'Een basketbalspeler wilde contractueel laten vastleggen hoe snel zijn vrouw opnieuw een platte buik moest hebben nadat ze bevallen was.' Beeld Austin Hargrave
'Een basketbalspeler wilde contractueel laten vastleggen hoe snel zijn vrouw opnieuw een platte buik moest hebben nadat ze bevallen was.'Beeld Austin Hargrave

Echtscheidingsadvocate in HollywoodLaura Wasser

De echtscheidingsadvocate van Kim Kardashian, Johnny Depp & co: ‘Ik ga zelf niet nog eens trouwen’

Hollywoodsterren die zoveel mogelijk uit de brand willen slepen bij hun echtscheiding, kloppen allemaal aan bij Laura Wasser. De topadvocate heeft al een aardig belegde boterham verdiend aan de sores van – onder vele anderen – Britney Spears, Demi Moore en Mariah Carey, en heeft nu de hoofdvogel afgeschoten met Kim Kardashian. ‘Ik haal de gekken er zo uit. Als iemand bloed wil zien, haak ik af.’

Laura Pullman

‘Strafpleiters zien slechte mensen op hun best, echtscheidingsadvocaten zien goede mensen op hun slechtst,’ klinkt het in ‘Marriage Story’, een hartverscheurende film over een koppel dat uit elkaar gaat. Adam Driver en Scarlett Johansson spelen de oorlogvoerende echtelieden, maar het was Laura Dern die vorig jaar met een Oscar aan de haal ging voor haar vertolking van de glamoureuze, meedogenloze advocate. De scenaristen hebben zich voor dat personage danig laten inspireren door Laura Wasser (52). En Noah Baumbach, de regisseur van ‘Marriage Story’, heeft aan den lijve mogen ondervinden dat de advocate bepaald geen doetje is. Hij was van 2005 tot 2013 getrouwd met actrice Jennifer Jason Leigh, en de scheiding was vrij pijnlijk. Belangrijkste oorzaak van de smart: Laura Wasser, die zich als een pitbull in de zaak had vastgebeten.

Wasser stond ook Johnny Depp bij toen zijn huwelijk met Amber Heard in 2016 na anderhalf jaar implodeerde en de scheiding uitdraaide op een weinig verheffend spektakel. Ze minimaliseert graag haar reputatie een bijter te zijn, maar is zelf niet vies van een rondje moddergooien. Toen Amber Heard nog meer geld vroeg nadat er een schikking was getroffen, wimpelde Wasser dat af als een ‘schaamteloze poging om haar 15 minutes of fame nog wat te rekken’.

Ze hielp ook Maria Shriver toen die 400 miljoen dollar eiste van Arnold Schwarzenegger, nadat hij een kind bij de huishoudster had verwekt. En toen ‘Hunger Games’- ster Liam Hemsworth het na zeven maanden huwelijk wel had gezien bij popster Miley Cyrus, huurde hij Wasser in om zo snel en discreet mogelijk zijn scheiding te regelen. Britney Spears, Heidi Klum, Jennifer Garner, Ashton Kutcher, Mariah Carey en een hele rist andere A-listers hebben de voorbije jaren bij Wasser aangeklopt. En nu heeft Kim Kardashian, die van Kanye West wil scheiden, de rij vervoegd. Ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben samen vier kinderen – zijn desastreuze kandidatuur voor het presidentschap was voor haar de druppel geweest. Laura Wasser wil alleen dit kwijt: ‘Ik heb de voorbije jaren meerdere leden van de Kardashians vertegenwoordigd, ze zijn erg aardig en het is fijn om zaken met hen te doen.’ Ze hielp Kim Kardashian eerder toen haar huwelijk met basketbalspeler Kris Humphries al na 72 dagen was gestrand.

