null Beeld

De drilboor van de Dijle: Louis Tobback, 50 jaar in de politiek

Praten over de dingen die geweest zijn, dat is voor poesjes. Dat doet Louis Tobback (72) niet. Het is het nu dat telt. 'De belangrijkste les uit vijftig jaar politiek? Ik weet het niet. Hebt ge geen interessantere vragen?'

Marnix Peeters


Enkele quotes uit het interview

«Er zijn nog altijd mensen die je er niet van overtuigd krijgt dat je aan een examen van de stad kunt meedoen, en dat je de job krijgt als je daarin als eerste eindigt. Ze geloven het niet! Het ligt in de Vlaamse volksaard. Wij stoefen graag tegen de buurman dat de burgemeester iets voor ons heeft geregeld. 'Ik krijg daar iets van gedaan, gij niet.'»

«Van het moment dat er een bouwaanvraag wordt ingediend, zegt ergens een beginnend ambtenaar op een lager gewestelijk niveau: 'Aha, maar dan moeten we daar éérst graven!'»

«In de onmiddellijke omgeving van Leuven liggen er al zeker twee voetbalvelden, in Rotselaar en Holsbeek, waar ze diepe voren door getrokken hebben, omdat er daar eventueel nog een voorhistorische scherf te vinden zou kunnen zijn. In Leuven wil men honderdvijftig sociale woningen bouwen op een plek waar volgens de oude Ferrariskaarten vroeger enkel wiegende zeeën van graan waren: graven maar! In Holsbeek wil Aquafin een collector leggen; ze hebben er acht jaar op gestudeerd, het traject ligt vast, ze dienen de bouwaanvraag in, en onze bekende ambtenaar zegt: 'Ho, in de Wingevallei zijn ooit al sporen gevonden van prehistorische nederzettingen! Daar moet drie jaar gegraven worden! Drie miljoen kosten, voor Aquafin!' Waardoor Aquafin nu zegt: als het zo zit, nemen we wel een ander traject. Ondertussen loopt het vuile water de Dijle in, maar dat trekken ze zich allemaal niet aan.»

«Ik heb er niet voor gezorgd dat de grootste partij in Vlaanderen 27 of 28 procent van de stemmen heeft, en de volgende respectievelijk 17, 14, 13 en 12 procent. De kiezer heeft dat gedaan. En de kiezer moet nu ook maar eens voor de spiegel gaan staan en zich afvragen: is dit nu het resultaat van mijn kuren? 't Is heel gemakkelijk, zeggen: voilà, trek gijlie nu uwe plan, bewijs nu maar dat ge het kunt.»

«Ik zeg tegen de kiezer: het is absoluut uw volste recht om nieuwe schoenen te kopen. Maar als ze knellen, is dat wel úw keuze geweest. Alles moet tegenwoordig nieuw zijn. Voilà, ge hebt het: het is nieuw! Het is onuitgegeven, zelfs. Iets dat we nog nooit hebben meegemaakt!»

U leest het volledige interview in Humo 3681


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234