null Beeld

De eurocrisis: Humo sprak met Paul De Grauwe

Net wanneer de Belgische rente op de overheidsschuld door het plafond van vijf procent schiet - storm op de economische barometer - zit ik in het kantoor van professor Paul De Grauwe, en ik zal het geweten hebben.

Mark Schaevers

Van dan af verloopt ons gesprek met een blits achtergrondmuziekje van twee telefoonrinkels, een vaste en een mobiele, af en toe onderbroken door de mailverklikker: binnen- en buitenlandse journalisten willen meteen commentaar van déze econoom.

‘In België ben je op je 65ste afgeschreven, als een oude machine in een fabriek. Weg ermee!’ zei Paul De Grauwe van de zomer nog in de krant, maar de oude machine functioneert dus nog volop. Volgend jaar gaat De Grauwe aan de slag in de prestigieuze London School of Economics, en ook dit kantoor aan de K.U.Leuven zal hij aanhouden. ‘Het leuke van prof zijn, zelfs op emeritaat,’ zegt hij terwijl hij (‘weer die Hollanders’) een telefoontje negeert, ‘is dat je niet in een zwart gat valt, tenzij je er zelf in springt. Ik heb nog zoveel projecten, zoveel ideeën, ik werk aan verschillende boeken tegelijkertijd, ik geef lezingen overal in de wereld en ik zal dat blijven doen. Ik was vanmorgen in Oslo, overmorgen ben ik in Wenen, vrijdag in Dublin, volgende week in Kiel. Voor de volgende zes maanden zit mijn agenda vol met tientallen reizen.’


Enkele quotes

«Ik krijg extreme reacties. Ofwel ben ik een goeroe, en heb je een soort aanbidding; ofwel ben ik een verwerpelijk iemand, gevaarlijk zelfs. ’t Is een beetje vervelend, maar ik lig er niet van wakker.»

«Ik heb veel sympathie voor die betogers van Occupy Wall Street. Want vandaag zijn de vijanden van het kapitalisme de kapitalisten zelf. Je ziet het met de bankiers, maar ook algemener: de meest succesrijke kapitalisten proberen altijd een monopoliepositie in te nemen om hun winst nog te vergroten. Meestal doen ze dat door een netwerk van relaties uit te bouwen met de heerser: politici kunnen hen een monopolie bezorgen. Daarmee ondermijnen ze het kapitalisme, want daarvan is vrije concurrentie toch de basis. En daar mag af en toe tegen geprotesteerd worden.»

«De macro-economie is inderdaad ontspoord. Ze gaat uit van rationele modellen: een gesteriliseerde omgeving waarin behalve zoveel mogelijk winst maken alle andere menselijke motieven zijn uitgezuiverd. Dat geeft wel een intellectuele kick, maar de sociale rechtvaardigheid komt daarmee niet dichterbij, want zulke modellen houden zich niet bezig met ‘details’ als inkomensverdeling (lacht)

«Dexia heeft de timing beïnvloed, maar die storm boven België zou er ook zonder Dexia gekomen zijn. Er is binnen de eurozone een dynamiek van vrees, wantrouwen en paniek ontstaan die niet gestopt wordt. Onvermijdelijk moest ons dat treffen. Zelfs als we morgen een begroting met drastische besparingen indienen, zal dat nauwelijks een verschil maken. Spanje heeft een fantastisch besparingsprogramma, maar de markten kijken er zelfs niet meer naar! Met of zonder sanering: we staan voor een existentieel probleem.»

«We hebben een regering nodig, dat is duidelijk, en we zullen moeten saneren, ook dat is duidelijk, maar dan zonder dat we onszelf de dieperik in sturen. Want dat is wat er nu gebeurt: de Europese Commissie wordt volledig verlamd door getallen. Is het begrotingstekort groter dan drie procent, dan dreigen de vreselijkste dingen te gebeuren! Dat is niet meer rationeel - niets in de economische theorie zegt dat die drie procent zo belangrijk is. De Commissie is een agent van de financiële markten geworden, ze organiseert de sanering die de markten willen. En dat beleid is uiteindelijk heel pervers, zoals ik net uitlegde, want als iedereen tegelijk een evenwichtige begroting wil hebben, lukt dat voor niemand en storten we onszelf in een catastrofale spiraal naar beneden.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234