null Beeld

De excellentste examentips van specialisten

Druk aan het blokken? Dan mag u van geluk spreken. Nu België niet naar het EK Voetbal mag, kunt u zich namelijk voor de volle 100% concentreren op uw cursussen! Op de koop toe verklappen een handvol prominente professoren en pas afgestudeerden hieronder hun allerbeste examentips. Als u dan nóg niet slaagt, ligt het echt helemaal aan u.

Redactie


Jean-Paul Van Bendegem: 'Hoed u voor dode omaatjes'

HUMO Vertel, professor: hoe kan je niet studeren en tóch indruk maken op de examinator?

Jean-Paul Van Bendegem (hoogleraar Logica en Wetenschapsfilosofie aan de VUB, tevens bijna Slimste Mens) «Goh! Mijn allereerste lesopdracht was in 1984, en ik weet zeker dat ik mij in die eerste jaren heb laten vangen door studenten die het ongelooflijk goed konden zeggen. Mensen die het zo vlot uitlegden dat ik dacht: 'Amai, dat is schitterend!' Tot ze buitengaan en je na een tijdje beseft: eigenlijk heeft die student mijn vraag drie keer herhaald, daar een paar dingen tussen geflanst en dat op tien verschillende manieren geformuleerd.»

HUMO Een geboren politicus?

Van Bendegem (enthousiast) «Ja!

»Omgekeerd krijgen studenten die hakkelen en niet uit hun woorden komen en hun zinnen niet afmaken soms minder punten dan ze verdienen. Ik moet helaas bekennen dat ik mij daar weleens door liet beïnvloeden. Een beetje zot, want ik heb zelf van mijn veertiende tot mijn achttiende zwaar gestotterd. Ik heb mezelf er echt op moeten trainen om te leren luisteren naar de inhoud.

»Er speelt ook nog een ander effect: om 9 uur 's ochtends ondervraag je anders dan om 5 uur 's middags. Als je de hele dag studenten hebt zien passeren, ben je moe. Je hebt dan ook al enkele mindere examens meegemaakt, en ergens blijf je met een gemiddelde in je achterhoofd zitten. Als één van de laatste studenten dan een niet zo geweldig examen aflegt, ben je geneigd om te zeggen: 'Kom, het was in feite nog niet zo slecht.'»


Lees het volledige artikel in Humo 3535

De tips van Ann Van Elsen, Kristien Hemmerechts, Sven Pichal, Christine Van Broeckhoven, Johan Vande Lanotte en Nick Nuyens!

undefined


Humo's Spiekmuur: geef ons uw beste spiektip

undefined

null Beeld

(Illustratie: Jeroom)

Wie zegt daar dat er geen solidariteit meer is? Spiekers tippen spiekers, dat is altijd zo geweest en zal immer zo blijven. Geef ons uw strafste spiektips van vroeger en nu. De leverancier van de beste tip wint zijn lichaamsgewicht in Red Bull-blikjes ('t is te zeggen: 70 kilo = 70 Red Bull-blikjes bij voorbeeld). En natuurlijk ook de eeuwige dankbaarheid van het verzamelde studentenlegioen!

Ga naar Humo's Spiekmuur

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234