null Beeld

De fabelachtigste fortuinen, en hoe ze werden verdiend

In 2000 publiceerde Humo als eerste een top 100 van de Rijkste Belgen. Dat is inmiddels - wij zijn nog van de generatie die heeft leren hoofdrekenen - acht jaar geleden, dus de tijd leek ons rijp voor een nieuwe editie.

Redactie

Die trappen we deze week af met de rijksten der rijksten, de gigaverdieners onder de megaverdieners: de eerste twintig. We gaan ook op zoek naar de meest opmerkelijke verschillen tussen toen en nu. Wie is sinds het jaar 2000 nóg vermogender geworden? Wie kon zich maar net staande houden aan de top? En welke armoezaaiers zijn jammerlijk uit de eerste honderd getuimeld?

undefined

undefined

undefined

1 (8) Families de Spoelberch, de Mevius en Van Damme

Inbev - brouwerij

Vermogen: 12.967,492 miljoen euro

Sinds de beursgang is Inbev veruit, en met een haast niet te evenaren voorsprong, de rijkste familiale groep van het land. Het vermogen van dik 12 miljard moet wel verdeeld worden over drie families, alledrie van adel: de Spoelberch, de Mevius (beiden vroegere eigenaars van Stella Artois) en Van Damme (Jupiler). De eerste twee hebben hun fortuin te danken aan een geslaagde huwelijkspolitiek. Begin vorige eeuw was de Leuvense brouwerij in handen van Edmond Willems. Toen die overleed, liet hij twee dochters na: Elise zou trouwen met burggraaf Adolphe de Spoelberch, Amélie koos voor Eugène de Mévius. Inmiddels houden de families zich al lang niet meer bezig met het beheer van de multinational: het zwaartepunt is verschoven naar Brazilië.

YouTube: goede cijfers en verwachtingen

undefined

2 (18) Albert Frère

Nationale Portefeuille Maatschappij - financiële holding

Vermogen: 2.905,235 miljoen euro

Het verhaal wil dat de jonge Albert Frère zijn steile opmars begon als handelaar in oud ijzer. Inmiddels is hij de belangrijkste financier van België en een graag geziene gast in de Parijse salons van de haute finance. De verkoop van de bank BBL, van verzekeraar Royale Belge, van Petrofina en Tractebel: telkens weer speelde hij een sleutelrol. Het bezorgde hem een wat kwalijke reputatie als uitverkoper van de nationale kroonjuwelen. Zijn zoon Gérald behartigt inmiddels zijn Belgische belangen, maar Frère houdt ondanks zijn gevorderde leeftijd (82) de touwtjes in handen.

Paul D'Hoore over Albert Frère:

undefined

undefined

3 (4) Familie Colruyt

Distributie

Vermogen: 2.824,636 miljoen euro

Ongetwijfeld het grootste Vlaamse ondernemerssucces van de voorbije decennia. Bakker Franz Colruyt uit Lembeek begon in 1925 een handel in koloniale waren. In 1965 opende zijn zoon Jo zijn eerste discountwinkel in Brussel. Zijn mikpunt was de GB van Bosvoorde: Colruyt moest en zou 10 procent goedkoper zijn. De formule sloeg aan, en algauw ging Jo elke vrijdag op zoek naar goedkope locaties voor nieuwe winkels - het verhaal wil dat hij 300 frank bood voor iedere parkeerplaats. De familie Colruyt staat erom bekend dat ze niet te koop loopt met haar rijkdom.

Philippe Geubels brengt het gedicht 'Meisje in de Colruyt':

undefined

undefined

Ludwig Verduyn

U vindt het volledige artikel met de top 20 van de Rijkste Belgen in Humo 3538 vanaf dinsdag 24 juni

undefined

Eén Wereld: Paradijsvogels (2)
Eén, dinsdag 1 juli, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234