null Beeld

De flierefluiter in Wally: 'Ik kan ervan genieten om echt down te zijn'

Waar is Wally? Overal, binnenkort. De rechterhand van Tourist LeMC – verantwoordelijk voor het mooie refrein van ‘Horizon’ – ging dit jaar solo en scoorde met zijn eerste single (‘Misère’) meteen zijn eerste hit. Een debuutplaat volgt in de herfst, maar eerst is er nog de festivalzomer, met komende donderdag Sfinks Mixed in Boechout. Blijft de vraag: wíé is Wally?

vvp

Mijn neef Sebbe Linotte is één van de twee vaste gitaristen die Wally – né Wouter Immers – rond zich heeft verzameld, dus ik heb al een idee. Zo weet ik bijvoorbeeld dat Wally op café altijd Duvel bestelt, rookt als een Turk, nergens heengaat zonder kenmerkend mutsje, een wandelende Nirvana-encyclopedie is én een aangename babbel heeft. We spreken af in de Zomerbar in Mortsel en beginnen, Duvel in de aanslag, maar gewoon bij het prille begin.

Wally «Toen ik negen was, was ik verzot op drummen. Een oom was drummer en ik mocht eens meekomen naar zijn repetitiekot, waarop ik die mens zo ongeveer verplicht heb om mij les te geven (lacht). Mijn vader wilde toen heel graag dat ik gitaar zou spelen, maar dat zei me niks. Tot ik Nirvana leerde kennen: zo’n krachtige, simpele, éérlijke muziek – tot op vandaag ongeëvenaard, vind ik. Afijn, toen heeft mijn vader dus een klein gitarreke voor mij gemaakt met drie snaren, op z’n Seasick Steves, waarmee ik bij veel covergroepjes heb gespeeld.»

HUMO Toffe tijd?

Wally (knikt) «Sowieso. Tourist is opgegroeid in nogal ruige wijken in Antwerpen, maar ik woonde in de beschermde omgeving van Wilrijk en Mortsel. Vanaf mijn 13de zat ik voortdurend op straat. Ik had mijn vaste vrienden, en elke avond gingen wij op de redoute van het oude fort of op het schoolpleintje sjotten en gitaarspelen tot een kot in de nacht. Ouders altijd kwaad omdat er niks voor school gebeurde (lacht).

»Leren lukte niet goed. Ik heb twee jaar op het Atheneum in Mortsel gezeten en ben ook meteen twee keer blijven zitten. Dan ben ik naar de kunstacademie verhuisd, waar het allemaal beter ging. Maar toen ik 17 was, had ik het daar ook mee gehad: ik ben toen volop voor de muziek gegaan. ’t Is te zeggen: ik heb vooral thuisgezeten en niks gedaan (lacht). Van mijn 17de tot mijn 26ste ging ik flierefluitend door het leven.»

HUMO Je hebt geen diploma?

Wally «Nee, en ik heb daar ook nooit spijt van gehad. Ik heb altijd werk kunnen vinden als ik het nodig had. Het is een ambitie om van de muziek te kunnen leven, maar mijn geluk hangt daar niet van af. Daarbij: als je een job hebt buiten de muziek, blijf je deel uitmaken van het dagelijkse leven waarover je zingt, en dat is enorm belangrijk.»

HUMO Hoe ben je bij Tourist LeMC terechtgekomen?

Wally «Toen ik net bezig was met mijn vorige groep, Wahwahsda, had hij me al eens gevraagd, maar ik had toen geen tijd. We kenden elkaar goed en een jaar of zeven later vroeg hij om samen te werken aan een nummer: ‘Horizon’. Nog eens een maand later, vlak voor de release van ‘En route’, polste hij of ik toch niet bij hem wilde spelen en toen heb ik ja gezegd.

