null Beeld

De gebroeders Borlée intiem: 'We mochten vier dagen lang álles filmen'

Steekt u zondag de taalgrens eens over: op La Deux kunt u dan kijken naar een documentaire van Vincent Langendries over de Belgian Tornados, het Belgische 4x400-estafetteteam met de handtekening van de broers Borlée eronder. Hopelijk moet u ook champagne ontkurken, want als alles goed gaat, lopen ze die dag de finale op het wereldkampioenschap atletiek in Londen.

Jeroen Maris

Vincent Langendries «Samen met cameraman Bruno Gathy heb ik in april de Tornados gevolgd op de World Relays, het officieuze wereldkampioenschap estafette op de Bahamas. Er bleef geen enkele deur dicht: gedurende vier dagen mochten we álles filmen. Ik weet al langer dat de Borlées, zonder camera in de buurt, heel fijne, speelse jonge gasten zijn. Maar zodra ze geïnterviewd worden, cultiveren ze een zekere afstandelijkheid. Ze zijn vriendelijk, eerlijk en correct, maar laten niet in hun ziel kijken. In de documentaire krijg je een totaal andere, persoonlijke kant te zien – de Borlées zoals je ze nog niet kent.

»Toch gaat ‘Au cœur des Tornados’ niet over Jonathan, Kevin en Dylan alléén, maar over het hele estafetteteam. Dus óók over Julien Watrin en Michael Rossaert, het jonge talent dat op de World Relays voor het eerst geselecteerd was. Ze kunnen er allemaal begeesterend over vertellen, en ze worden echt emotioneel als ze het over hun ploeg hebben. Dat was wat we beoogden: veel meer dan in prognoses over tijden en records waren we geïnteresseerd in hoe dat is, een individuele sport als ploeg beleven.»

HUMO Twee tweelingbroers, een broer en iemand die geen familie is: krijgen we inzicht in de dynamiek van zo’n apart team?

Langendries «Volgens Dylan is het een extra motiverende factor, met drie broers op records en medailles jagen. Maar op de piste gaat het niet over de drie broers Borlée, maar over de vier Belgische broers. En dat zie je ook echt. Een vierhonderd meter is sowieso dóódgaan, en als je dat dan ook nog eens in estafette doet, moet je voor élk van je ploegmaats tot voorbij het gaatje te gaan.»

HUMO Leren we vader Jacques Borlée beter kennen?

Langendries «O ja. Hij staat bekend als de ultieme perfectionist die absoluut wil excelleren, maar je krijgt ook de ontspannen, lachende Jacques te zien.»

HUMO Zaterdag lopen de Belgian Tornados hun kwalificatie in Londen, zondag hopelijk de finale. Zit er een medaille in?

Langendries «Dat ze sinds 2008 op élk groot kampioenschap de finale haalden, is op zich al sensationeel voor een klein land zonder traditie in de 4x400. Ze gaan ook nu de finale halen, denk ik, en dan ligt het helemaal open. Maar moeilijk wordt het sowieso: het niveau in de 4x400 ligt al drie jaar surrealistisch hoog. Misschien geeft de grote honger wel de doorslag: de Belgian Tornados hebben al medailles gehaald, maar nog nooit outdoor op een wereldkampioenschap of tijdens de Olympische Spelen. Dat zou een nieuwe sensationele stap zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234