null Beeld

De geschiedenis van de choreomanie - of hoe u zich letterlijk dood kunt dansen

Choreomanie is een aandoening waarbij mensen het op een overklaarbaar en langdurig dansen zetten. De allereerste gevallen werden al in 1374 geregistreerd, meer bepaald in Aken.

Later werden ook in andere uithoeken van de Nederlanden mensen met 'een ziekelijke drang om te dansen' gesignaleerd. 'Aanstellers', zouden wij nu gewoon zeggen, al werd destijds geloofd dat zulke overmoedige hipshakers bevangen waren door religieuze waanzin. Opvallend daarbij: een belangrijke haard van choreomanie was de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Of hoe die Brusselse gemeente altijd al een groeihaard van religieuze waanzin is geweest.

undefined

null Beeld

Het bekendste en opvallendste voorbeeld van choreomanie was de beruchte Dansplaag uit 1518 in Straatsburg. Daar besloot ene Frau Troffea op een dat dat ze het karnen en bikkelen beu was, waarop ze het op een onbedaarlijk dansen zette. Mevrouw Troffea moet over zwoele heupbewegingen hebben beschikt, want ze stak maar liefst 400 man aan in een wild dansbachanaal. Ook de plaatselijke autoriteiten hielpen niet meteen: in plaats van de losgeslagen dansers in te tomen, moedigden ze hen juist aan. Zo maakten ze de marktplaats vrij zodat ze vrijelijker konden foxtrotten en twerken, en huurden ze zelfs een bandje in om het dansfeest luister bij te zetten. De logica daarachter? De meute moest het dansen 'gewoon uit hun systeem krijgen'. Dat lukte uiteindelijk ook, al was het maar omdat een deel van de dansers uiteindelijk stierven door een hartaanval of uitputting. Problem solved, heette dat dan in de Middeleeuwen.

undefined

null Beeld

Recentere gevallen van choreomanie werden voorlopig nog niet officieel geregistreerd, al houden de bevoegde instanties de Carré in Willebroek al een paar jaar in de gaten. Ook ter hoogte van het provinciaal domein De Schorre in Boom worden eind juli regelmatig jongeren gesignaleerd die 'spasmen, verkrampte spieren, schokken, neervallen en de onweerstaanbare drang om te dansen' vertonen. De getroffen slachtoffers beweren zelf echter dat het niet om een aanval van choreomanie gaat, maar 'om een vet dancefeestje op de beats van heersertjes Dimitri Vegas en Like Mike'.


Lees ook: Ish Ait Hamou over 'Alors on danse'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234