Wim De Vilder Beeld WDV
Wim De VilderBeeld WDV

muziektipsvoor lopende lezers

De favoriete hardloopsongs van Wim De Vilder en Chantal Acda: ‘Snap! brengt mijn competitiedrang pijlsnel naar boven’

Naar welke muziek luistert ú tijdens het hardlopen? Wayne Coyne vooral naar Run the Jewels, Bernard Butler van Suede naar Pet Shop Boys, Mick Jagger doet het met stilte. Zijn eigen loopcadans inspireerde ABBA’s Björn Ulvaeus ooit tot ‘Take a Chance on Me’. Eminem was verslaafd aan de combinatie muziek en lopen, tót hij internetporno ontdekte. Op woensdag 2 juni vieren we Global Running Day, ter opwarming polsen we bij zes bekende loop- én muziekliefhebbers naar de songs die hun een tweede en zo nodig derde adem bezorgen. Vandaag: Wim De Vilder en Chantal Acda.

Frederick Vandromme

Wim De Vilder: ‘Paul Young!’

Hoe hield ‘Het journaal’-anker Wim De Vilder zich overeind tijdens de eerste, tweede en derde lockdown? ‘Elke avond een glas wijn drinken en nog vaker dan anders gaan joggen.’

HUMO Vooral op ‘Tusk’ van Fleetwood Mac, ‘Bollywood Swing King’ van Buscemi en ‘Love of the Common People’ van Paul Young, liet je me vooraf weten.

WIM DE VILDER «Die eerste twee stuwen me vooral vooruit – zeker in het begin van een looptrip, voor ik écht op gang kom, heb ik daar nood aan. Ik zal tijdens het lopen zelden naar ballads luisteren, het moet uptempo. Ik moet ook zeggen: omdat we het laatste anderhalf jaar geen feestjes hebben gehad, werd het lopen op den duur een soort surrogaat voor de dansvloer, een aanleiding om energetisch te bewegen op muziek waarop ik in betere tijden zou willen dansen.»

HUMO Herkenbaar: mijn vrouw begint tijdens het lopen soms ter plaatse te dansen, als reactie op de muziek in haar oortjes. Ze loopt pas verder wanneer ze de vreemde blikken van omstaanders opmerkt.

DE VILDER (lacht) «Zover gaat het bij mij niet. Dat durf ik niet!

»Voor ‘Love of the Common People’ koos ik omdat lopen voor mij ook vaak een beetje reflecteren is, een nostalgietrip, meditatie, een moment om mijn leven te overschouwen – hoe is het afgelopen met de tiener die in de jaren 80 voor het eerst een plaat van Paul Young oplegde?»

HUMO En?

DE VILDER «Ik mag niet klagen. Voorlopig beter dan met Paul Young zelf: ik zag onlangs een recent clipje, dat zag er een beetje droevig uit.»

HUMO Bepaalt het decor waar je loopt – bos, park, piste, vaartkant of stad – mee je muziekkeuze?

DE VILDER «Nee. Andersom herinnert muziek me wel soms aan plaatsen waar ik gelopen heb. Mijn hoofdtelefoon en loopschoenen zitten altijd in mijn reiskoffer, en op vakantie ga ik af en toe een uur lopen: bijvoorbeeld in Hamburg rond de Alstermeren, of langs het Australische strand waar ik twee jaar geleden was. Het gebeurt dat ik automatisch terug naar die plaatsen word geflitst als ik sommige nummers hoor.»

HUMO Welke muziek is compleet ongeschikt om bij te lopen?

DE VILDER «Ik luister op andere momenten heel graag naar klassieke muziek, maar om op te lopen? Nee, dat is een andere, veel minder energetische ervaring.»

Chantal Acda: ‘Olympische hoogtes’

Chantal Acda Beeld CA
Chantal AcdaBeeld CA

De Nederlands-Antwerpse Chantal Acda (recentste plaat: het indrukwekkende ‘Saturday Moon’, goed voor 4,5 Humo-sterren) stuurde me ter voorbereiding vooraf twee verschillende hardloopplaylists. ‘Eén voor tijdens de duurloop en één voor intervaltrainingen.’

HUMO Waarom is dat verschil zo belangrijk?

CHANTAL ACDA «Die tweede playlist is veel explosiever, denk ik, met ‘Born Slippy’ van Underworld en ‘A Solitary Reign’ van Amenra en zo. Agressiever en energetischer, en meer afwisseling tussen rustig en luid.

»In de duurlooplijst staan meer liedjes waarbij ik kan wegdromen. Of meezingen. Zoals ‘The End of the Affair’ van Ben Howard: een prachtig, doorleefd nummer dat ik wel alleen opzet als ik zelf niet te zwaarmoedig ben. ‘Tripoli’ van Pinback is ook altijd goed voor een nostalgisch momentje tijdens het lopen.»

HUMO Drummer Bert Huysentruyt, bekend van onder meer Gorki, liet weten dat hij tijdens het lopen vaak ‘foute stoempmuziek’ opzet, ‘muziek die ik bij een andere gelegenheid nooit zou opzetten’.

ACDA «Dat heb ik ook, naar ‘The Power’ van Snap! zal ik thuis niet snel luisteren. Maar tijdens het lopen brengt dat nummer mijn competitiedrang pijlsnel naar boven. Al bij al loop ik best traag, maar bij Snap! bereik ik in mijn hoofd Olympische hoogtes. Dan loop ik alleman naar huis! (lachje) Ik heb een nogal levendig verbeeldingsvermogen, zeg maar. Nadeel: zo ga ik vaak onbewust over mijn eigen grenzen en word ik de dag erna meestal wakker met spierpijn op vreemde plaatsen.»

HUMO In je duurlooplijst vermeldde je ‘Take On Me’ van A-Ha, met de opmerking ‘Past in het rijtje ‘Gênant meezingen’.’

ACDA «Op dat vlak ben ik echt een Hollander: ik trek me daar dus niets van aan. Zodra het mag, ga ik met mijn groep trouwens weer concerten spelen, en omdat ik onlangs een nieuwe plaat uitbracht, heb ik bovendien veel eigen zanglijnen in te oefenen. Dat doe ik dus tijdens het lopen - naar verluidt geweldig voor de ademhaling. En als de mensen me raar bekijken, denk ik: jullie weten niet wat jullie missen (lacht).

»Aan dansen waag ik me niet tijdens het lopen, anders struikel ik gegarandeerd over mijn eigen voeten.»

HUMO Op de vraag of je veel collega-muzikanten kent die ook lopen, was je antwoord: ‘De meeste muzikanten zijn lamtakken.’

ACDA «Ik ken er echt heel weinig die lopen. Op tournee probeer ik er altijd wel een paar te overtuigen met mij mee te lopen - dat doen ze dan één keer, en daarna is het weer om zeep.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234