»Ik moet wel zeggen: ik wist niet goed waaraan ik begon, want Tourist was op dat moment nog niet geboomd. Ik dacht eigenlijk dat wij om de maand eens een concertje zouden spelen in Hoboken of zo (lacht). Niet dus!»

HUMO Hoe voelt het om na al die jaren en projecten opeens volledig je eigen ding te doen?

Wally «Goed! In principe doe ik hetzelfde als altijd. Het grootste verschil is dat ik iets zenuwachtiger ben. Als een optreden met Tourist minder loopt – wat zelden voorvalt – dan denk ik: kan gebeuren. Maar bij mijn eigen show ga ik er van alles achter zoeken: wat heb ik fout gedaan? Zijn mijn nummers niet goed? (lachje)»

HUMO Het is de eerste keer dat je zo professioneel met muziek moet omgaan.

Wally «Dat is waar. Dit project is groter dan mezelf: er zijn mensen die van mij afhangen. Om te beginnen heb ik een band die echt een bánd is, niet zomaar een paar muzikanten die ik inhuur. Een fantastische bende: Sebbe is een flamencogitarist en daarnaast komt er volk van overal – van Tourist, van hiphopgroep TheColorGrey, zelfs van popzangeres Emma Bale. Iedereen heeft creatieve inbreng: ik breng de ruwe ideeën aan, maar heel de groep werkt die uit.»

HUMO Twee van de vele genres die in jouw muziek zitten, zijn reggae en hiphop. Kun jij rappen?

Wally «Ik haat mijn stemgeluid als ik niet zing. Zingen is voor mij een manier om te maskeren hoe ik écht klink (lacht).

»Er zal één nummer op de plaat staan dat wel degelijk hiphop is: ‘Vlakte’. Het gaat over de angst die ik heb om ‘afgevlakt’ te worden. Daarmee bedoel ik: niks meer voelen als je naar het nieuws kijkt. Of: emoties bannen om het voor jezelf gemakkelijker te maken. Geen hoogtes of laagtes meer, maar gewoon: status quo.»

HUMO Ken je veel laagtes?

Wally «Ik kan ervan genieten om echt down te zijn (lacht). Niet op het moment zelf, maar achteraf ben ik altijd opgelucht: het is beter dan níks voelen. Ik hou van intensiteit.»

HUMO Dan is er ook nog reggae: voor veel mensen onbekend terrein.

Wally (knikt) «Het is een misvatting dat reggae altijd happy, peaceful muziek is. De teksten zijn veeleer wrang en rauw. Het gaat over allerlei soorten problematiek in Jamaica en de rest van de wereld, maar zij kaarten het op een prachtige, complexe manier aan. Bob Marley is daar goed in: hij gebruikt heel mooie beeldspraak.»

HUMO Is dat jouw ideaal: sociaal relevante nummers met mooie teksten?

Wally «Misschien wel. Ik ben heel hard bezig met goeie zinnen: het moet júíst klinken. En goeie muziek gaat toch automatisch over de wereld waarin ze tot stand komt?

»Weet je wat mij mateloos kan irriteren? Dat mensen totaal niet snappen waar ik over schrijf (lachje). Veel mensen nemen ‘Misère’ letterlijk. Ze denken dan dat ik zeur over het feit dat ik het kaske van de tv niet vind. Terwijl ik net kritiek geef op pilaarbijters die zitten te zagen dat hun trein vijf minuten te laat is.»

HUMO Mag ik jouw boodschap zo samenvatten: niet te veel puffen, maar gewoon genieten van het leven?

Wally «Ja. Ik wil dat mensen zich bewust worden van hoe rijk hun leven is. Kijk eens rond: iedereen die hier nu zit, heeft het sowieso heel goed. Dat wil niet zeggen dat problemen hier niks betekenen, maar wel dat je je eroverheen moet kunnen zetten. Niet content? Doe iets anders! Mogelijkheden genoeg.»

Wally speelt op donderdag 27 juli op Sfinks Mixed.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234