null Beeld

De films van 2015

Tenzij die duivelse Noord-Koreaanse hackers opnieuw toeslaan en met een apocalyptische megacyberaanval de volledige filmproductie platleggen (en reken maar dat ze in Hollywood met de daver op het lijf zitten!), oogt het nieuwe filmvoorjaar gewoonweg fantastisch. De nieuwe Paul Thomas Anderson! De nieuwe sf-prent van de Wachowski’s! De triomfantelijke terugkeer van The Avengers én de woestijnwarrior Mad Max oh yeah! Graag uw aandacht voor Humo’s enige echte onmisbare filmpreview!

Erik Stockman

‘Unbroken’

Van: Angelina Jolie.

MET: Jack O’Connell, Jai Courtney, Finn Wittrock en Garrett Hedlund.

De pitch: het waargebeurde verhaal van Louis Zamperini, een Amerikaanse Olympische atleet die tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig in de Stille Oceaan crashte, 45 dagen rondzwalkte en vervolgens in een Japans krijgsgevangenenkamp werd gestoken.

Uit op: 7 januari.

Ren als de weerlicht naar de cinema, want: Angelina Jolie bewees met haar knappe regiedebuut ‘In the Land of Blood and Honey’ dat er een niet te onderschatten cineaste in haar schuilt. Aan het scenario van ‘Unbroken’ werd meegeschreven door niemand minder dan Joel en Ethan Coen.

Laat maar crashen, want: ziehier weer één van die typisch Amerikaanse ‘de menselijke wil overwint alle tegenslagen’-verhalen, waarin de Amerikanen als onbreekbare helden en de Japanners als onversneden sadisten worden afgeschilderd.

‘The Imitation Game’

Van: Morten Tyldum.

MET: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear en Charles Dance.

De pitch: de trieste lotgevallen van Alan Turing, het Britse wiskundegenie dat de Enigmacodes van de nazi’s wist te kraken, maar in de jaren 50 chemisch gecastreerd werd omdat hij homoseksueel was.

Uit op: 14 januari.

Klap uw laptop dicht en rep u naar de bios, want: de Oscar-buzz rond deze biopic, die tegelijk één van de meest glorieuze én één van de meest ranzige hoofdstukken uit de Engelse geschiedenis aansnijdt, klinkt oorverdovend luid.

Speel liever een spelletje patience op uw tablet, want: wie wil nu zijn zaterdagavond opofferen aan een prent over enkele wiskundenerds die de hele tijd rond een gigantische primitieve computer staan?

‘Into the Woods’

Van: Rob Marshall.

MET: Meryl Streep, Johnny Depp, Chris Pine, Emily Blunt en Anna Kendrick.

De pitch: Assepoester, Repelsteeltje, Roodkapje, de onvermijdelijke prins en de boze heks zetten het op een zingen in het donkere toverbos.

Uit op: 21 januari.

Hou u gereed om uit volle borst mee te zingen, want: de nieuwe Disney is gebaseerd op een immens populaire Broadwaymusical waarin een heerlijk donkere en laconieke twist wordt gegeven aan de sprookjes die u kent van uw kindertijd.

Maak liever een wandeling in het Zoniënwoud, want: u laat uw trommelvliezen liever niet teisteren door de vreselijke muziek van componist Stephen Sondheim, de toonladderverkrachter die ook al de songs schreef van ‘Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street’.

‘Birdman’

Van: Alejandro González Iñárritu.

MET: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Naomi Watts en Emma Stone.

De pitch: een uitgerangeerde acteur die ooit een iconische superheld vertolkte, probeert met een serieus theaterstuk op Broadway iets van zijn vergane glorie terug te winnen.

Uit op: 28 januari.

Als een sperwer daarheen, want: ‘Birdman’ markeert de fenomenale comeback van Michael Keaton, de Amerikaanse komiek die – o ironie – meer dan twintig jaar geleden furore maakte als Batman in de films van Tim Burton en daarna in de vergetelheid verdween. Ook visueel is ‘Birdman’ een waar spektakelstuk: de film bestaat uit een reeks van ononderbroken takes die soms langer dan twintig minuten duren.

