null Beeld

De films die u deze week moet zien (12 tot 18 mei)

Mauro Pawlowski


Batman Begins ★★★½


VIER, vrijdag 12 mei, 20.35

Superhelden In 2005 zat de Bat-franchise, door het desastreuze ‘Batman & Robin’ en de Bat-tepels van George Clooney, helemaal aan de grond. De heropleving kwam er met ‘Batman Begins’: een nagelnieuwe origin story waarin Christopher Nolan de mythologie van Vledermans verankerde in een realistische, donkere wereld.


Jane Eyre ★★★½


Canvas, vrijdag 12 mei, 22.15

Drama Cary Joji Fukunaga is de regisseur van het eerste, magistrale seizoen van ‘True Detective’, maar wat hij eerder deed met Charlotte Brontës klassieke roman is al even knap. Hij laat door zijn Thornfield Hall een mysterieus licht dwarrelen en een droeve wind waaien; de tragiek van het verhaal kwam zelden beter tot z’n recht.

Komedie ‘Duplicity’, van ‘Bourne’-scenarist Tony Gilroy, is één van die roetsjbaanachtige romantische spionagefilms waarin de twists, de double-crosses en de triple-crosses maar blíjven komen. Zorgen ervoor dat het allemaal charmant en zelfs aannemelijk blijft: klasbakken Clive Owen en Julia Roberts, allebei op hun blinkende hoogtepunt.


Con Air ★★★½


VIER, zaterdag 13 mei, 22.20

Actie Wat zit er in deze gierende actiebom uit 1997, over een gevangenenvlucht die gekaapt wordt door criminelen? 25 procent ontploffingen, 25 procent Nicolas Cage (met Texaanse tongval, wapperende lokken en wit marcelleke), 25 procent gitaarsolo’s, 25 procent machopraat (‘put the bunny back in the box’) en núl procent logica. Yee-haw!


The Taming of the Shrew ★★★½


één, zondag 14 mei, 13.55

Drama Shakespeare-verfilmingen zijn vaak zwaar, log en plechtig. Níét ‘The Taming of the Shrew’: deze heerlijk vlotte adaptatie van Willy’s bekende komedie, met koningskoppel Elizabeth Taylor en Richard Burton, leunt eerder aan bij Joss Whedons ‘Much Ado About Nothing’ dan bij de gemiddelde Kenneth Branagh-klepper.


21 Jump Street ★★★½


VTM, zondag 14 mei, 20.35

Komedie Een oude, vergeten tv-serie reanimeren als doldwaze komedie? Wat hadden de studiobonzen nu weer gesnoven? Maar zie: ‘21 Jump Street’ werd een daverend succes – mede dankzij de chemie tussen Jonah Hill en Channing Tatum – en intussen staat ‘Baywatch’ te springen om hetzelfde trucje nog eens over te doen.


Memento ★★★★☆


BBC 2, zondag 14 mei, 0.45

Thriller Hét visitekaartje van regisseur Christopher Nolan en acteur Guy Pearce is een film die geheel achterstevoren verteld wordt, over een man die zijn kortetermijngeheugen verloren heeft. Het is best mogelijk dat u een héél klein beetje hoofdpijn krijgt van de labyrintische plot, maar de beloning achteraf is dan ook navenant.


Rob Roy ★★★½


CAZ, maandag 15 mei, 20.40

Avontuur Sinds deze zwierige avonturen-film over de Schotse Robin Hood (een goeie Liam Neeson) bestellen wij in cocktailbars altijd een Rob Roy: niet te drinken, maar we doen het uit respect voor de 18de-eeuwse volksheld. Als we de film mogen geloven: de enige man uit de geschiedenis die erin slaagde er sexy uit te zien in een kilt.


I Know What You Did Last Summer ★★★☆☆


ZES, dinsdag 16 mei, 20.35

Horror Waar zitten hier de meerwaardezoekers? Verder bladeren, jongens, niks te beleven hier. Nu dan: eigenlijk hebben wij altijd een stiekeme boon gehad voor deze slasher uit 1997, waarin een groepje jongeren een man doodrijdt, die één jaar later wraak komt nemen. De dubbele hoofdrol is voor het decolleté van Jennifer Love Hewitt.


In the Line of Fire ★★★★☆


ZES, donderdag 18 mei, 20.35

Thriller Clint Eastwood is de oude, aan zijn pensioentje denkende lijfwacht die er niet in slaagde JFK te beschermen, John Malkovich de gestoorde killer die een aanslag plant op de huidige president. Het daaropvolgende kat-en-muisspel zorgt voor een ongemeen spannende, verrassend intelligente en vooral fantastisch geacteerde ninetiesthriller.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234