null Beeld

De gemiddelde Belg wordt 81 jaar, dat is toch oud genoeg?

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite.

undefined

null Beeld

'De gemiddelde Belg wordt 81 jaar. Dat is toch oud genoeg? Zeker als je meerekent dat het geld van de pensioenfondsen op is'

Wat zou je willen, we leven immers in een absoluut kutland waar je continu gevaar loopt, waar de dokters een stuk in hun kraag hebben als ze je opereren en waar nagenoeg iedereen rookt, zuipt, drugs spuit, onveilige seks heeft, naast het zebrapad de straat oversteekt, met 180 per uur over de snelweg raast, bij het minste depressietje onder de trein springt en per ongeluk een glas ammoniak leegdrinkt in plaats van een glas Fanta, omdat in de koelkast de fles ammoniak net naast de fles Fanta staat. Ik pleit daarom voor een betere schikking van de flessen in de koelkast van de doorsnee Belg.

Verder moet die doorsnee Belg veel bewuster gaan leven, wat voor de hand ligt, en tevens, als die Belg een vrouw is, sneller naar de dermatoloog hollen als er een op het eerste gezicht onschuldige puist op de clitoris verschijnt, in plaats van te redeneren: ‘Nou ja, zo’n puistje vanboven in m’n kut, dat zal wel niet erg zijn. Dat zal er staan omdat m’n man mij geneukt heeft en z’n vieze penis niet heeft gewassen, met dit kleine, schimmelachtige anomalietje tot gevolg.’

Ik pleit daarom voor een betere hygiënische behandeling van de geslachtsdelen door de doorsnee Belgische man. Ik was m’n lul iedere dag twee keer met Sunlight-zeep, en zodoende is de kans groot dat ik heel oud word, temeer omdat een waarzegster voorspelde, nadat ze in haar glazen bol had gekeken: ‘Herman, jongen, jij wordt minstens 94 jaar, en als je stopt met roken misschien wel 95 jaar.’ Ik vroeg aan haar: ‘Wanneer moet ik dan wel stoppen met roken, mevrouw Balli Boeli?’ ‘Wel,’ zei ze, ‘tussen je 90ste en je 92ste jaar.’ Dat stelde me meteen gerust, want op die manier kan ik nog bijna dertig jaar doorgaan met roken.

Let op, ik besef dat veertig Marlboro’s per dag niet gezond zijn voor hartvaten en longen en bloedbanen en kust m’n kloten, maar ja, zo’n lekker sigaretje voor, na en tijdens de maaltijd, dat kan goed smaken, net als zo’n sigaretje voor, na en tijdens de seks. Nu moet ik wel toegeven dat ik al een paar jaar niet meer rook tijdens de seks, omdat m’n vriendin Lena, met wie ik die seks heb, niet dol is op roken. Het is een gezond meisje, hoor. Ze eet nooit zoutspek, gekookte varkenspoten of rauwe koeienhersens. Welneen, ze prefereert sla, wortelen, prei, bananen, sushi en vegetarische pensen. Mochten wat meer mensen een eetpatroon zoals het hare volgen, dan zou de levensverwachting van de Belg bij lange niet slabakken.

Nu is het natuurlijk wel zo dat het, alles goed en wel beschouwd, nog meevalt met die verwachting. De gemiddelde Belg wordt 81 jaar. Dat is toch oud genoeg? Zeker als je meerekent dat het geld van de pensioenfondsen op is, dat oude mensen toch alleen maar in de weg lopen, en dat bejaarden over het algemeen bijzonder irritante eikels zijn. Ik vind dat een grootmoeder of een grootvader gerust 68 à 72 jaar mag worden, maar daarna? De put in met die sukkels! Zelf ben ik geen grootvader, dus ik mag langer leven dan de nitwits met hun bende kleinkinderen, en hun zonen en dochters, en hun neefjes en nichtjes, en hun buurjongetjes en buurmeisjes, die ze vaak op schoot nemen en met hun stinkende adem in de oren fluisteren: ‘Zal opa Lowie eens in je broekje voelen?’

Hoe dan ook, hoeveel artikelen er ook mogen verschijnen over levensverwachtingen in verschillende landen en al die shit, hoe oud je wordt, is van persoon tot persoon een kwestie van geluk of pech. Ziektes zoals kanker, aids, dementie, infecties, dodelijke diarree of opgevreten worden door een vleesetende bacterie, die krijg je louter omdat iemand anders die ziektes niet krijgt en jij wel. Ik geef toe, een gezonde levensstijl is geen slecht idee, maar als je in het Grote Boek van Onze Here God, Heerser over het Al, genoteerd staat in de kolom ‘Haalt de 50 niet’, dan mag je quinoa vreten zoveel je wilt, sporten zoveel je wilt, op tijd gaan slapen zoveel je wilt, een condoom dragen zoveel je wilt en op het platteland zuivere lucht inademen zoveel je wilt, het zal niet baten, en op jonge leeftijd zul je doodvallen dat het klettert. Wat je dus moet doen, is in angst en vrees zitten afwachten tot Pietje met de zeis je komt halen. Dat kan vandaag zijn, of morgen, of in 2072, maar in elk geval kun je er maar beter op voorbereid zijn dat je, zeker als je een Belg bent, een discutabele levensverwachting hebt. En nu snel een lekker sigaretje voor de seks.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234