null Beeld

De extreme geelzucht van Michael Rasmussen in 'SPUL': 'Je moet je tegenstanders niet alleen verslaan, je moet ze ook afmaken'

25 juli 2007. De Deen Michael Rasmussen bereikt met voorsprong de top van de Aubisque: de eindoverwinning in de Tour is bijna binnen. Enkele uren later is hij alles kwijt.

Jan Antonissen

'Waren twee producten identiek, dan kocht ik het goedkoopste - ook al was dat voor honden'

Een vogelschrik: daar leek Michael Rasmussen nog het meest op. Als de wind hard blies en het peloton zich in waaiers opdeelde, vreesden zijn ploegmaats voor zijn leven. Geen grammetje vet duldde Rasmussen aan zijn afgebeulde lichaam: dat hinderde alleen maar bij het bestormen van het hooggebergte. Maar in dat lichaam, dat flirtte met de ondervoeding, huisde wel een scherpe geest. Weinig renners konden met zoveel kennis van zaken over hun vak spreken als de Deense kampioen. Weinigen gingen zo ver in hun drang naar eeuwige roem: inzake medische begeleiding schuwde Rasmussen het experiment niet. Dat vertelt hij ook zonder voorbehoud in de Canvas-docureeks ‘Spul’, gevraagd naar zijn omgang met verboden stimulerende middelen.

Michael Rasmussen «Je moet accepteren dat topsport een jungle is. Het is je reinste darwinisme: een struggle for life, alleen de sterkste overleeft. Je moet je tegenstanders niet alleen verslaan, je moet ze ook afmaken. Dat is het verschil met recreatiesport. Topsport trekt een welbepaald slag mensen aan – veteranen van vele oorlogen, ook al zijn ze nog jong. Als atleet moet je van kindsbeen af knokken. Je carrière is één lange afvalrace, één slopend gevecht. Als je, na jaren van hard werk, eindelijk aan de Tour de France mag deelnemen, heb je al duizenden andere renners verslagen die niet bestand waren tegen het beulenwerk op de fiets: jongeren die nét niet over de juiste fysieke parameters beschikten om het op het hoogste niveau te maken. Het is dus niet meer dan logisch dat je aan de top overblijft met een zeer specifiek type mensen.»

HUMO Wat Darwin noemde: de beste vertegenwoordigers van het ras?

Rasmussen «Het zijn bijzondere mensen, daarom niet de beste. De kwaliteiten die je als topsporter onderscheiden, maken je als mens niet noodzakelijk sympathiek. Het is niet sympathiek om na te trappen als iemand al op de grond ligt. Het is niet sympathiek om iemands zwakte te exploiteren. Maar daar gaat het wel om aan de top, die kwaliteiten maken een winnaar van je.»

HUMO Je hebt daarnet het woord ‘afmaken’ gebruikt. Gaat het in wezen daarover: killen?

Rasmussen «Dat is enigszins overdreven, maar je moet wel je kracht laten zien. Bewijzen dat jij de sterkste bent.»

HUMO In je boek schrijf je: ‘Winnaars hebben altijd hetzelfde karakter.’

Rasmussen «Dat is wat ik net zei: wat in het dagelijkse leven geen pas geeft, is een must in topsport. Je wordt geen goede wielrenner als je sukkelende collega’s een duwtje in de rug geeft. Je moet ze de kop laten nemen, pas overnemen als ze moe worden, en daarna de genadeslag toebrengen. Dat is winnen.»

HUMO De arena is geen plek voor nice guys?

Rasmussen «A nice guy comes last.»

HUMO Hoe hoog is de prijs die je betaalt om het te maken?

Rasmussen «Jarenlang leef je toe naar dat ene, allesoverheersende moment van glorie waar alles voor moet wijken, in sociaal, mentaal en fysiek opzicht. Tunnelvisie, hè. Je bent uitsluitend op dat ene doel gericht, je ziet niks anders meer. Dat vergt ontzettend veel – van jezelf én van de mensen die met jou samenleven.»

HUMO Besef je zelf dat je in een tunnel staat?

Rasmussen «Je bent zo gefocust op het resultaat dat de rest je ontgaat.»

HUMO Geef eens een voorbeeld.

Rasmussen «Toen ik voor Rabobank reed, drong ik er bij de teamleiding op aan dat we in een grote ronde géén kranten in de bus zouden hebben. Wat in de buitenwereld gebeurde, zou ons toch maar afleiden van het ene doel waarop we met zijn allen waren gericht: de Tour de France winnen. Wij hoefden niet te weten wat anderen over ons dachten. Dat was ballast, contraproductief. De teamleiding is me daarin gevolgd.»

