null Beeld

De duistere kracht van Intergalactic Lovers: 'Zelfs de meest optimistische mens zit thuis weleens naalden in een voodoopop te prikken'

Wat niet kapot is, hoeft niet hersteld, en dus is ‘Exhale’, de lachende derde van Intergalactic Lovers, geen revolutie maar een evolutie. Enkel de producer is nieuw: Gil Norton, de man die de Pixies hun ‘Doolittle’ schonk en The Triffids aan ‘Born Sandy Devotional’ hielp, registreerde wat bewezen moest worden.

Bekijk ook de intieme set van Intergalactic Lovers op Pukkelpop

Tom Raes

'Zelfs de meest optimistische mens zit thuis weleens naalden in een voodoopop te prikken'

Voor voorsmaakjes kon u onlangs op Pukkelpop terecht, waar Intergalactic Lovers in een kolkende Marquee al een idee gaven van hoe één en ander zou klinken. En dat met een drummer die achter z’n ketels de hele tijd jarig zat te wezen! Iets wat, zoals het een drummer betaamt, pas rijkelijk laat opgemerkt werd door de rest van zijn band.

Lara Chedraoui «Echt erg. Ik vergeet nooit een verjaardag, maar door de stress van die dag had ik er geen seconde aan gedacht. Tot ik backstage Sofie Engelen tegenkwam, die een gigantische verjaardagskaart voor Romy van The xx in haar armen hield. Ik vertelde dat aan de rest, waarop Brendan droog zei: ‘Er is eigenlijk nog iemand jarig vandaag.’»

Raf De Mey «Pijnlijk! Vooral omdat je Brendan normaal al met een stok moet slaan voor hij zelf zou zeggen dat het zijn verjaardag is.»

Chedraoui «Hij dacht dat ik het de hele dag aan het opsparen was voor op het podium, want ik zet hem graag voor schut op zijn verjaardag. Maar nee, dus. Ik schaam me nog altijd dood.»

HUMO De sfeer tijdens jullie concert had iets triomfantelijks. Het voelde zelfs een beetje aan als een comeback. Zo lang zijn jullie toch niet weggeweest?

Chedraoui «Dat vinden wij dus ook. Het is niet omdat je even weg bent om een plaat te maken, dat je daarna aan een comeback toe bent. Misschien omdat we niet elke week in de Dag Allemaal of de Joepie staan? Neem nu Absynthe Minded: zij zijn toch ook niet zo lang weggeweest? En toch wordt er overal van een comeback gesproken.»

HUMO Was Absynthe Minded niet gesplit?

Chedraoui «Ja, oké. Maar in dat geval: als de originele leden niet meer in de groep zitten, ís het dan nog wel een comeback? Aha!»

De Mey «Bij ‘Exhale’ is er tussen inblikken en uitbrengen wel iets meer tijd geslopen dan bij de vorige twee platen. Eind vorig jaar was ze al af, en toegegeven: het lange wachten tot we ermee naar buiten mochten komen, begon op den duur wel te vervelen.»

HUMO Waarom hebben jullie zo lang gewacht?

Chedraoui «Om thuis te kunnen zijn. De voorbije jaren hebben we heftig getourd, en al die tijd waren er thuis mensen die geduldig op ons hadden gewacht. Nu hoefden we niet meteen weer de deur uit te stuiven zodra de plaat klaar was. Goeie gelegenheid om thuis wat krediet op te sparen.»

De Mey «Dat we er nu weer genadeloos zullen doorjagen door op tour te vertrekken (lacht).»

HUMO Was er iets dat jullie op ‘Exhale’ anders wilden doen?

De Mey «Onze vorige platen klonken achteraf gezien misschien nog iets te clean, daar wilden we deze keer toch iets aan doen.»

Chedraoui «Op onze concerten hoorden we vaak dezelfde commentaar: dat we live krachtiger en ruwer klinken dan op de platen. Dus hebben we nu geprobeerd iets meer te klinken zoals op het podium. Daar hadden we met Gil Norton wel de juiste producer voor.»

HUMO Hoe krijg je een Gil Norton tot in Aalst om je plaat te producen?

Chedraoui «Eigenlijk heeft hij óns aangesproken. We hadden vooraf een hele lijst met producers opgesteld. We hadden een A-lijst met Danger Mouse en Mark Ronson – onder het motto: ‘Een nee heb je, een ja kun je krijgen’ – een B-lijst en een cafélijst. Op die laatste stonden vooral mensen met wie we wel graag eens een keer op café wilden, maar die misschien iets te weird waren om mee samen te werken. Gil contacteerde ons omdat hij bij hetzelfde management zat als iemand op onze A-lijst. We hebben toen met hem geskypet: heel lullig, met z’n vieren naast elkaar voor de camera en hopen dat we toch een beetje een goeie indruk maken. Maar na een paar zulke gesprekken was het al rond, en is hij drie weken naar Aalst gekomen voor de preproductie.»