Laat maar vliegen, want: u bent één van die mensen die van mening zijn dat ‘Babel’ en ‘21 Grams’ kleffe melodrama’s waren en dat Alejandro González Iñárritu één van de meest over het paard getilde cineasten is van onze tijd.

Eveneens uit in januari: de komedie ‘Horrible Bosses 2’, opnieuw met Jason Bateman, Jason Sudeikis, Charlie Day én Kevin Spacey ★ De actieflick ‘Wolves’ met Jason ‘Khal Drogo’ Momoa ★ De horrorprent ‘The Woman in Black 2: Angel of Death’ ★ Het nieuwe Jason Statham-vehikel ‘Wild Card’ ★ De biopic ‘The Theory of Everything’, met Eddie Redmayne als Stephen Hawking ★ De tragikomedie ‘Trouw met mij!’ van Kadir Balci (‘Turquaze’) ★ De schitterende zwarte komedie ‘Turist’ van Ruben Östlund én ‘Tak3n’, met onze favoriete bejaarde actieheld Liam Neeson.

Februari ‘Jupiter Ascending’

Van: Andy en Lana Wachowski.

MET: Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne, Sean Bean en Douglas Booth.

De pitch: voorlopig dient Jupiter Jones zich nog bezig te houden met het schoonmaken van toiletten, maar eigenlijk is ze the one die voorbestemd is om het universum te redden.

Uit op: 4 februari.

Als een raket naar de cinema, want: eindelijk hebben de Wachowski’s (‘The Matrix’) nog eens het soort cinema gemaakt dat we van hen verwachten, namelijk een ultraopwindend, vol speciale effecten zittend, op duizelingwekkend camerawerk drijvend bigbudgetsciencefictionavontuur met een mythologische inslag. En met acteurs in strakke outfits.

Blijf maar op aarde, want: alles wat de Wachowski’s sinds het fantastische ‘The Matrix’ (1999) hebben gemaakt, was ofwel hopeloos pretentieus (de ‘Matrix’-sequels, ‘Cloud Atlas’), ofwel ontiegelijk slecht (‘Speed Racer’).

‘A Most Violent Year’

Van: J.C. Chandor.

MET: Oscar Isaac, Jessica Chastain, Alessandro Nivola en Albert Brooks.

De pitch: een immigrant die in New York de American dream tracht waar te maken, krijgt af te rekenen met diefstal, corruptie, intimidatie en geweld.

Uit op: 4 februari.

Om met bonzend hart naar uit te kijken, want: regisseur J.C. Chandor ontpopte zich met het fantastische financiële crisisdrama ‘Margin Call’ en met de meesterlijke zeilthriller ‘All Is Lost’ (met Robert Redford als een zeiler in moeilijkheden) tot één van de beste Amerikaanse cineasten van onze tijd. ‘A Most Violent Year’ wordt nu al genoemd als één van dé toppers van 2015.

Kijk liever nog eens naar ‘The Godfather’, want: wie een meeslepend misdaadepos verwacht in de stijl van Coppola’s meesterwerk zou weleens flink ontgoocheld kunnen worden. Chandor is meer geïnteresseerd in dialoogscènes dan in spannende intriges of rauw geweld.

‘Fifty Shades of Grey’

Van: Sam Taylor-Johnson.

MET: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle en Max Martini.

De pitch: knappe studente begint sadomasochistische relatie met ene Mr. Grey.

Uit op: 11 februari.

Kreunend en hijgend naar de donkere zaal, want: u wil deze verfilming van de meest besproken bestseller van het afgelopen decennium voor geen zweepslag missen. De acteurs zijn in ieder geval diep gegaan: zo heeft hoofdrolspeler Jamie Dornan (Mr. Grey) ter voorbereiding zowaar een echte sm-kelder bezocht.

Trek liever zélf een catmask aan, want: u gelooft toch niet dat deze mainstream Hollywoodproductie iets zal overhouden van de behoorlijk expliciete sm-hardcore uit het boek? Jamie Dornan heeft alvast verklaard dat zijn penis níét in beeld zal verschijnen.

