null Beeld

De films die u deze week moet zien (3 tot 9 maart)

Mauro Pawlowski


Mr. Turner ★★★½


Canvas, vrijdag 3 maart, 21.15

DRAMA Als we de Britse regisseur Mike Leigh mogen geloven, was Joseph Mallord William Turner de Luc Tuymans van zijn tijd: een uitstekende maar ietwat plat van de tongriem gesneden schilder. In tegenstelling tot vele andere kunstenaarsbiopics maakt Leigh van zijn ‘Mr. Turner’ ook echt een visueel spektakel.


Foxcatcher ★★★½


NPO 3, vrijdag 3 maart, 21.25

DRAMA Het beklemmende relaas van de behoorlijk bizarre relatie tussen de Amerikaanse worstelkampioenen Dave en Mark Schultz en de gestoorde multimiljonair die hun team sponsort. ‘Foxcatcher’ is geen doordeweeks sportdrama maar een intense psychologische thriller over het failliet van de Amerikaanse droom.


Die Blechtrommel ★★★½


NPO 2, vrijdag 3 maart, 23.45

DRAMA Volgens ‘Terzake’-journaliste Kathleen Cools is deze met een Oscar bekroonde film zo mogelijk nog indrukwekkender dan de epische roman van Günter Grass. Dat hoeft niet te verbazen, want de regie van dit verhaal over eeuwig kind Oskar Matzerath was in handen van Neuer Deutscher Film-boegbeeld Volker Schlöndorff.


The Prince and the Showgirl ★★★½


Één, zaterdag 4 maart, 15.00

CLASSIC De plot is een romantisch niemendalletje over een Balkanprins die verliefd wordt op een revuemeisje, maar wat telt is dat de hoofdrollen zijn weggelegd voor Laurence Olivier en Marilyn Monroe, en dat het geheel in glorieuze technicolor gefilmd werd door de onvolprezen camerakunstenaar Jack Cardiff.


Captain America: The Winter Soldier ★★★✰✰


VIER, zaterdag 4 maart, 20.30

ACTIE Je kunt geen bioscoop meer bezoeken zonder onder de superheldenfilms bedolven te worden, maar de Captain America-films onderscheiden zich van de rest door de inmiddels gebruikelijke overdaad aan computereffecten grotendeels te vervangen door ouderwetse actiechoreografieën.


Intouchables ★★★✰✰


Één, zaterdag 4 maart, 21.15

TRAGIKOMEDIE Het grappige en op ware feiten gebaseerde verhaal over de vriendschap tussen een invalide miljonair en een immigrant uit de Parijse banlieues brak gruwelijk veel kassarecords in Frankrijk. ‘Intouchables’ neigt soms iets te veel naar zoetsappigheid maar is onweerstaanbaar hartverwarmend.


Die Wand ★★★✰✰


Canvas, zaterdag 4 maart, 22.40

DRAMA Wat als… je plots vastzit achter een onzichtbare maar ondoordringbare wand? Het zou het recept voor goedkope B-horror kunnen zijn, maar de Oostenrijkse regisseur Julian Pölsler bouwt het kafkaiaanse vertrekpunt uit tot een spannende filosofische meditatie over de zin van ons aardse bestaan.


Papillon ★★★★✰


BBC 2, zondag 5 maart, 00.30

CLASSIC Er bestaat wat discussie over het waarheidsgehalte van Henri Charrières verhaal over zijn ervaringen als gevangene op het beruchte Franse gevangeniseiland Île du Diable. Eén ding staat vast: de adaptatie met Steve McQueen en Dustin Hoffman is het ultieme ontsnappingsdrama.


Cliffhanger ★★★½


VTM, dinsdag 7 maart, 22.55

ACTIE Begin jaren 90 wist je dat je een filmhit te pakken had als je geparodieerd werd door Jim Carrey. Het adembenemende Sylvester Stallone-actievehikel ‘Cliffhanger’ werd door de komiek hilarisch aangepakt in ‘Ace Ventura: When Nature Calls’. Voor Stallone was het een succesvolle terugkeer naar vertrouwd terrein.


Friends with Benefits ★★★½


VIJF, donderdag 9 maart, 20.35

KOMEDIE Volgens het in deze kwesties enige ter zake doende vakblad — Flair — is hét grote gevaar van een ‘friends with benefits’-relatie dat één van beide partijen gekwetst wordt. Dat is uiteraard precies wat er gebeurt in deze romcom waarin Justin Timberlake de vriend met voordelen van Mila Kunis wordt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234