De donkere ziel van Daan: 'Er waren opvallend veel psychiaters op mijn feestje'

‘Alleen Elvis blijft bestaan’ blijft bestaan en begint op zaterdag 26 oktober zelfs aan zijn negende seizoen op Canvas. In de vertrouwde lightversie van VPRO’s ‘Zomergasten’ schuiven de volgende weken onder anderen Wim Distelmans, Maaike Cafmeyer en Margot Vanderstraeten aan bij Thomas Vanderveken, maar de eerste ziel die in de nieuwe reeks wordt blootgelegd, is die van Daan Stuyven.

HUMO Sinds het recente Humo-interview voor je 50ste verjaardag ben je compleet uit beeld verdwenen, nu al wéken. Is er ten gerieve van ‘Alleen Elvis’ nog iets belangwekkends gebeurd in je leven?

Daan Stuyven «Nee, ik probeer manhaftig alle klippen te omzeilen, professionele zowel als private, om dat interview actueel te houden.»

HUMO Hoe was het verjaardagsfeestje trouwens?

Stuyven «Zalig. Ik wist mij omringd met allemaal warme mensen, van wie ik velen lang niet meer had gezien. Opvallend veel psychiaters, dat wel.»

HUMO Bij meerdere tegelijk in behandeling?

Stuyven «Neenee, het zijn vrienden. Maar tegen de ochtend heb ik wel een paar gratis consultaties gekregen, zonder dat ze het doorhadden.»

HUMO Welk deel van je meervoudige persoonlijkheid ga je tijdens ‘Alleen Elvis’ op tafel leggen?

Stuyven «Ik denk dat er een, ook voor mij onverwachte, nadruk zal komen te liggen op het sociale en het tragische. De filmfragmenten die ik heb gekozen, zijn allemaal nogal rauw en documentair. Er zitten beelden bij die ik heb gezien als kind, omdat mijn ouders vergeten waren de tv uit te zetten, en die me zijn bijgebleven. Zoals dat nieuwsitem over IRA-gevangenen die de muren van hun cel beschilderden met stront.»

HUMO Het zal ook over kunst gaan, met andere woorden.

Stuyven «Art brut! De fragmenten zijn niet geselecteerd om hun artistieke kwaliteiten, maar omdat ze iets zeggen over het menselijke tekort. Hoe ons geloof, onze hoop en onze liefde al te vaak worden gefnuikt door tegenslagen en mislukkingen, of door onze eigen stomme schuld. En hoe kunst, jezelf uitdrukken, een way out kan zijn: ontsnapping, zalving, medicatie.»

HUMO Is er ook muziek?

Stuyven «Ja, Bob Dylan die uit de bocht gaat in een agressieve woordenwisseling met een journalist: ‘Jullie denken te weten wie ik ben, maar ik weet het zelf niet eens!’ Ik heb een donkerbruin vermoeden dat er naar mijn nummer ‘Icon’ verwezen zal worden.»

HUMO De film die achteraf wordt vertoond, is ‘Respiro’, van de Italiaanse regisseur Emanuele Crialese. Waarom?

Stuyven «Omdat hij gaat over de onmogelijkheid van een perfecte, tegen alles en iedereen bestand zijnde relatie tussen een man en een vrouw. Hoe graag ze elkaar ook zien en willen blijven zien. En daarnaast is ‘Respiro’ een mooie, ontroerende film met prachtige muziek. Hij loopt wel slecht af.»

HUMO Uit je eigen leven gegrepen!

Stuyven «Het is absoluut een film die je doet nadenken over je eigen leven. Maar mijn liefdesleven ging tot nu toe gelukkig met net iets minder drama gepaard.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234