muziektipsvoor lopende lezers
De favoriete hardloopsongs van Bart De Wever en Jef Neve: ‘Okay, dit zijn heel pathetische nummers, maar ze werken goed!’
Naar welke muziek luistert ú tijdens het hardlopen? Wayne Coyne vooral naar Run the Jewels, Bernard Butler van Suede naar Pet Shop Boys, Mick Jagger doet het met stilte. Zijn eigen loopcadans inspireerde Abba’s Björn Ulvaeus ooit tot ‘Take a Chance on Me’. Eminem was verslaafd aan de combinatie muziek en lopen, tót hij internetporno ontdekte. Wij polsen bij zes bekende loop- én muziekliefhebbers naar de songs die hun een tweede en zo nodig derde adem bezorgen. Vandaag: Bart De Wever en Jef Neve
BART DE WEVER: ‘ONUITSTAANBARE HERRIE’
Het bezwete hoofd van Bart De Wever is al jaren hét officieuze campagnebeeld van de Antwerpse 10 Miles. Navraag leert dat de burgervader tijdens het lopen nóóit naar muziek luistert, maar tijdens zijn andere sport- en fitnessoefeningen des te meer.
HUMO Waarom dat onderscheid?
BART DE WEVER «Vooral uit praktische overwegingen. Als ik loop, is dat buitenshuis, waardoor ik dus een draagbare muziekinstallatie zou moeten meenemen: niet zo handig. Maar vooral wil ik op straat en tussen het verkeer alert zijn met alle zintuigen. Bovendien ben ik een herkenbaar persoon: het gebeurt vaak dat mensen me willen aanspreken, me iets toeroepen, of me bij momenten zelfs beginnen te achtervolgen. Ik wil het hóren als dat er zit aan te komen.»
HUMO Waar loopt u meestal?
DE WEVER «Er zijn mensen die eerst ergens naartoe rijden om op verplaatsing te lopen, maar daar heb ik geen tijd voor. Ik vertrek dus altijd bij me thuis. Om veiligheidsredenen mag ik mijn concrete looproutes hier niet onthullen. Zeker op dit moment leef ik wat dat betreft onder een nogal strak regime.»
HUMO Bij welke andere sporten luistert u wel naar muziek?
DE WEVER «Thuis heb ik een powerbank en een crosstrainer, op kantoor ook nog een roeimachine. Dat zijn de meest traditionele, vaakst gebruikte fitnesstoestellen die er zijn, denk ik. Op de crosstrainer kijk ik naar Netflix, op de powerbank en de roeimachine - waar ik niet recht naar een scherm kan blijven kijken - is het met muziek.
»Bij krachttraining past opzwepende muziek, en dan kom ik persoonlijk snel uit bij de Oostenrijker Falco (bekend van ‘Rock Me Amadeus’, ‘Jeanny’ en ‘Der Kommissar’, red.). Of bij de soundtrack van de ‘Rocky’-films: ‘Eye of the Tiger’, bijvoorbeeld. En ‘Achterbahn’ van de Duitse, in Vlaanderen misschien wat minder bekende Helene Fischer is er ook bijna altijd bij. Misschien geen muzikale hoogvliegers - je zou het zelfs heel pathetische nummers kunnen noemen - maar voor wie kortstondig alles wil geven, werken ze geweldig goed.»
HUMO Komt daar ook meezingen van?
DE WEVER «Dat is toch net de essentie van dat soort opzwepende muziek? Die nummers zijn zo opgebouwd dat je je op gegeven moment genoopt voelt om mee te brullen. Trouwens óók één van de redenen waarom ik alleen thuis met muziek sport, in een gesloten kamer.»
HUMO Welke muziek is absoluut níét geschikt om op te sporten?
DE WEVER «Ik knap af op van die moderne, onder meer door Spotify zelf samengestelde work-outplaylists. Ik merk eigenlijk nooit beter dat ik intussen definitief de 50 gepasseerd ben dan wanneer ik het weer eens aandurf zo’n lijst op te zetten. Het is muziek die ook in fitnesscentra uit de boxen knalt, beeld ik me in, maar in mijn oren is het onuitstaanbare tyfusherrie, die ik dan ook altijd meteen weer afzet.»
HUMO De meeste mensen doen aan hardlopen om het hoofd leeg te maken.
DE WEVER «Dat is een feit. Eén van dé grote leiders van de stoïcijnse school, Chrysippus, had daar in de derde eeuw voor Christus al een theorie over ontwikkeld. Chrysippus was zelf ook een hardloper en wist heel goed dat lichaamsbeweging en een helder hoofd onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Sindsdien hebben talloze filosofen bevestigd dat een lange loop één van de beste manieren is om je geest leeg te maken. Een lánge loop, zeg ik: je moet toch meer dan 10 kilometer gelopen hebben eer je een bepaalde transcendentie bereikt, een geestelijke toestand die je in staat stelt al je dagelijkse problemen van je af te gooien en ten gronde over de dingen na te denken. Nóg een reden om tijdens het lopen geen muziek in je oren te laten schallen: je mist een deel van de denkervaring.»
JEF NEVE: ‘SHANGHAI AMAI AMAI’
Vooral in de jazz blijkt hardlopen populair: Lander Gyselinck van STUFF. en Robin Verheyen van TaxiWars zijn lopers, Gent Jazz- en Jazz Middelheim-directeur Bertrand Flamang ook, maar Jef Neve steekt ze allemaal voorbij.
HUMO Hoe vaak ga je precies lopen?
JEF NEVE «Dat hangt af van het weer, maar ik mik op een keer of vier per week. Soms een klein toertje van 9 kilometer, maar als het mag van de agenda: graag 16 of 22 kilometer. Als ik door prachtige natuur kan lopen, ga ik ook langer door dan als het - ik zeg maar iets - op een loopband in een hotel in Bangkok moet.»
HUMO Luister je onderweg naar muziek die je anders nooit opzet?
NEVE «Ja! Mijn eigen muziek (lacht). Dat zijn de enige momenten dat ik er met een beetje afstand naar kan luisteren.
»Een goed recent voorbeeld is de compositie ‘Rebirth of the Earth’, die ik in opdracht van harmonieorkest Brass-aux-Saxes schreef. Ik heb die afgewerkt tijdens de eerste lockdown, toen de meeste mensen het nog een beetje exciting vonden en we nog allemaal vol energie zaten. En dat hoor je aan de song, die eindigt met een gigantische finale vol euforie en feestgedruis. Ik wil die compositie op de Belgen loslaten op onze nationale feestdag, als een nieuwe soort vaderlandse hymne. Zo van: corona is gedaan, mannen, we mogen weer feesten!
»Nu hopen dat ik tegen die tijd al een orkest zal mogen bijeenbrengen op een podium.»
HUMO Bij welke muziek gaan de benen stokken?
NEVE «Deutsche Schlagers: dat laat zich niet combineren met lopen, volgens mij. Hoewel... Tijdens die paar keer dat ik de marathon van New York heb gelopen, liet ik ook Eddy Wally voorbijkomen, en dat was zo hilarisch dat het wérkte. Je moet je dat voorstellen: je hebt al tientallen kilometers achter de rug, je bent helemaal uitgeput, en dán schalt ineens Eddy’s ‘Shanghai amai amai’ in je oren. Energie voor tien!»