null Beeld

De Gekko is back: Michael Douglas in 'Wall Street 2'

'Ik heb ooit gezegd dat hebzucht goed is. Tegenwoordig schijnt het nog legaal te zijn ook!' Mensen, pas goed op uw beleggingsfondsen, uw waardepapieren en uw aandeelbewijzen: Gordon Gekko (Michael Douglas), Meneer Voorkennis, de man die het dragen van bretellen heel even hip maakte, is back in town. Eén ding staat vast: wie een ticket koopt voor 'Wall Street 2', vanaf volgende week in de bioscoop, koopt géén rommel.

De eerste 'Wall Street' - uitgebracht in 1987 en een instant classic - katapulteerde Michael Douglas definitief naar de galerij van de groten. Als Gekko, hét symbool van de hebzuchtige jaren tachtig, zette de zoon van Kirk niet meer of niet minder dan een iconisch filmpersonage neer: de 'Greed is good'-speech staat geboekstaafd als één van de topmomenten in de geschiedenis van de cinema. Na 'Wall Street' was Douglas vertrokken voor een geweldige reeks: 'Fatal Attraction', 'The War of the Roses' en 'Basic Instinct' staan op het collectieve netvlies gebrand; hij schitterde in 'The Game', 'Wonder Boys' en 'Traffic', en ook privé schoot hij de hoofdvogel af: in 2000 trad hij in het huwelijk met de vijfentwintig jaar jongere Britse superster Catherine Zeta-Jones. Van een catch gesproken! De voorbije jaren hield Douglas zich vooral bezig met het verversen van luiers, het opwarmen van papflesjes en het zingen van slaapliedjes: 'Een heerlijke ervaring. Ik kan het iedereen aanbevelen.'

Maar vorige maand diende Douglas een mokerslag te incasseren: in zijn keel werd een tumor aangetroffen. 'Mijn kanker is het rechtstreekse gevolg van mijn levensstijl,' zuchtte de acteur in de talkshow van David Letterman. 'Ik heb te veel gerookt en te veel gedronken.' Intussen heeft hij zijn eerste bestralingskuur achter de rug, en hij blijft optimistisch: 'De toestand is ernstig, maar we gaan er hard tegenaan, en ik reken op een volledig herstel.'

Toen wij met hem spraken, nu enkele weken geleden in Parijs, was er van keelkanker nog geen sprake. Douglas leek te blaken van gezondheid, en stond bijzonder relaxed een handjevol Europese journalisten te woord:

Michael Douglas «Mijn vrouw staat in een musical op Broadway, en de kinderen zitten op school: het ideale moment om snel eens naar Europa over te vliegen. Zondagavond zat ik op de Golden Kamera Awards in Berlijn, waar mijn goede vriend Danny DeVito werd getrakteerd op een lifetime achievement award, en morgen woon ik hier in Parijs een grote conferentie over nucleaire ontwapening bij. Men had me gevraagd of ik tussendoor niet enkele interviews over 'Wall Street 2' wilde geven, en ik heb meteen ja gezegd: ik ben bijzonder trots op de film.»

HUMO Is Gordon Gekko veranderd?
Douglas «Ahááááá! Nu raak je natuurlijk meteen aan de essentie van het verhaal. Kán iemand als Gordon veranderen? Het lijkt me het beste om daar niet te veel over te verklappen. Laat ik het erop houden dat Gordon deze keer een totaal ander soort gel door zijn haren wrijft (lacht).»

HUMO Wat wilt u wél kwijt over het verhaal?
Douglas «Wie de trailer heeft gezien, weet intussen wel dat onze film begint met Gordon die wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Hij heeft veertien jaar achter de tralies gezeten: tijd genoeg om het verleden te overschouwen en om na te denken over zijn privéleven, dat er nogal leeg uitziet. Hij heeft in de bajes ook een boek geschreven, 'Swimming with the Sharks', waarin hij de financiële crash van 2008 voorspelt. Voor de rest lijkt hij in niets meer op de glibberige zakenman van vroeger: hij mag niet meer traden, heeft geen rooie duit meer en heeft een zoon verloren. Twee doelen staan hem nog voor ogen: rechtkrabbelen, en zich verzoenen met zijn dochter. In 'Wall Street 1' had ik de vreugde en het genoegen om Gekko op z'n hoogtepunt te vertolken, maar deze keer is de setup dus helemaal anders: bretellen vallen in geen velden of wegen meer te bespeuren.»

HUMO Wordt hij dan niet meer gedreven door hebzucht?
Douglas «Kan een luipaard de kleur van zijn vlekken veranderen? Nee, hebzucht is als een drug. Wie verslaafd is, heeft nooit genoeg, en weet niet hoe of wanneer hij moet stoppen. Afwachten of het Gordon zal lukken, dus.

't Was uiteraard het ideale moment om nog eens een film te maken over de beurswereld. De eerste 'Wall Street' was pure rock-'n-roll: de financiële markten boomden, Wall Street kolkte van de adrenaline. Natuurlijk liepen er in de jaren tachtig ook bandieten rond op de beursvloer - inside traders die handelden met voorkennis - maar het ging vrijwel altijd om individuen. Tegenwoordig zijn het hele multinationals die de boel belazeren. De grootste bandiet is natuurlijk Bernie Madoff, de beursfraudeur die zijn investeerders via een ingenieus piramidesysteem miljarden dollars afhandig maakte. Verbazend eigenlijk wat die man heeft klaargespeeld: een mens voelt er bijna eerbied voor. Vergeleken met Madoff is Gordon een communicant.

Na de crash van 2008 zijn we eraan begonnen. Oliver trok opnieuw naar Wall Street, voor een reeks lange gesprekken met een heleboel financiële experts, en ook ik heb met een heleboel traders en beurskoningen gepraat. Een raar volkje, als je 't mij vraagt. Ik bedoel: als je van oordeel bent dat de torenhoge bonussen die je jaarlijks ontvangt 'gerechtvaardigd' zijn, dan ben je écht wel te ver heen. Ik vind het een uitstekende zaak dat Obama daar paal en perk aan probeert te stellen.»

HUMO Bent u zelf geld kwijtgeraakt?
Douglas «Tot u spreekt een slachtoffer van de kredietcrisis, mijnheer! Ik ben ongeveer veertig procent van mijn vermogen kwijt. Niet erg: ik ben gewoon teruggevallen op het niveau van mijn beginkapitaal.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234