null Beeld

De dokter die wil legaliseren: 'Er bestaan geen soft- en harddrugs, alleen soft en hard gebruik'

De war on drugs van Bart De Wever werkt niet, klonk het vorige week in Humo bij politie en parket. Terwijl de granaten blijven knallen in Antwerpen, wijdt ‘Nachtwacht’ op Canvas een uitzending aan de vraag of drugs legaliseren een oplossing kan zijn. Een frisse stem in het debat is Cathy Matheï, onderzoekster en docent aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KUL. Ze begeleidt al 25 jaar drugsverslaafden bij Free Clinic en heeft mee de burgerbeweging Smart on Drugs opgericht.

Annemie Bulté

HUMO En toch pleit u voor de legalisering van drugs.

Cathy Matheï «Voor drugs zoals cannabis vind ik het evident. Als 20 procent van de bevolking heeft geëxperimenteerd met cannabis, is het belangrijk dat je probeert een veilig gebruik te garanderen. Een ander voorbeeld is de gecontroleerde verstrekking van heroïne voor wie eraan verslaafd is. Bij die drug denk je aan uitgemergelde junkies in de goot, maar op zich is heroïne niet zo schadelijk. Ja, het is niet goed voor je tanden, je darmen en je libido, je kunt er verslaafd aan raken en je kunt een overdosis nemen. Maar dat geldt voor álle opioïden, ook die die legaal als geneesmiddel worden voorgeschreven, zoals morfine of fentanyl.

»Het feit dat je het illegaal moet verkrijgen en de barre omstandigheden waarin verslaafden terechtkomen, maakt heroïne veel schadelijker. Veel van mijn patiënten nemen een overdosis omdat ze snel moeten zijn in een bosje of in een hoekje in de metro. Als je diezelfde dosis in een rustige omgeving kunt gebruiken, is het risico veel lager. Daarom pleit ik voor een decriminalisering van het gebruik van alle drugs.

»Het onderscheid tussen legale en illegale drugs is niet gebaseerd op schadelijkheid. Alcohol, bijvoorbeeld, is veel toxischer dan heroïne. Ik heb patiënten die twintig jaar verslaafd zijn geweest aan heroïne, er uiteindelijk in slagen om af te kicken en daar lichamelijk geen zware gevolgen aan overhouden. Later ontwikkelen ze soms een alcoholverslaving omdat ze op zoek blijven naar die roes, en drinken ze zich in tien jaar tijd dood. Alcohol is een heel giftig middel, dat in verband gebracht wordt met meer dan honderd ziektes.»

null Beeld

HUMO Welke drugs houden het grootste gevaar in?

Matheï «Dat hangt af van hoe kwetsbaar iemand is voor verslavingen, en de manier waarop hij het middel gebruikt. Er bestaan geen soft- en harddrugs, er bestaat alleen soft en hard gebruik. Cocaïne en speed zijn heel belastend voor het hart en de bloedvaten. Bij mensen die die drugs jarenlang dagelijks gebruiken, zie je dat hun lichaam uitgeput raakt. Maar bij sporadisch gebruik van cocaïne, zoals bij de zogenaamde yogasnuivers, zijn de gezondheidsrisico’s beperkt. Ook trauma’s in het verleden maken iemand kwetsbaar voor een verslaving, en daarnaast spelen genetische factoren mee.

»Het grote argument tegen legaliseren is dat we het risico op verslavingen vergroten. We kunnen niet uitsluiten dat meer mensen drugs gaan gebruiken, maar het repressieve beleid heeft de afgelopen honderd jaar geen dalend effect gehad op het aantal verslavingen, integendeel. Legaliseren wil ook niet zeggen dat het overal vrij te koop moet zijn. Je moet het strikt reguleren, zodat je controle hebt over de kwaliteit van het product en de manier waarop mensen het gebruiken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234