‘American Sniper’

Van: Clint Eastwood.

MET: Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes en Jake McDorman.

De pitch: portret van een sluipschutter.

Uit op: 25 februari.

Zo snel als een kogel naar de zaal, want: een nieuwe Clint Eastwood blijft toch iets om naar uit te kijken en Bradley Cooper, die 30 kilo spiermassa bijkweekte, zou volgens de eerste geruchten een ronduit indrukwekkende vertolking neerzetten. Triest detail: Chris Kyle, de Navy SEAL op wiens autobiografie ‘American Sniper’ is gebaseerd, werd in 2013 door een andere Irak-veteraan doodgeschoten op een schietbaan in Texas.

Laat deze losse flodder maar ploffen, want: Eastwood ligt onder vuur omdat hij de Navy SEALs als helden, en de Arabieren als sinistere barbaren zou afschilderen. Het is bovendien al van ‘Million Dollar Baby’ (2004) geleden dat the man with no name nog eens een écht overtuigende film heeft geregisseerd.

‘Foxcatcher’

Van: Bennett Miller.

MET: Channing Tatum en Steve Carell.

De pitch: het op feiten gebaseerde relaas van de vreemde relatie tussen de Amerikaanse worstelkampioen David Schultz en diens mecenas, de karaktergestoorde miljardair John du Pont.

Uit op: 25 februari.

gezwind daarheen, want: dit is de film waarin de komiek Steve Carell, bekend van ‘The 40 Year Old Virgin’ en ‘The Office’, zich laat kennen als een meesterlijke drama-acteur.

Dan toch liever naar Mr. Grey, want: u gaat naar de bioscoop om te worden geëntertaind, niet om te worden meegesleept naar de meest duistere uithoeken van de menselijke geest.

‘Inherent Vice’

Van: Paul Thomas Anderson.

MET: Joaquin Phoenix, Josh Brolin en Benicio Del Toro.

De pitch: de blowende privédetective Larry ‘Doc’ Sportello onderzoekt de verdwijning van een ex.

Uit op: 25 februari.

U had al aan de Kinepolis moeten staan, want: de maker van ‘Boogie Nights’ en ‘Magnolia’ die de gelijknamige, hilarische, vol onvergetelijke personages zittende LA noir-roman van Thomas Pynchon verfilmt? Dat móét wel een fantastische trip worden.

Steek liever thuis een jointje op, want: volgens sommige critici is ‘Inherent Vice’, met die onmogelijk te volgen plot, die hoofdfiguur die er voortdurend stoned bijloopt, en die tientallen nevenfiguren van diverse pluimage maar een psychedelisch zootje.

Eveneens uit in februari: ‘Night at the Museum: Secret of the Tomb’ met Ben Stiller en de betreurde Robin Williams ★ Het Italiaanse drama ‘The Wonders’ waarin we Sam Louwyck naast Monica Bellucci zien ★ Het in Tondoscope gefilmde ‘Lucifer’ van Gust Van den Berghe (‘Blue Bird’, ‘En waar de sterre bleef stille staan’) ★ De door Matthew Vaughn (‘Kick-Ass’) ingeblikte avonturenfilm ‘Kingsman: The Secret Service’ met Colin Firth ★ De door Sam Raimi geproduceerde ‘Poltergeist’-remake ★ En een nieuw natuurepos van Jean-Jacques Annaud: het in Mongolië gesiteerde ‘Wolf Totem’.

‘Wild’

Van: Jean-Marc Vallée.

MET: Reese Witherspoon, Laura Dern, Gaby Hoffmann en Thomas Sadoski.

De pitch: in het spoor van een vrouwelijke hiker die meer dan 1.000 kilometer door de VS stapt.

Uit op: 4 maart.

