null Beeld

De duivels uitgedreven: King Midas Sound & Fennesz

‘Edition 1’ van King Midas Sound en Fennesz is – wat volgt is wel degelijk een compliment – een plaat om bij in slaap te vallen.

Kristoff Tilkin

'Dit keer moest ik écht een hoop stront uit m'n systeem filteren'

HUMO King Midas Sound is een democratie, zo beweerde je eerder. Hoelang hebben jullie aan ‘Edition 1’ gewerkt voor er een compromis uit de bus kwam?

Kevin Martin «Ik zal hondseerlijk zijn: deze plaat is onze minst democratische tot nog toe. Meer nog: het is het werk van een radicale tiran – ikzelf (lacht).

»Ik heb alle knopen doorgehakt zonder Roger of Hitomi erbij te betrekken, en ik heb Christian ook maar sporadisch om z’n mening gevraagd. Het was ook niet nodig, want we voelen elkaar perfect aan. Ik ken hem ook al heel lang: hij kwam altijd opdagen als ik met m’n vorige groepen GOD of Techno Animal in zijn thuisstad Wenen speelde. Ik was toen nog niet vertrouwd met zijn werk, maar sinds ‘Endless Summer’ me omverblies, ben ik een fan. Een jaar of vijf geleden zag ik ’m aan het werk op een festival in Sint-Petersburg, en toen was ik helemaal overtuigd, vooral omdat hij live iets anders doet dan op plaat – ’t is een viscerale ervaring.»

HUMO Je groeide op aan de Zuid-Engelse kust en woonde jarenlang in de jungle van Londen. In welke mate heeft je verhuis naar Berlijn je manier van werken veranderd?

Martin «Ik zou me er snel van kunnen afmaken door te zeggen: ‘Luister eens goed naar de plaat: klinkt heel anders dan The Bug, toch? Panoramischer, emotioneler.’ Maar dan zou het lijken alsof ik alleen nog tracks voor King Midas Sound schrijf, en het tegendeel is waar. Ik heb de voorbije nacht aan een mixtape voor Miss Red én aan splinternieuwe tracks voor The Bug gewerkt, en geloof me: ze klinken voor geen meter als die op ‘Edition 1’ (lacht).

»Ik heb muziek altijd gezien als een vluchtroute naar een andere wereld, en die wereld kon ik om het even waar scheppen, ongeacht waar ik woonde. In Londen heb ik zelfs jarenlang letterlijk in mijn studio gewoond, en ook hier in Berlijn breng ik er een groot deel van mijn tijd door. Het enige verschil is dat het hier een stuk relaxter is dan Londen: er is om te beginnen al veel meer ruimte, en dat komt je als mens ten goede. Maar het is toch vooral het vaderschap dat mijn manier van leven en werken ondersteboven heeft gehaald – mijn zoontje is vandaag exact zeventien maanden oud. Ik was bang dat mijn werk eronder zou lijden, maar het tegendeel is waar. Overdag zorg ik voor mijn zoon, maar tegelijk zit ik in mijn hoofd ideeën te bewerken en samen te ballen. Als ik dan ’s avonds in de studio duik, weet ik vaak heel goed waar ik naartoe wil.»

HUMO Op ‘Edition 1’ gooien jullie dub, lovers rock, heroin house, ambient en noise in de blender: ’t is een zwaar onderkoelde en tegelijk intense plaat, alsof jullie volle kracht vooruit willen razen met de handrem opgetrokken.

Martin «Interessante vergelijking. Er hangt inderdaad een zekere spanning in de lucht, en die laten we nooit helemaal los – alsof we voortdurend op de rand van de afgrond balanceren. (Denkt na) Ik weet niet of het één met het ander te maken heeft, maar zowel Roger als ik zaten emotioneel in zak en as toen we aan de plaat begonnen. Mijn eigen zoontje moest een levensbedreigende operatie ondergaan, een paar maanden nadat mijn vrouw nota bene bijna in het kraambed was gebleven. We woonden op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis, en dat was echt de meest intense ervaring van mijn leven – ik ben er vaak in tranen uitgebarsten. Rogers zoontje is dan weer prematuur geboren: hij en zijn vrouw waren op het paranoïde af bang dat hij een infectie zou oplopen. De levens van onze kinderen hebben aan een zijden draadje gehangen, en je zou kunnen stellen dat de plaat de weerslag vormt van die periode. Muziek was voor mij altijd al een vorm van therapie, en dit keer had ik pas echt het gevoel dat ik een hoop stront uit m’n systeem moest filteren (lacht).»

HUMO Je zei daarnet al dat je niet hoog oploopt met artiesten die hun platen netjes naspelen als ze op het podium staan. Al een idee wat jullie straks in Gent zullen doen?

Martin «Ongeveer: we brengen alleszins een jongleeract waarin we enerzijds trouw zullen blijven aan de subtiele, dromerige en op en top emotionele sfeer van de plaat.»

HUMO En anderzijds?

Martin «Anderzijds blazen we jullie koppen eraf, of wat had je gedacht?»

undefined

kingmidassoundmusic.com

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234