null Beeld

De draadloze confituurpot? Dokter De Zeulder kan er niet mee lachen

Het dagelijkse leven is de voorbije jaren met 50 procent toegenomen op de paradijselijke schaal, en dat komt vooral door de draadloze technologie. Sleutels heb je nog amper nodig, het rolluik zakt braaf omlaag met een druk op een knopje en vanuit de zetel kan je het licht dimmen, de planten water geven en een kopje koffie maken. Deze week wordt de nieuwe versie van Bluetooth voorgesteld, de standaardtechnologie die dat allemaal mogelijk maakt. Hoe enthousiast is onze lievelingsdokter?

Hugo Matthysen

'Sorry, dit model confituurpot is verouderd'

Dr. Koen De Zeulder «Bluetooth 5.0 is waardeloos. De beveiliging zuigt, om het maar eens plat uit te drukken. Mijn 14-jarige neefje, gedragsgestoord en hoogbegaafd, heeft een piratenversie gedownload. In een mum van tijd was die rommel gehackt. Maar dat heeft ook voordelen. Die jongen heeft me een afstandsbediening gegeven waarmee ik de buurt leefbaarder kan maken. Als ik onbespied in de tuin wil zitten, sluit ik de rolluiken van de buren met één druk op de knop. Als ze die opnieuw willen openen, moeten ze eerst beleefd bij mij de code komen vragen.»

HUMO Hebt u last van glurende buren?

De Zeulder «Nu niet meer. En als een BMW te dicht bij mijn oprit staat, hoef ik ook maar een paar keren te klikken om dat ding 50 meter verder te parkeren.»

HUMO Hebt u zelf draadloze spullen in huis?

De Zeulder «Je kan er niet omheen. Zelfs de confituur van Materne is tegenwoordig draadloos: even op het zappertje duwen en het deksel schroeft zichzelf los. Dat zou een verbetering kunnen zijn. Af en toe heb je van die potten die je met geen mogelijkheid open krijgt.»

HUMO Bent u een confituurliefhebber?

De Zeulder «Nee, maar ik krijg vaak patiënten over de vloer die worstelen met die deksels. Dat zijn dan tweeverdieners met kinderen. Papa is de deur al uit, mama wil nog gauw boterhammen smeren voor de kinderen, maar ze krijgt dat vervloekte deksel niet van die bokaal. En die kinderen maar huilen, en mama maar googelen om te kijken hoe ze dat voor mekaar kan krijgen. Ze komt te laat op het werk en krijgt op het einde van het jaar een negatieve evaluatie, waardoor ze een promotie door de neus geboord ziet. Haar collega, een dom mens met een slecht karakter en asymmetrische wenkbrauwen, wordt haar rechtstreekse baas. Ze wil ontslag nemen, maar een minder goed betaalde job is geen optie, want het huis moet worden afbetaald. Zoveel leed kan een pot confituur aanrichten. Dankzij het draadloze deksel is dat echter verleden tijd. Zou je denken.»

HUMO U hebt twijfels over die technologie?

De Zeulder «Het batterijtje van de afstandsbediening zal maar eens leeg zijn! Een onwillig confituurdeksel kan je nog te lijf gaan met een waterpomptang of een bankschroef. Maar in dit geval zal je er een IT-specialist bij moeten halen. En als je weet hoe snel ze bij pakweg Belgacom zijn bij een technisch probleem, besef je dat je drie dagen naar die bokaal viervruchtenjam zit te staren eer er iemand langskomt. Die dan zegt: ‘Sorry, dit model is verouderd. U kan uw pot confituur gratis laten vervangen door een nieuwe. Dat zal ongeveer een weekje duren.’

»En met de nieuwe draadloze technologie, die veel krachtiger is, zullen de problemen alleen maar groter worden.»

HUMO Waarom denkt u dat?

De Zeulder «De software is zo lek als een zeef. Er komt een dag, en ik schat dat het begin juli zal zijn, dat een overbuur van de Carrefour zijn elektrische garagepoort wil openen met zijn nieuwe iPhone. Zodra de software is geïnstalleerd, vliegen aan de overkant van de straat de deksels van alle Materneproducten naar alle kanten. En dat is niet alleen confituur, hoor. Dat zou nog beheersbaar zijn. Maar die firma heeft ook appelmoes en fruitsap in haar assortiment.»

HUMO Appelmoes en fruitsap! Zelden hebben die brave woorden zo onheilspellend geklonken!

De Zeulder «Ja, maar er is een lichtpuntje. De hypothetische mama waar we het over hadden, kent wellicht iemand in de buurt met een automatische garagepoort. Het volstaat om vriendelijk te vragen of ze die even willen openen, en meteen gaat het confituurdeksel eraf.

»Ja, problemen zijn vaak eenvoudig op te lossen. Het is alleen de vraag of de buren niet opgesloten kunnen raken in hun eigen garage, als je de confituurpot weer dichtdraait.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234