Met of zonder backpack naar de bios, want: regisseur Jean-Marc Vallée is de klasbak die Matthew McConaughey in ‘Dallas Buyers Club’ naar Oscar-winst stuwde. Het scenario van ‘Wild’, naar de succesvolle autobiografische roman ‘Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail’ van Cheryl Strayed, werd neergepend door de fantastische Britse auteur Nick Hornby. En Reese Witherspoon gaat topless!

Maak liever een tocht door DE KEMPEN, want: een portret van een getraumatiseerde vrouw die tijdens een lange trektocht into the wild een liefdesbreuk én de dood van haar moeder tracht te verwerken? Klinkt als een melodramatische tearjearker over – gaap – vergeving en – geeuw – verlossing.

‘The Gunman’

Van: Pierre Morel.

MET: Idris Elba, Sean Penn en Javier Bardem.

De pitch: spion op de vlucht.

Uit op: 11 maart.

Nog sneller dan een RPG-raket naar de cinema, want: Sean Penn, Idris Elba, Ray Winstone én Javier Bardem in een actiethriller die werd geproduceerd door Joel Silver (‘The Matrix’, ‘Lethal Weapon’) én geregisseerd door de maker van ‘Banlieue 13’ en het geweldige Liam Neeson-vehikel ‘Tak3n’? Hell yeah!

Hell nóóóó, want: is die Pierre Morel ook niet de regisseur van de lamlendige actiemiskleun ‘From Paris with Love’ met John Travolta? En wordt Sean Penn nu de nieuwe Liam Neeson?

‘Suite française’

Van: Saul Dibb.

MET: Michelle Williams, Matthias Schoenaerts, Sam Riley en Kristin Scott Thomas.

De pitch: Frans dorpsmeisje gaat tijdens de bezetting aan de scharrel met Duitse soldaat.

Uit op: 11 maart.

In marstempo naar de zaal, want: Schoenaerts in Wehrmachtuniform is een zicht dat u voor geen geld ter wereld zou willen missen. Zijn tegenspeelster, Michelle Williams, is een puike actrice: het kan niet anders dan vonken tussen die twee.

kijk liever naar EEN verslag van LIERSE-GENT, want: ‘Suite Française’ kondigt zich aan als een melodrama vol hoog oplaaiende romantiek en spetterende passie, en lijkt dus meer geschikt voor de Ladies at the Movies.

‘Blackhat’

Van: Michael Mann.

MET: Chris Hemsworth, Viola Davis, Wei Tang en William Mapother.

De pitch: een briljante hacker maakt jacht op een gevaarlijke cybercrimineel.

Uit op: 25 maart.

Bekijk deze film het liefst op een breed bioscoopscherm, want: de films van Michael Mann (‘Heat’, ‘The Insider’, ‘Collateral’) zijn altijd grandioze visuele spektakels die alleen dáár helemaal tot hun recht komen. Mann had de timing van zijn nieuwe film, waarin de booswicht zich toegang weet te verschaffen tot computernetwerken van kerncentrales en aandelenbeurzen, uiteraard niet beter kunnen kiezen – denk aan Sonygate.

Bekijk hem later eens op uw smartphone, want: Manns laatste meesterwerk (‘The Insider’) dateert alweer van 1999. De vorige keren dat Hollywood zich aan het genre van de internetthriller (‘Hackers’, ‘The Net’) waagde, oogde het resultaat maar ontgoochelend.

Eveneens uit in maart: de sf-prent ‘Chappie’ van Neill Blomkamp (‘District 9’, ‘Elysium’) ★ De Vlaamse tragikomedie ‘Café Derby’ met Wim Opbrouck ★ ‘Paranormal Activity: The Ghost Dimension’ ★ De Martin Luther King-biopic ‘Selma’ met David Oyelowo als King ★ De naar verluidt extreem bizarre thriller ‘The Voices’ van Marjane Satrapi (‘Persepolis’) ★ ‘Insurgent’, het tweede deel van de ‘Divergent’-fantasyfranchise met Shailene Woodley en Kate Winslet ★ En het steunkousdrama ‘The Best Exotic Marigold Hotel 2’, opnieuw met de knarren Bill Nighy, Maggie Smith en Judi Dench.

