null Beeld

De dokter schetst de ideale man: 'Half Obama, half Trump'

Hugo Matthysen

Je moet het The Donald nageven: er wordt over hem gesproken, en dat zal nog een tijdje zo blijven. In veel gezinnen is het vaste prik: eer de kinderen hun eerste boterhammetje voorgeschoteld krijgen, hebben mama en papa al gegoogeld wat de Grote Doener alweer heeft uitgespookt. Maar er begint ook een Trump-vermoeidheid de kop op te steken. Meer en meer mensen zijn de krantenkoppen en nieuwsberichten over de man spuugzat. Hoe valt het ene met het andere te rijmen?

Dr. Koen De Zeulder «Dat valt niet te rijmen, ik merk dat in mijn spreekkamer. Velen zijn ziekelijk geobsedeerd door die man.»

HUMO Vanwaar die obsessie?

De Zeulder «Heel wat vrouwen hebben een relatie met een soort Obama, en daarmee is een kinderdroom in vervulling gegaan. Obama’s zijn vriendelijke kerels, verstandig en attent, ze kunnen goed omgaan met kinderen en hun enige minpuntje is misschien dat ze stiekem blijven roken. In zulke huishoudens gaat de wasmachine nooit kapot, op het einde van de maand kan er nog wat geld naar de spaarrekening en conflicten worden netjes uitgepraat tijdens lange boswandelingen, waarbij de echtgenoot tussendoor nog interessante weetjes rondstrooit over een plantje hier en een merkwaardig kevertje daar, zonder daarbij schoolmeesterachtig te worden. Kortom: het leven met zo’n vent is oneindig sáái.»

HUMO Ben je dan beter af met een Trump?

De Zeulder «Best wel, die jongens brengen leven in de brouwerij. Zo’n Trump komt onverwacht thuis met een peperdure windhond die hij eigenlijk niet kan betalen, en pas na drie weken heeft mevrouw door dat zijn dagelijkse wandelingetjes met dat beest enkel een alibi zijn om in een tuinhuisje te scharrelen met een blondine van achter de hoek, zo’n exemplaar met extensions dat hij heeft wijsgemaakt dat hij haar zal coachen als ze een kledingboetiek begint in hun verkavelingsdorp. En dat ze na drie jaar stinkend rijk zal zijn, waarna ze samen naar Mallorca zullen verkassen.»

HUMO Valt er met zo’n man te leven?

De Zeulder «O ja, want na twee weken is hij dat blondje eigenlijk al beu. De hond wordt verkocht omdat papa er plots allergisch voor is. Hij vindt een nieuwe bezigheid in het heraanleggen van de tuin, wat meteen tot een burenruzie leidt omdat hij op een ochtend zonder overleg de gemeenschappelijke tuinmuur heeft gesloopt. Twee dagen later maakt hij dat goed met een joviale babbel en de belofte dat hij op eigen kosten een designhek in tropisch hout zal laten plaatsen. De verzoening wordt overgoten met twee kartons rosé en opgefleurd door de buurvrouw die eerst op en daarna onder de tafel het beste van zichzelf geeft. Tussendoor schrijft hij nog even een klachtenbrief over de juf van zijn zoontje naar Hilde Crevits, én een kwaaie mail naar Geert Bourgeois, waarin Crevits wordt afgeschilderd als een corrupte slet, omdat hij weet dat zijn klacht op niks zal uitdraaien.»

HUMO Is er een gulden middenweg tussen Trump en Obama?

De Zeulder «Zulke mannen zijn uiterst zeldzaam. In de vakliteratuur wordt er maar één exemplaar beschreven, dat gelukkig nog in leven is, zodat het verder kan worden bestudeerd. De dames hebben natuurlijk al geraden over wie het gaat: ik heb het over Stijn Meuris. Die man is het ene moment in diepe gedachten verzonken, om zich een opinie te vormen waaraan hij al vijf jaar schaaft, maar dan barst hij plots los in een emotioneel gebulder waarvan je denkt: hij roept maar wat! Maar dat is niet zo. Enfin, dat is wél zo, maar tussen dat onzinnige geraaskal zitten hier en daar poëtische pareltjes verscholen. Is dat stom toeval of wijst het op een gevoelige ziel? Dat moet verder onderzoek nog uitwijzen.

»Nadat hij bezweet het podium verlaat, waarvan de planken vervangen moeten worden, want zijn danskunst bestaat uit het doodstampen van onzichtbare dieren, begeeft hij zich naar zijn zolderkamer. Door het open raam tuurt hij naar de sterren, en met tranen in de ogen kijkt hij naar hun eeuwige omwenteling.»

HUMO Met tranen in de ogen valt er toch weinig te zien?

De Zeulder «Dat hoeft ook niet, want hij weet perfect hoe sterren en planeten rond elkaar draaien. Maar dan rispt zijn plichtsgevoel op, als een boer na drie trappisten. Hij zet zich aan zijn computer, tikt vier krantenpagina’s vol over hoe Mars gekoloniseerd moet worden, en kruipt moe maar tevreden in zijn bed.»

HUMO En dát is dan de ideale Vlaamse echtgenoot?

De Zeulder «Misschien niet helemaal. Maar mijn bescheidenheid dwingt mij in dezen tot zelfwegcijfering.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234