Laura Wasser is onderhand een vaste waarde in Tinseltown, en zo gedraagt ze zich ook: ze is erg discreet, gaat recht op haar doel af, ze loopt er piekfijn bij en is geruststellend duur – ze vraagt een voorschot van 20.000 euro en rekent vervolgens 750 euro per uur aan. Ze heeft ook interessante connecties: ze is al jaren bevriend met de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris.

LAURA WASSER «Ik ben zo trots op haar. Kamala is een fantastische vriendin. Ik bedoel, ze is echt fun. Je kunt stevig drinken met haar, ze kan heerlijk vloeken en ze is erg slim.»

Laura Allison Wasser is geboren voor een carrière in de advocatuur: haar initialen vormen het woord law of ‘wet’, een zetje in de juiste richting van haar vader Dennis, met wie ze nu samen het advocatenbureau Wasser Cooperman & Mandles runt. Daar ging ze dertig jaar geleden als twintiger aan de slag. In die periode scheidde ze zelf na veertien maanden van haar toenmalige echtgenoot.

– Kunt u met al uw ervaring voorspellen welke relaties zullen standhouden?

WASSER «Op trouwfeesten denk ik weleens: geen idee hoe dit ooit kan slagen, en dan zie je dat ze toch bij elkaar blijven (lacht). Ik merk wel dat passionele relaties vaak overeind blijven, terwijl heel aardige en fatsoenlijke mensen er dikwijls al snel de brui aan geven.»

‘Tenzij je verslaafd bent aan verliefd worden, moet je je ervan bewust zijn dat het met iemand anders niet beter zal zijn.’  Beeld WireImage
‘Tenzij je verslaafd bent aan verliefd worden, moet je je ervan bewust zijn dat het met iemand anders niet beter zal zijn.’Beeld WireImage

– Ik kan me voorstellen dat het door de uitvergrote ego’s, het eindeloze jetsetten en de onmogelijke werkschema’s voor Hollywoodsterren niet evident is om hun huwelijk op koers te houden, maar gedragen ze zich zo anders in relaties dan de rest van de wereldbevolking?

WASSER «De rijken en de celebrity’s spelen natuurlijk op een ander niveau, maar een echtscheiding is voor iedereen even traumatisch: dat is de grote gelijkmaker. Je bent verbijsterd, overmand door verdriet, woedend. Je voelt je misschien schuldig, je vraagt je af of je iets verkeerd hebt gedaan, of je voelt je een mislukkeling.»

– De meeste mensen die bij u komen aankloppen, volgen al relatietherapie – het blijft tenslotte Californië.

WASSER «En wie dat niet doet, kan ik het alleen maar aanbevelen. In de entertainment-industrie kopen veel mensen hun droom: ze willen een fantastisch feest en een hyperromantisch huwelijk. Maar als de glans eraf is, het allemaal niet meer zo opwindend is en je niet meer die vlinders in de buik voelt, dan pas ben je klaar om een stapje verder te gaan. Ik zeg vaak: ‘Tenzij je één van die types bent die verslaafd is aan verliefd worden en altijd op zoek gaat naar een nieuwe partner, moet je je ervan bewust zijn dat het met iemand anders niet beter zal zijn: de shit is bij iedereen hetzelfde. Dus probeer eerst te redden wat je hebt.’»

DE NANNY VERWENT

– In de coronacrisis waren veel koppels gedwongen veel tijd met elkaar door te brengen. Heeft dat meer mensen doen scheiden?

WASSER «De voorbije weken heb ik véél meer bezoekers gekregen op mijn website It’s Over Easy. Blijkbaar hebben veel mensen zich rond Nieuwjaar voorgenomen een punt achter hun huwelijk te zetten. Of zoals een vrouw het formuleerde: ‘Ik heb besloten om 75 kilogram kwijt te spelen, en hij heet Steve.’»

– Hoe weet u of iemand voor een kapseizend huwelijk moet vechten dan wel er beter mee kapt?

