Femicide
‘De dood van Ilse Uyttersprot is een duidelijk geval van femicide’
Na de dood van CD&V-politica Ilse Uyttersprot, oud-burgemeester van Aalst, is haar partner verhoord en gearresteerd voor moord. Volgens het parket kaderen de feiten in de ‘relationele sfeer’. De Vrouwenraad spreekt van een ‘vrouwenmoord’, al minstens het dertiende geval dit jaar.
‘Ik heb mijn partner omgebracht.’ Met die boodschap meldde de 49-jarige vastgoedmakelaar Jurgen D. zich gisterochtend bij de politie van Aalst. Niet lang daarna werd in een appartement in de Meuleschettestraat het levenloze lichaam van de 53-jarige Ilse Uyttersprot aangetroffen, schepen in de stad en voormalig burgemeester.
Vandaag vindt de autopsie op het lichaam van Uyttersprot plaats. Wat er precies in het appartement is gebeurd, blijft voorlopig onduidelijk. Het parket van Oost-Vlaanderen wil enkel spreken over ‘feiten in de relationele sfeer’. De verdachte werd gisteren ondervraagd en gearresteerd voor moord. Hij zal vandaag voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. De veertiger zou in elk geval geen onbekende zijn voor het gerecht. Hij kreeg eerder een celstraf van zes maanden met uitstel voor stalking en slagen en verwondingen aan een ex-vriendin in 2012.
Op het overlijden van Uyttersprot wordt over de partijgrenzen heen met veel ongeloof en afschuw gereageerd. ‘We zijn met verstomming geslagen’, zei onder meer huidig burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).
Ook de Vrouwenraad reageert vol afschuw. Voorzitter Magda De Meyer heeft het over een ‘duidelijk geval van femicide’ of vrouwenmoord. Volgens haar gaat het om het dertiende geval dit jaar in ons land. Die gevallen worden bijgehouden op de blog Stop Femicide Now, op basis van krantenartikels. Sinds 2017 staat de teller op 117.
In strafwetboek
‘Alle moorden op vrouwen die gebeuren door een partner of ex-partner in het kader van een relatie rekenen wij hieronder’, zegt De Meyer. Advocate Mieke Van Laer (Progress Lawyers Network) beaamt die interpretatie op basis van twee bronnen: een arrest van het Europees Hof van de Rechten van de Mens uit 2017 en een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. ‘Volgens de WHO vertegenwoordigt partnermoord 35 procent van alle gevallen.’
De Vrouwenraad pleitte eerder dit jaar al om femicide apart in het strafwetboek op te nemen. ‘Omdat we zo een beter zicht krijgen op het probleem en gelijkaardige situaties in de toekomst kunnen voorkomen’, zegt De Meyer, die stelt dat een derde van de vrouwen in Europa slachtoffer wordt van een vorm van geweld. ‘Als we dit probleem serieus willen nemen, dan moeten we het ook benoemen. We moeten een ernstig signaal geven.’
Van Laer wijst er op dat ons land in 2016 het Verdrag van Istanbul tekende, met de belofte om maatregelen te nemen inzake de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Eind juni werd hierover een interministriële conferentie gehouden. Daaruit volgden vier werkgroepen, waarvan één het verbeteren van de registratie van gegevens over slachtoffers van vrouwengeweld nastreeft.
Een aparte vermelding in het strafwetboek is niet aan de orde, klinkt het bij het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V): ‘Wat betreft femicide is het zo dat moord en doodslag al strafbaar zijn met de zwaarste straffen.’
De Meyer hoopt dat het overlijden van Uyttersprot ‘niet voor niets is geweest en dat het een katalysator kan zijn, dat vrouwengeweld nu echt ten gronde wordt aangepakt.’
(DM)