HUMO Was dat slim?

Rasmussen «Héél slim. Het heeft geen enkele zin tijdens een ronde in de krant te lezen dat je niet hard genoeg rijdt. Daar ga je de volgende dag niet harder van rijden, integendeel: denigrerende commentaren halen je naar beneden.»

undefined

null Beeld

undefined

'Als het publiek vindt dat Alberto Contador een betere winnaar is dan ik zou geweest zijn, oké. Maar ik was wel de sterkste' Over de Tour van 2007

HUMO Je stond bekend als obsessief.

Rasmussen «Ik was gefocust. Ik probeerde het wielrennen in zoveel mogelijk parameters op te splitsen, en die daarna – één voor één – te optimaliseren. Als het nieuws een slechte invloed op mijn hoofd had, was de oplossing: geen nieuws. Team Sky doet nu precies hetzelfde, toch? In de kleinste onderdelen van het vak gaan ze op zoek naar een marginaal voordeel: het zadel een grammetje lichter maken. De lunchbox van de masseur extra verzorgen. God zit in de details.»

HUMO Nam je niets voetstoots aan omdat je van origine een mountainbiker bent?

Rasmussen «Moutainbiken doe je in je eentje, het is een individuele sport. Je moet op elk detail letten, niemand anders zal het voor je doen. Ik heb me altijd geïnteresseerd voor de nieuwste technologische ontwikkelingen. Maar ik boekte ook zelf mijn reizen, ik stelde zelf mijn planning op – ik liet niks aan het toeval over. Die mentaliteit wilde ik ook in het wielrennen introduceren, maar dat is niet zo eenvoudig als je deel uitmaakt van een team met dertig renners.»

HUMO Waar ligt de grens tussen focus en obsessie?

Rasmussen «Die grens is bijzonder smal. Misschien ben ik eroverheen gegaan, en was het niet langer focus, maar obsessie. Alleen, voor mijn gevoel was dat anders. Ik dacht dat ik de dingen onder controle had.»

HUMO In je boek som je tevens de offers op die je hebt gebracht: meedogenloze trainingsarbeid maar ook medicatie.

Rasmussen «Medicatie is een parameter in het wielrennen: optimaliseer ’m en je gaat harder rijden. Logisch dat ik me ermee inliet.

»Indertijd woonde ik alleen in Italië. De tijd dat ik niet op de fiets zat, waren dode uren. Ik moest ze zo zinvol mogelijk zien door te komen, dus ik surfte naar medische experimenten op het internet en probeerde daar zoveel mogelijk van op te steken. Ik zocht tot ik iets vond dat me, als wielrenner, van pas kon komen.»

HUMO Desnoods een product voor honden.

undefined

Rasmussen «Op een dag heb ik synthetische hemoglobine gegoogeld: zo kwam ik bij allerlei producten uit, die ik met elkaar vergeleek. Sommige zaten nog in de testfase, andere waren al in de handel. Als zo’n product op de website van een bedrijf stond, was het makkelijk te verkrijgen.»

null Beeld

HUMO Hoe ‘vergeleek’ je die producten?

Rasmussen «Ik checkte de bestanddelen. Als bleek dat ze identiek waren, kocht ik het goedkoopste product – ook al was dat zogezegd voor honden.»

HUMO Zijn alle renners zo?

Rasmussen «Misschien was ik een tikje extreem, a bit over the edge.»

HUMO Zoals Lance Armstrong?

Rasmussen «Een groot renner.»

HUMO Voor jou heeft hij nog altijd zeven Tours gewonnen?

Rasmussen «Hij is de best mogelijke winnaar van die zeven Tours: niemand verdient die overwinningen meer dan hij. Hij heeft Ivan Basso of Jan Ulrich niet bedrogen, laat staan de andere jongens die in de buurt van het podium kwamen. Misschien heeft hij toeschouwers bedrogen, of mensen die niet tot de inner circle behoren, maar insiders? Niet één. De insiders van het wielrennen, de mensen aan de top, wísten wat de geplogenheden waren. En met die mensen is hij de strijd aangegaan.»

HUMO Wie is de verdiende winnaar van de Tour 2007?

Rasmussen «Dat laat ik aan het publiek over. Als zij vinden dat Alberto Contador een betere winnaar is dan ik zou geweest zijn, oké, het zij zo. Maar ik was wel de sterkste.»

HUMO Zal de wonde nog helen?

Rasmussen «Misschien.»

HUMO Het doet nog pijn?

Rasmussen «Het heeft me vijfentwintig jaar gekost om dat niveau te bereiken, het zal minstens even lang duren voor ik de pijn heb verwerkt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234