null Beeld

De eindejaarscitaten: 'Ik heb nog nooit naar Madonna geluisterd, maar ik heb er op straat wel al eens in getrapt'

Het gesprek aan de feestdis valt even stil en u wilt er snel de sfeer weer in krijgen met een muzikale anekdote? Grasduin naar believen in onze succulente selectie citaten van het jaar, u aangeleverd door het schuim en het kruim van ’s werelds artiestengild!

Serge Simonart

* ‘Ik heb uw machine getest: zij veroorzaakt nervositeit en terreur en doet mij verlangen naar een snelle, genadige dood.’ (Herbert Beerbohm Tree over de eerste grammofoon waarmee de gewone man thuis vooraf opgenomen muziek kon afspelen)

* ‘Ik geloof in mirakels. Ik ben er zelf één.’ (Bono)

* ‘Je moet Madonna bewonderen, ze verbergt haar gebrek aan talent geweldig goed.’ (Manolo Blahnik)

undefined

null Beeld

* ‘Als wij naar de pub gingen en er was geen plaats, dan speelden we op de jukebox altijd ‘O Superman’ van Laurie Anderson. Gegarandeerd verlieten binnen de drie minuten een paar klanten de zaak. Lukte altijd.’ (Alex James van Blur)

* ‘Van nature ben ik optimist, maar één keer had ik mijn geloof in de mensheid bijna verloren. Ik had net te horen gekregen dat ik kanker had en plots kampeerden dozijnen paparazzi voor mijn deur, ook al was ik al twintig jaar beroemd. Maar ze wilden de ultieme foto, eentje waarop ik kaal en halfdood leek. Daarmee konden ze het meest verdienen.’ (Sheryl Crow)

* ‘Hoeveel jazzmuzikanten zijn er nodig om een gloeilamp te vervangen? Vijf. Eén om de lamp te vervangen en vier om te discussiëren over hoe Miles Davis dat gedaan zou hebben.’ (Alan Leeds, Amerikaanse tourmanager voor onder anderen Prince en James Brown)

* ‘Telkens als Madonna een ander hoedje opzet, schrijft de pers dat ze ‘zichzelf heeft heruitgevonden’. Alsof ze ooit iets had om heruit te vinden!’ (Donald Fagen van Steely Dan)

* ‘Toen ik vernam dat mijn moeder was gestorven, was ik toevallig te gast bij Johnny en June Cash. Zij hebben me toen getroost op een manier die ik alleen maar gul en diepmenselijk kan noemen.’ (Lenny Kravitz)

* ‘Hoe noem je een loser die bij muzikanten rondhangt? Een drummer.’ (Dave Grohl, gevraagd naar zijn favoriete drummergrap)

* ‘Ja. Het heeft me doen afvragen hoe hij in bed is. Iets waar ik, helaas, niet verder over kan uitweiden.’ (Nick Cave, nadat een fan had gevraagd of het Bad Seeds-gitarist Blixa Bargeld was die aan het eind van ‘Stagger Lee’ ijselijk schreeuwt)

* ‘Ik heb nog nooit naar Madonna geluisterd, maar ik heb er op straat wel al eens in getrapt.’ (Piers Morgan, Britse tv-presentator)

* ‘Ken je alfabetsoep? Wel, als ik die eet en ze de volgende dag uitscheid, dan is wat in de pot belandt, nog altijd beter geformuleerd dan de songteksten van Lady Gaga.’ (Billy Eichner)

* ‘Als mensen mij haten, is het meestal omdat ik te populair ben.’ (Lady Gaga)

* ‘Natuurlijk wil ik dat Oasis opnieuw actief wordt, voor mijn moeder, voor onze fans en voor iedereen die nog niet de kans kreeg om ons live aan het werk te zien. Alleen Noel is tegen. Maar: fuck him.’ (Liam Gallagher)

* ‘Ik had al een paar weken niet meer geneukt. Ik keek aan de ontbijttafel naar mijn zoon Rocco en vroeg: ‘Heb jij geen leuke vriend die single is, aan wie je mij kunt voorstellen?’ Hij keek me geschokt aan. Voor hij kon antwoorden, zei ik snel: ‘Grapje!’’ (Madonna)

* ‘Had ik toen geweten wie ik was en wat ik had en waarom ik was zoals ik was, dan zou ik een stuk minder onrustig en onzeker zijn geweest, maar misschien ook minder creatief. Mijn truc was lang: vrienden worden met mensen die wél makkelijk sociale contacten legden en hen namens mij laten functioneren.’ (David Byrne, die de diagnose van autist met het syndroom van Asperger kreeg)

undefined

null Beeld

* ‘Ik kan het niet uitstaan dat al die oude mensen van alles boven mijn hoofd beslissen. Zij gaan toch eerder dood, ik moet nog langer op deze planeet leven! En ondertussen warmt de aarde op en sterven massa’s dieren en niemand doet er iets aan!’ (Billie Eilish)

* ‘Op het festival van Glastonbury smeerde ik modder op m’n gezicht. Ik dácht toen dat het modder was. Nu weet ik: het was stront.’ (Damon Albarn)