WASSER «In de meeste gevallen gaat het niet om een goddelijke openbaring, het is niet zo dat één van de partners plots van zijn paard wordt gebliksemd door een verhelderend inzicht. Soms kom je thuis en wordt je man verwend door de nanny: dat lijkt me wel een duidelijk teken dat het voorbij is. Maar ik heb zelf meegemaakt hoe huwelijken een geval van ontrouw kunnen overleven.

»Het wordt moeilijker als je uit elkaar bent gegroeid, of als de ene is geëvolueerd en de andere hetzelfde is gebleven. Het is ook lastig als één of beide partners de rancune en de haat opkroppen. Vaak komt het erop neer dat ze te weinig hebben gecommuniceerd of niet aan hun relatie hebben gewerkt. Veel mensen beseffen niet dat in een huwelijk samenleven echt lastig is.»

– Veel advocaten voelen zich ook psychotherapeut.

WASSER «Maar ik niet, hoor. Ik zeg duidelijk tegen mijn cliënten dat ze daarvoor aan het verkeerde adres zijn: daar ben ik niet voor gekwalificeerd. Mijn privéleven is trouwens een zootje, ik ben niet de uitgelezen persoon om iemand anders raad te geven (lacht)

Nadat ze in de jaren 90 gescheiden was, kreeg ze twee zoontjes, nu 15 en 11 jaar oud, van twee verschillende vaders. Ze zette een punt achter haar laatste relatie vlak vóór de coronacrisis uitbrak en datet nu met iemand die ze via gemeenschappelijke vrienden heeft leren kennen.

WASSER «Het is nog erg pril, we zien wel wat ervan komt.»

– Hebt u nooit het gevoel dat u intimiderend overkomt op mannen?

WASSER «Ik ga conflicten altijd uit de weg. Niet alleen in mijn relaties, maar op elk vlak. Ik doe de hele dag niet anders. Het helpt ook dat mannen begrijpen dat ik geen zin heb om nog eens te trouwen. En ik zou mijn eigen kinderen aanraden om zeker niet te jong te trouwen. Het huwelijk is een contract, en als je de bepalingen ervan begrijpt, ga er dan voor. Het is net zoals een auto leasen of een huis kopen.»

– U steekt niet onder stoelen of banken dat u monogamie maar niks vindt.

WASSER «Elke avond met dezelfde persoon gaan slapen tot de dood je scheidt, dat was veel makkelijker in de 17de, 18de en 19de eeuw. Nu leven we veel langer en is er dus ook meer kans dat je in de loop der jaren verandert. Als je een soulmate vindt en je blijft vijftig, zestig, zeventig jaar bij elkaar, dan mag je natuurlijk je twee handjes kussen. Maar dat is niet de norm, als je de statistieken erop naslaat. Als zoveel mensen scheiden, waarom zouden we dan niet proberen het anders aan te pakken? Dan lijden onze kinderen er niet onder, en wij ook niet.»

– U zou Angelina Jolie niet langer bijgestaan hebben in haar scheiding van Brad Pitt, met wie ze zes kinderen heeft, omdat het er te agressief aan toe begon te gaan.

WASSER «Als iemand bloed wil zien, haak ik af. Hoe meer conflict er is, hoe meer geld we verdienen, dat ga ik niet ontkennen. Ik zie ook wel hoe sommige collega’s het proces alleen maar zo lang mogelijk rekken, zodat ze er flink wat aan overhouden. Maar ik ben altijd erg direct tegen mijn cliënten, en ik haal de gekken er zo uit.»

Johnny Depp en Amber Heard Beeld AFP
Johnny Depp en Amber HeardBeeld AFP

HAAR IN DE GOOTSTEEN

– Opmerkelijk is de trend in de VS om buitenissige voorwaarden te laten opnemen in het huwelijkscontract. Hebt u daar ervaring mee?