De Mey «Hij logeerde in de B&B van de moeder van Maarten, onze gitarist. Elke ochtend gingen we hem daar ophalen.»

Chedraoui Ik kreeg de indruk dat Gil het wel naar zijn zin had in Aalst: ’s middags de eenden op de Dender voederen, wat wandelen... Hij vond al onze winkels ook geweldig: de Ecoshop, de Brico... ‘The things they got in there!’ Wel aandoenlijk, want dat is dan de man die de Foo Fighters en de Pixies geproducet heeft.»

HUMO Het kan niet anders of zo’n man loopt rond met een rugzak vol verhalen.

Chedraoui «En een grote voorliefde voor ‘Game of Thrones’. Op dat vlak hebben we veel aan bonding gedaan.»

De Mey «Het strafste vond ik toch toen hij op een bepaald moment tijdens het opnemen telefoon kreeg. ‘O, dat was Charles,’ zei hij. We hadden pas achteraf door dat hij Black Francis (echte naam: Charles Michael Kittridge Thompson IV, red.) van de Pixies bedoelde.»

Chedraoui«Gil is een vakman, en hij had ons op voorhand gezegd dat er twee dingen zijn waar hij absoluut niet tegen kan: mensen die liegen, en mensen die zijn tijd verdoen. Toen we de studio introkken om aan de opnames te beginnen, zorgden we er dus voor dat we élke noot al vanbuiten kenden. Een primeur (lacht).»

HUMO Hij is nooit kwaad moeten worden?

Chedraoui «Kwaad niet, maar we zijn het wel een paar keer met hem oneens geweest. Volgens mij had hij niet verwacht dat we zouden durven tegenstribbelen. Voor ‘Let Go’ zaten we bijvoorbeeld samen in de studio te luisteren naar wat Gil ervan gemaakt had, toen er in het refrein plots steeldrums klonken. Stééldrums! We durfden elkaar niet aan te kijken, terwijl hij euforisch was: ‘Ik weet het, geweldig, right?’ Blij dat we toen toch voet bij stuk gehouden hebben en hem die eruit hebben laten nemen.»

HUMO Wie weet sloeg het wel aan?

Chedraoui «Tja, misschien hadden wij wel de pioniers kunnen zijn van de steeldrum in de populaire muziek. Als het Arcade Fire gelukt is met een panfluit, zal het met een steeldrum ook ooit weleens lukken. Maar toch, niet meteen een ingreep die je zou verwachten van de man die de Pixies mee groot heeft gemaakt (lacht). Hij heeft het achteraf nog een paar keer geprobeerd hoor, af en toe hoorden we ergens in de mix nog eens stilletjes steeldrums opdoemen. Tot we er uiteindelijk komaf mee gemaakt hebben. ‘So no steeldrums then?’ ‘Nee, Gil.’»

De Mey «Maar het was wel een ongelofelijke ervaring. Af en toe horen we nog van hem. Hij heeft naar verluidt ook geprobeerd om de recensies van ons Pukkelpop-optreden te vertalen, maar Google Translate werkte niet mee.»

HUMO Geen steeldrums dus, maar wel spelende kinderen op ‘For the Young Ones’. Ook een idee van Gil?

Chedraoui «Nee, die heeft Maarten opgenomen op de speelplaats van zijn kinderen. Maarten neemt dat soort geluidjes altijd heel serieus. Toen we in Italië ‘Little Heavy Burdens’ opnamen, had hij er zijn missie van gemaakt om het best mogelijke krekelgeluid te registeren.»

De Mey «En dus zaten we allemaal samen naar een reeks krekelopnames te luisteren, om te horen welke de juiste waren.»


Zelfsabotage

HUMO ‘Little Heavy Burdens’ werd her en der een veel donkerdere plaat dan jullie debuut genoemd. Wie dat toen zei, zal over ‘Exhale’ wellicht hetzelfde zeggen.

Chedraoui «En dat zou ik snappen.»

De Mey «Het was nochtans de bedoeling om voor de verandering eens positief te klinken. Weer niet gelukt, dus.»

Chedraoui «Ik vind van wel. We zingen misschien niet over de lotto winnen, maar al bij al zitten er veel hoopgevende stukken in.»

undefined

'Ik vind dat we deze keer positiever klinken. We zingen misschien niet over de lotto winnen, maar al bij al zitten er veel hoopgevende stukken in'

HUMO Wat zijn de onderwerpen die je bezingt?