‘In the Heart of the Sea’

Van: Ron Howard.

MET: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Ben Wishaw en Brendan Gleeson.

De pitch: walvisvaarder clasht met walvis.

Uit op: 1 april.

Door weer en wind naar de zaal, want: gebaseerd op het ongelooflijke verhaal van de walvisvaarder Essex uit Nantucket die anno 1820 in de Stille Oceaan door een razende walvis de dieperik werd ingesleurd; het is hier dat Herman Melville de mosterd haalde voor zijn wereldberoemde epos ‘Moby Dick’.

Blijf maar aan wal, want: alleen al de pitch maakt u zeeziek.

‘Far from the Madding Crowd’

Van: Thomas Vinterberg.

MET: Carey Mulligan, Tom Sturridge, Matthias Schoenaerts en Michael Sheen.

De pitch: knappe lady gaat aan de scharrel met drie verschillende heerschappen.

Uit op: 29 april.

In dichte drommen naar de bioscoop, want: Matthias Schoenaerts in een kostuumdrama dat werd geregisseerd door de regisseur van de meesterwerken ‘Festen’ en ‘Jagten’? Wow!

Om heel ver van weg te blijven, want: de vorige keren dat Thomas Vinterberg Denemarken verliet om een film te gaan draaien met een Engelstalige cast, resulteerden de opnamen telkens in een ramp (‘Dear Wendy’, ‘It’s All About Love’).

‘Avengers: Age of Ultron’

Van: Joss Whedon.

MET: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Tom Hiddleston en Idris Elba.

De pitch: de Avengers versus Ultron.

Uit op: 29 april.

Dit is dé film van het voorjaar, want: Joss Whedon omschrijft ‘Age of Ultron’ als ‘persoonlijker en donkerder dan de eerste Avengers-film’. Bovendien wordt Ultron – de booswicht met wie de Hulk, Iron Man, Captain America en Thor in de clinch gaan – vertolkt door de fantastische James Spader uit ‘The Blacklist’. Yee-ha!

Dit wordt dé sof van het voorjaar, want: de Hulk behoedde ons voor regisseurs die hun superheldenfilm omschrijven als ‘donker’ – meestal gaat het om flauwe promopraat.

Eveneens uit in april: ‘Furious 7’, de laatste ‘Fast & Furious’-film met de verongelukte Paul Walker ★ ‘Black’, de nieuwe film van Slimste Putain ter Wereld Adil El Arbi en zijn bloedbroeder Bilall Fallah (‘Image’) ★ De gloednieuwe Aardmanproductie ‘Shaun het schaap’ ★ ‘The Water Diviner’, het regiedebuut van Russell Crowe ★ En Liam Neeson gaat weer eens loos in het actievehikel ‘Run All Night’.

‘Mad Max: Fury Road’

Van: George Miller.

MET: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult en Zoë Kravitz.

De pitch: vrrroaaarrrrr!

Uit op: 13 mei.

Dit wordt me het ritje wel, want: regisseur George Miller heeft ons beloofd dat we één lange chase door een post-apocalyptisch woestijnlandschap te zien zullen krijgen: precies wat we verwachten van een ‘Mad Max’-film. En Tom Hardy (‘The Drop’, ‘Locke’) heeft de coolness, de hardheid én het talent om Mel Gibson waardig te vervangen.

Laat maar kruien, want: de trailer laat vermoeden dat we een uit zijn voegen barstend digitaal 3D-spektakel over ons heen gaan krijgen dat nog maar weinig van doen heeft met de kinetische benzinepunkrock-’n-roll uit de vorige ‘Mad Max’-films.

Eveneens uit in mei: de survivalthriller ‘Big Game’ met Samuel L. Jackson ★ De intrigerende sciencefictionprent ‘Tomorrowland’ van Brad Bird ★ ‘Ex Machina’, het regiedebuut van ‘The Beach’-auteur Alex Garland ★ En de romcom ‘She’s Funny That Way’ van oude meester Peter Bogdanovich (‘The Last Picture Show’). See you at the movies!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234