null Beeld

De erfenis van Boko Haram: 'Meisjes worden een bedreigde soort'

Meer dan honderd schoolmeisjes worden al drie jaar lang in Nigeria gevangengehouden door de moslimextremisten van Boko Haram. De Nigeriaanse zakenvrouw en mensenrechtenactiviste Florence Ozor is in Brussel om voor de Europese Unie hun zaak te bepleiten. ‘We zullen ze allemaal terug naar huis brengen.’

Jan Antonissen

Na hun ontvoering in april 2014 heeft half Hollywood zich op Twitter achter de schoolmeisjes geschaard, maar na drie jaar dreigt het Westen te vergeten dat elke dag nog altijd telt. Florence Ozor heeft voor de gelegenheid de tekst op haar campagnebutton met één woord verlengd: #BringBackOurGirlsNow!

Florence Ozor «Vandaag is het 1.275 dagen geleden dat 219 schoolmeisjes werden gekidnapt in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Van hen zijn er 106 inmiddels terug thuis, maar 113 meisjes zitten nog altijd in de klauwen van Boko Haram. De aandacht voor hun tragische lot dreigt te verslappen, ook bij de Nigeriaanse regering. Het heeft lang geduurd voor die wilde ingrijpen. In eerste instantie geloofden ze het verhaal van de kidnapping zelfs niet, het was zogezegd propaganda van de oppositie.»

HUMO Over de omstandigheden waarin de meisjes worden vastgehouden, doen gruwelijke verhalen de ronde: ze zouden onder dwang zijn bekeerd tot de islam en worden gebruikt als seksslavinnen. Klopt dat?

Ozor «Hun levensomstandigheden zijn wat je kunt verwachten bij gijzelaars van een terroristische groepering die vindt dat meisjes geen westerse opleiding horen te genieten. Sommigen zijn zwanger teruggekeerd, of met kleine kinderen in de armen. Dan is het duidelijk, toch? Ze zijn misbruikt, zoals vrouwen al eeuwenlang worden misbruikt in tijden van oorlog. Wij worden beschouwd als verwaarloosbare schade in de marge van een conflict.

»Of de meisjes bekeerd zijn, betwijfel ik. De meesten waren christenen en zijn als christenen teruggekeerd. (Zucht) De gruwel die de meisjes in één dag meemaken, kan een heel mensenleven verknoeien. Je kunt je niet inbeelden wat het betekent om meer dan drie jaar onder zo’n regime te moeten leven.»

HUMO Zijn ze nog te genezen?

Ozor «De vrijgelaten meisjes zijn onmiddellijk naar Abuja gebracht, de hoofdstad van Nigeria. Daar hebben ze zes maanden lang psychosociale therapie gekregen, zodat ze de draad van hun leven weer konden oppakken. Ze gaan sinds kort weer naar school. Niemand is verloren, dat geloof ik echt. De meisjes zullen er sterker uit komen.»

HUMO Zijn ze geruild voor terroristen?

Ozor «Daar spreekt de regering zich niet over uit. Voor ons maakt het niet uit hoe ze zijn teruggekeerd, via onderhandelingen of na een militair ingrijpen. Het is de verantwoordelijkheid van de regering.»

HUMO Verblijven de andere meisjes nog in het Sambisa-woud, waar het hoofdkwartier van Boko Haram is gevestigd?

Ozor «Dat hoofdkwartier is er niet meer: Boko Haram is versplinterd geraakt door de militaire operaties. De meisjes zijn ook verhuisd, maar waar ze nu zijn, weet ik niet. Hopelijk weet de regering het wel.»

HUMO Volgens de Nigeriaanse regering is Boko Haram verslagen.

Ozor «Ze zijn teruggedrongen, ja. Het gebied dat ze in het noordoosten van Nigeria hadden bezet, zijn ze vorig jaar grotendeels kwijtgespeeld. Sindsdien hebben ze hun strategie aangepast: ze voeren aanslagen uit op zachte doelwitten, zoals scholen en gebedsruimtes.»

HUMO Uw beweging heeft steun gekregen van wereld-sterren uit Hollywood, en zelfs de toenmalige first lady Michelle Obama heeft zich openlijk voor de meisjes uitgesproken. Toch gebeurt er weinig. Begrijpt u dat?

Ozor «Meisjes zijn nog altijd een bedreigde soort: als we niet uitkijken, sterven ze uit. Ze zijn minder waard dan jongens, en dat geldt des te meer in conflictgebieden. Mensen zouden moeten beseffen dat het om meer gaat dan ontvoerde meisjes.»

HUMO Gaat het ook om godsdienst?

Ozor «De terroristen verwijzen naar religie om hun illegale acties goed te praten, maar dat is larie. Wij krijgen heel wat steun van moslims in onze campagne, ze zijn onze meest dynamische leden.»

HUMO Is er geen sharia in het noorden van Nigeria?

Ozor «In sommige staten, maar daar heeft de ontvoering niets mee te maken: we mogen het niet verengen tot een religieuze kwestie. Dit kan alleen omdat het meisjes zijn. In de zogenaamd ontwikkelde wereld zie je toch ook dat een vrouw de grootste moeite heeft om voor hetzelfde werk evenveel betaald te krijgen als een man?»

HUMO In de pers is het bericht verschenen dat sommige vrijgelaten meisjes willen terugkeren naar hun kidnappers, de vaders van hun kinderen.

Ozor «Ik ken die verhalen over het stockholmsyndroom. Na hun vrijlating beseffen de meisjes soms niet uit welke hel ze komen. Geef hun de tijd om weer op adem te komen. Ik weet één ding: geen enkel meisje is achteraf naar de kidnappers teruggekeerd.»

HUMO Sommige ontvoerders zouden vroeger zelf gekidnapt zijn.

Ozor «Dat sluit ik niet uit: sommigen zijn tegen hun wil bij deze oorlog betrokken geraakt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234