Chedraoui Voor mij gaan de vorige twee platen vooral over de liefde. Nu heb ik het meer over loslaten, depressie, en je plaats vinden in een wereld die niet per se helemaal oké is. Op school krijg je te horen dat je later supergelukkig zal worden, als je maar gaat studeren, iemand vindt, trouwt en kindjes krijgt. Ik ben 32 nu, en ik besef stilaan dat het ook oké is als je dat allemaal níét hebt, of als je zoals ik gewoon nog geen idee hebt waar je heen wilt. Het is verleidelijk om je te spiegelen aan anderen die dat wel hebben, op mindere momenten vraag ik me ook af of ik nu stilaan geen hypotheek zou moeten hebben. Maar dat is zelfsabotage.»

De Mey «In dat opzicht is het dus een positieve plaat: we zeggen dat het oké is om niet te weten waarheen. Het is misschien geen ‘het is zomer en we zijn blij’-plaat, maar dat kan er toch al mee door, niet?»

HUMO In ‘River’ heb je het over de ‘darkness I can’t leave behind’. Ben je klaar voor al die bezorgde mensen die je nu weer zullen komen vragen hoe het zit met dat gat in je hart?

Chedraoui «Ik hoop dat mensen eerlijk genoeg zullen zijn om te komen zeggen dat ze die zwarte kant óók kennen. Iedereen heeft die schaduw, en zelfs de meest optimistische mens zit volgens mij thuis weleens naalden in een voodoopop te prikken. Het wordt pas erg als je jezelf niet toelaat om je eens rot te voelen – voor je het weet, word je een seriemoordenaar. Dus als mensen me willen vragen hoe het is met het gat in mijn hart, zal ik zeggen: ‘Goed, en met het jouwe?’»

HUMO In- en uitademen schijnt de basis van alle meditatie te zijn. Slaat ‘Exhale’ daarop: tot rust komen?

Chedraoui «Ja, ademen zou de simpelste zaak ter wereld moeten zijn, maar het is eigenlijk zot moeilijk. Probeer het maar eens, een dag níéts doen. Na vijf minuten begin ik al te piekeren – ‘Zou ik dat kastje nu niet in elkaar moeten zetten?’ En dan is het al om zeep. Ik ben een tijd geleden naar een ademhalingskinesist gegaan omdat ik last had van paniekaanvallen. Het is een raar idee, iemand die je leert om te ademen. Maar het was exact dat. Zodra ik voor hem ging zitten en begon te praten zag hij al wat er mis was: ik propte mijn zinnen barstensvol, ik gebruikte zoveel woorden dat ik door het ratelen voortdurend naar adem moest happen. Sindsdien let ik daar op en tel ik soms eens tot tien bij het uitademen.»

HUMO Een tijd geleden was dit interview dus dubbel zo lang geweest?

Chedradoui «Pas op, het lukt me niet altijd om erop te letten. Maar ik sta er wel bij stil nu, dat telt ook al.»

HUMO In ‘Give It Up’ gaat het over een groep die aan z’n laatste nummer is toegekomen. Werd er in de tekst ook niet gesproken over een vrijdag de dertiende, het had iets minder omineus geklonken.

Chedraoui «Dat is een tekst die Raf geschreven heeft.»

De Mey «Gepend na de aanslag in de Bataclan. Die vrijdag was het mijn verjaardag, en we waren met de groep samengekomen om één en ander te bespreken en de interland van de Belgen te kijken. Tot plots dat nieuws doorsijpelde en de bodem er een beetje uitgeslagen werd. We hebben zelf al duizend keer in dat soort zalen gestaan, dus de waanzin kwam op dat moment heel dichtbij. Nu zie ik mezelf niet als een groot tekstschrijver, maar ik wou er toch iets over zeggen. Lara heeft die flarden tekst dan verwerkt in dat nummer.»

Chedraoui «Dat kan er nog altijd niet in bij mij, dat iemand zo ver heen kan zijn dat hij zo begint te denken en andere mensen met zich wil meenemen. En het enge is dan nog dat er niet meteen beterschap op komst lijkt. In ‘Engelen & Chedraoui’ (programma op Studio Brussel, red.) hadden we Rudi Vranckx eens te gast, en na de uitzending vroeg ik hem of hij dacht dat zulke dingen ooit zouden stoppen. ‘Kijk, een deel van me zal er altijd op hopen,’ zei hij, ‘maar ik vrees dat het nooit zal stoppen.’ Dat voelde toen een beetje als een klap. Ik apprecieerde zijn eerlijkheid, maar ik had meer gehoopt op iets als: ‘Natuurlijk, kind! Binnen twintig jaar zijn we daar allemaal vanaf!’»

De Mey «Voor de duidelijkheid: voor de rest houden we ons op ‘Exhale’ mijlenver weg van de politiek .»

undefined

null Beeld

undefined

'Lara Chedraoui: 'Ik besef stilaan dat het oké is als je 32 bent en nog geen idee hebt waar je heen wilt.'