WASSER «Een basketbalspeler wilde contractueel laten vastleggen hoe snel zijn vrouw opnieuw een platte buik moest hebben nadat ze bevallen zou zijn. Een andere sporter wilde op papier zien staan dat zijn vrouw niet langer zijn naam mocht dragen als ze zouden scheiden. En van een gefortuneerde zakenvrouw, financieel duidelijk de zwaarst wegende van het koppel, moest in het contract staan dat haar toekomstige man geen rotte frank zou krijgen bij een echtscheiding als hij tijdens het huwelijk de wc-bril rechtop had laten staan, haren in de gootsteen had achtergelaten of het dopje niet op de tube tandpasta had gedraaid. Ik heb haar diets moeten maken dat je zoiets niet wettelijk kunt afdwingen, en dat je met die ingesteldheid misschien beter niet trouwt.»

– Vrouwen die een evenwaardige partner huwen, overklassen mettertijd niet zelden hun man. Ziet u die ook?

WASSER «‘Nu ligt hij op de sofa in zijn boxershort,’ klagen ze dan. De man is niet meteen de ideale huisvader, maar waarom zou hij ook? Er lopen al een nanny, een huishoudster en een kokkin rond in huis. De echtgenote werkt zich te pletter en ergert zich dood, en dan zegt ze tegen mij: ‘Laura, haal die albatros van rond mijn nek. Hij heeft nooit laten zien wat hij in zijn mars heeft.’»

– En wat antwoordt u dan?

WASSER «Ik leg haar uit dat ze na de scheiding alimentatie zal moeten betalen voor haar ex en de kinderen, misschien zelfs haar huis moet verkopen en de helft van haar vermogen zal kwijtraken. Ze staat dan meteen op haar achterste poten: ‘Maar dat is zo onéérlijk!’ Tja, zo zit de wet nu eenmaal in elkaar. En mannen hebben dat zelf jarenlang gezegd. Dan pas beseffen die vrouwen wat het principe van gelijke rechten inhoudt.»

– Uw eigen ouders zijn gescheiden. Heeft dat sporen nagelaten?

WASSER «Helemaal niet, ze waren voorbeeldige co-ouders. Ik wil je wel het geheim voor een geslaagd co-ouderschap verklappen: werk samen, praat met elkaar en onthoud: voor wat hoort wat. Tijdens de coronacrisis zijn de zaken wel op scherp gesteld in veel samengestelde gezinnen, denk maar aan het gedoe over de mondmaskers, de social distance-regels en het afstandsonderwijs, bijvoorbeeld. Maar ik ben superclose met de vaders van mijn zonen. Ze zijn nog altijd familie van me. We hebben alleen besloten dat we niet bij elkaar zouden blijven tot de dood ons scheidt.»

Zelfs via Zoom straalt Laura Wasser glamour uit, maar als ik haar complimenteer, bekent ze meteen dat ze op dit moment geen hoge hakken draagt – shocking. Voor het overige ziet ze er even afgetraind uit als haar clientèle. En voor de fans: voor haar garderobe zweert ze bij jurken van Oscar de la Renta, pumps van Louboutin en tasjes van Prada.

– Dat bent u vast aan uw status verplicht.

WASSER «Daar vergis je je in: ik ben niet hotter dan mijn cliënten. Dat zouden ze ook niet willen. Maar het is nooit een probleem geweest.»

We hebben bijna een uur gepraat: als ik had willen scheiden, was ik nu bijna 700 euro kwijt. Plots zegt ze dat ze de voorbije maanden een paar huwelijken van vrienden heeft geregeld die elkaar online hebben leren kennen. Op oudejaarsavond heeft ze zelfs haar nichtje getrouwd.

WASSER «En alle koppeltjes die ik heb zien passeren, zijn nog altijd bij elkaar. Je zou het niet zeggen, maar ik ben dól op geslaagde huwelijken. Ik hou van de romantiek, ik hou van verliefd worden. Ik kan er niet genoeg van krijgen (lacht).»

© The Sunday Times

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234