie er in principe niets van afweet. Je ziet de kandidaten ook iets maken uit niets. In één aflevering gaan ze bijvoorbeeld naar het recyclagepark, waar ze met ons afval een feestjurk moeten maken. Of ze moeten lingerie ontwerpen uit paraplu's. Dat spreekt aan, en het is straf om te zien, hoor.

»Het grote verschil met andere realityprogramma's is dat je hier ook echt iets moet kunnen. De kandidaten zijn voor één keer niet gekozen op hun - laten we het mild uitdrukken - realitygehalte. Je kon je niet inschrijven omdat je een toffe persoonlijkheid hebt - 'o, en by the way: ik kan ook nog een beetje naaien.' Nope, talént moest je hebben. En geloof me: er zitten een paar zéér goede ontwerpers tussen.»

HUMO Zijn er veel verschillen met 'Project Runway'?

HANSSEN «Eigenlijk niet, of het moest zijn dat ik nóg knapper ben dan Heidi Klum (lacht).

»Ik herhaal niet in iedere aflevering haar vaste slagzinnetje - 'One day you're in, one day you're out' - maar het concept is verder volledig hetzelfde. Daar werd trouwens heel streng op toegezien. Er is iemand komen controleren of we wel dezelfde look & feel hanteerden, en mij hebben ze ook gekeurd. 'Of ik wel binnen het plaatje paste.' Ondanks mijn dikke buik was dat gelukkig nog nét het geval.»

HUMO Je bent ondertussen zo'n 7,5 maand zwanger. Zit die buik nooit in de weg bij het presenteren?

HANSSEN «Niet echt; de meeste opnames zijn ook al een maand geleden gebeurd. Maar nu beginnen de ongemakjes toch hun lelijke kop op te steken. Ik had me bijvoorbeeld voorgenomen om tot het eind van mijn zwangerschap hoge hakken te blijven dragen, maar daar begin ik van terug te komen. En ik kan mijn lijf ook niet meer inschatten. Probeer met zo'n buik nog maar eens uit je auto te stappen als je heel krap tussen twee wagens geparkeerd staat.

»Ik ben de styling van vtm heel dankbaar dat ze altijd op zoek zijn gegaan naar gewone kleren, die net zo goed door niet-zwangere vrouwen gedragen kunnen worden. Tot voor kort lukte dat ook perfect. Zwangerschapskledij pur sang sprak me niet zo aan, maar ik zal er binnenkort toch aan moeten geloven: mijn buik begint wel héél erg naar voren te priemen. We moeten alleen de finale nog opnemen: daar zal je me zien staan met zo'n zwangerschapsbroek waarvan de elastiek tot net onder mijn borsten komt.»

HUMO Hoe moeilijk viel het je trouwens om de finale van 'Expeditie Robinson' alleen te moeten presenteren, zonder de twee maanden geleden verongelukte Ernst-Paul Hasselbach?

HANSSEN «Puur professioneel bekeken viel dat wel mee. (Stil) Maar 't is natuurlijk wel heel raar om zo'n finale voor te bereiden zonder Ernst-Paul. Net voor de opnames zeiden we nog tegen elkaar: 'Allez, we zullen dan maar beginnen zonder hem, zeker?' Alsof iedereen zat te wachten tot hij alsnog zou komen binnenwaaien.»

HUMO Wat zul je je altijd van hem herinneren?

HANSSEN «Wie aan Ernst-Paul denkt, denkt meteen aan goed eten. Ik heb hem vaak gezegd: 'Als ik ooit reïncarneer, wil ik terugkomen als Ernst-Paul, want dat is een grote man die veel kan eten.' Ik ben zelf een vrouw en moet me dus inhouden - dan zijn dat interessante wensen (lacht).

»Als het eten niet goed was, of wat eentonig - en dat is bij wekenlange producties als 'Expeditie Robinson' of '71° Noord' haast automatisch het geval - dan ging hij ter plekke zélf eten inslaan. Dan kookte hij voor de hele crew. Dan was hij de chef en diende iedereen zijn instructies te volgen. Hij liet ook altijd, speciaal van het vasteland, een zakje krabbenpoten meebrengen, of een pot Kentucky Fried Chicken. 'Expeditie Robinson' werd opgenomen in Maleisië, en dat is een moslimland: in de keuken mocht er geen varkensvlees liggen, en dus had hij op zijn kamer een koelkast staan waar hij zijn persoonlijke worstjes in bewaarde (lacht).

»Eigenlijk is het nog altijd niet tot me doorgedrongen dat hij er niet meer is. Ik weet zelfs niet of dat nog ooit zal gebeuren.»

vtm: De designers

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234