HUMO Tijdens jullie vorige tournee stonden jullie in de AB nog voor de koning. Dat volstaat tegenwoordig al als politiek statement.

De Mey «Dat viel nogal mee, slechte reacties hebben we zo goed als niet gekregen. Het leek alsof de meeste mensen het ons wel gunden (lacht). Niet dat voor de koning spelen één van onze doelstellingen was, maar we hebben het toch maar gedaan.»

Chedraoui «Ik kon alleen maar denken: ‘Had mijn oma nu nog maar geleefd.’ Voor de koning optreden, dat had ze wel fantastisch gevonden.»

HUMO Oma was bij leven en welzijn een scepticus?

Chedraoui «De oude stempel, hè. Superkatholiek, en bijgevolg ook eindeloos bescheiden. ‘Een podium, dat is iets voor hoeren. Daar kruip je niet op als meisje.’ (lacht) Ik weet dat ze bij ons eerste optreden al bezorgd was: ‘Dat is het opzoeken, hè. De mensen zullen over je praten!’ Maar als het voor de koning was, was het wel oké geweest, denk ik.»


Scouts van toen

HUMO Je had het daarnet over Absynthe Minded: in tegenstelling tot de troepen van Bert Ostyn is er bij jullie na drie platen nog geen enkele personeelswissel doorgevoerd.

De Mey «Wat niet wil zeggen dat we niet alle vier veranderd zijn als mensen. Maar op één of andere manier blijven we compatibel met elkaar. In de voorbije tien jaar hebben we wel al een paar groepen zien voorbijkomen, en daarbij merkten we dat dat niet zo vanzelfsprekend is. Op dat vlak voelen we ons verwant met The Sore Losers, die ongeveer tegelijk met ons begonnen zijn: hoe zij denken over muziek maken en in een groep zitten, hoe zij samenklitten, dat is hoe wij het ook doen.»

Chedraoui «Zelfs de mensen rond de band zijn nog allemaal dezelfde als in het begin. De mensen die het geluid en het licht doen, onze manager… Daar ben ik erg dankbaar voor, want als we op tournee zijn, zie ik die mensen vaker dan mijn lief en mijn familie. Het is een familie die we zelf hebben samengesteld, en die zit nog altijd heel goed in elkaar. Als ik dan, zoals op Pukkelpop, na bijna een jaar zonder optredens al die gezichten terugzie, voelt dat een beetje als thuiskomen.»

HUMO Aangezien jullie stilaan aan jullie tienjarig jubileum toe zijn: wordt dat niet gevierd?

Chedraoui «Volgens mij hebben we dat al gehad, we spelen in elk geval al langer samen dan tien jaar, zij het niet altijd als Intergalactic Lovers. Bovendien heeft onze anale fase nogal lang geduurd, waardoor niemand ons echt kende (lacht). Als je me zou vragen hoelang we al samenspelen, zou ik sneller twintig jaar antwoorden dan tien. We kennen elkaar al van toen we nog kinderen waren bij de scouts.»

De Mey « We zijn pas beginnen door te breken toen we dat eigenlijk al hadden opgegeven (lacht).»

HUMO Wat voor advies zou je nu geven aan die Aalsterse snotneuzen van toen?

Chedraoui In mijn geval: ‘stop met werken’. Toen ‘Little Heavy Burdens’ verscheen, werkte ik nog altijd fulltime, vooral uit angst om met niets over te blijven als het op niets zou uitlopen. Maar ik had het daardoor zo druk dat ik vergat om ervan te genieten. (Stellig) Je kun geen 35 werven tegelijk hebben en dan hopen dat op het eind al die huizen ook recht zullen staan.»

De Mey «Je praat weer als een architect, Lara.»

Chedraoui «Sorry ja, dat komt door Brendan. Hij is architect, en de enige in de groep die zijn job nog heeft. Als je zoveel tijd doorbrengt met iemand die alles met huizen vergelijkt, kruipt dat na een tijd in je hoofd.»

HUMO Bij dezen: stel dat Intergalactic Lovers een huis was, hoe zou dat eruit zien?

De Mey «Iets art deco-achtigs, denk ik: strak en modernistisch, zoals in de jaren 30.»

Chedraoui «Maar dan met een serieuze hoek af. Maakt niet uit, als er maar een grote keuken met een grote frigo is. Koken is belangrijk in deze groep, we doen het allemaal graag.»

De Mey (knikt) «Maar Maarten is toch de beste kok, volgens mij.»

Chedraoui «Aw, mijn ego.»

De Mey (snel) «Maar hij doet veel look in z’n eten.»

undefined

‘Exhale’ van Intergalactic Lovers verschijnt op 15 september bij Unday Records.

Intergalactic Lovers spelen op 2 november in de AB in Brussel.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234