* ‘Liverpudlians zijn heel trots en chauvinistisch. En Ringo Starr is heel eerlijk. Hij woont al jaren in Los Angeles. Een Engelse interviewer vroeg hem of hij Liverpool mist. ‘Nee,’ zei Ringo naar waarheid. In Liverpool staan grote struiken die worden gesnoeid in de vorm van de koppen van de vier Beatles. De dag na dat interview had iemand de kop van Ringo omgezaagd.’ (Paul McCartney)

* ‘Ik schrok enorm toen ik onlangs op een Halloweenfeest Marilyn Manson tegen het lijf liep. En hij was niet eens verkleed.’ (Sheryl Crow)

* ‘Dat is mijn manier van flirten.’ (Madonna, gevraagd waarom ze een man de huid vol schold)

* ‘Ik was zo ontzet en verbaasd dat ik bijna mijn naald liet vallen.’ (Nick Cave over het telefoongesprek waarin PJ Harvey het indertijd uitmaakte; hij kon echt niet begrijpen waarom, ook al schreef hij later met gevoel voor understatement dat ‘mijn invulling van het begrip monogamie wellicht nog te wensen overliet’)

* ‘Mijn vrouw zegt dat ik heel goed kan luisteren. Dat is niet zo. Ik ben gewoon bang om haar te onderbreken.’ (Paul Weller)

* ‘Als je van de muziek van Prince houdt, dan mag je het gratis gebruiken.’ (bordje aan het toilet van een restaurant in Minneapolis)

* ‘Ik weet al heel lang dat ik niet op aarde ben gezet om huisvrouw te spelen.’ (M.I.A.)

* ‘Het ergste wat er op een festival kan gebeuren, is: a) het geluid valt uit, b) je glijdt uit en valt op je smoel, of c) iemand gooit een fles naar je waarin hij in het slechtste geval heeft gepist.’ (Chris Martin stelt Adele gerust)

* ‘Ik ben niet het publiek.’ (Kanye West, toen de portier van de Gucci-winkel in New York hem zei dat ‘de winkel nog niet open is voor het publiek’)

* ‘Rod Stewart is zo gierig en egoïstisch dat hij alleen maar inademt.’ (Elton John)

* ‘Ik zal niet rusten tot zelfs de paus een T-shirt draagt met mijn beeltenis erop.’ (Madonna)

* ‘Toen ik onlangs met de Queen sprak, bleek zij niet te weten wie Madonna is. Dat ervoer ik als heel geruststellend.’ (Stephen Fry)

* ‘Rock-’n-roll heeft geen uitstaans met kunst.’ (Keith Richards)

* ‘Jezus veranderde water in wijn, maar ik slaag er zelfs in om een premier grand cru in pis te veranderen.’ (Marilyn Manson)

* ‘Hij wilde per se een musical maken over Harry Potter.’ (Michael Jackson deed J.K. Rowling een suggestie, maar ze ging er niet op in)

* ‘Stoppen met roken is makkelijk: je neemt een pakje sigaretten en steekt daarvan één sigaret met de filter in je reet. Vervolgens stop je die sigaret terug in het pakje. De kans dat ik de dag daarop per ongeluk die sigaret zou opsteken, weerhoudt me ervan om het hele pakje op te roken. Ik moet alleen nog een plan bedenken om geen ander pakje te kopen.’ (Ozzy Osbourne)

* ‘Toen ik 8 jaar was, zei ik: ‘Als ik volwassen ben, zal ik muziek spelen.’ Mijn vader keek me ernstig aan en antwoordde: ‘Je zult moeten kiezen, jongen: volwassen zijn óf muzikant zijn. Beide tegelijk is onmogelijk.’’ (Chet Atkins)

undefined

null Beeld

* ‘Ik woonde in het Sherry Netherland, die spookachtige Batmanbuilding aan Central Park, toen op een avond iemand aan de deur klopte. De security daar was streng, dus ik begreep niet wie ongezien naar boven had kunnen komen. Ik zat met John Lennon drugs te gebruiken, en we waren zo high dat het een uur leek te duren voor ik bij de deur raakte. Ik gluurde door het spionnetje en zag Andy Warhol staan. Ik fluisterde tegen John: ‘Het is Andy Warhol!’ Maar hij gebaarde dat ik niet mocht opendoen. Later zei hij: ‘Andy heeft altijd een camera bij zich en kent het woord privacy niet. We zouden meteen gearresteerd worden als hij liet uitlekken wat we uitspoken.’’ (Elton John)

* ‘Is het jou ook opgevallen dat talent een generatie overslaat?’ (de vader van een klasgenootje van het zoontje van Jacob Dylan, zoon van Bob)

* ‘Vroeger gebruikten we opnames van gierende banden en schurend staal, maar dat werkte niet. Sinds we muziek van Madonna en Tina Turner spelen, hebben we geen last meer van die rotbeesten.’ (Ronald Johnson, woordvoerder van het vliegveld van Gloucester, over de beste manier om kakkende duiven te verjagen)

* ‘David Bowie was een nepfiguur, geen originele artiest. Ik moet hem niet.’ (de gruwelijk overschatte Rick Rubin)

* ‘Als ik iemand neerschiet, ben ik een gevaarlijke gek. Maar als iemand mij neerschiet, is hij wereldberoemd.’ (Jay-Z)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234