null Beeld

De geschiedenis van het condoom'De hormonale mannenpil komt er niet. De nevenwerkingen zijn te ingrijpend'

Geen geschiedenis die zo omhuld is met slap gelul als die van het condoom. Emeritus professor Jean-Jacques Amy en emeritus professor Michel Thiery publiceerden in het gezaghebbende European Journal of Contraception and Reproductive Health Care ‘The Condom: a Turbulent History’. En nu doet hij ook in Humo zijn duit in het zakje.

Tom Pardoen

HUMO Waarom diende er één en ander te worden rechtgezet?

Jean-Jacques Amy «Op geschiedkundig vlak: alleszins. De informatie die tot nu toe circuleerde was ondermaats, het resultaat van slechte wetenschap. Dat was me eerder al opgevallen, maar nog nooit zo duidelijk als een jaar geleden, toen David Serfaty, de Franse anticonceptiepaus, me vroeg om een historisch hoofdstuk te schrijven voor zijn boek ‘Contraception’, het standaardwerk dat hij regelmatig heruitgeeft. Toen is me helemaal duidelijk geworden dat de geschiedenis van het condoom één lange opeenstapeling is van onnauwkeurige citaten, onbewezen beweringen, gokwerk en verzinsels.»

undefined

'Je kan zeggen wat je wil: op het vlak van ziektepreventie is het condoom onovertroffen'

HUMO Toegegeven: vaak zijn de verhalen te goed om waar te zijn.

Amy (enthousiast) «Ha, maar dat is inderdaad zo! Neem bijvoorbeeld het magnifieke verhaal over Madame de Sévigné, u ongetwijfeld bekend van de lessen Franse literatuur: een markiezin uit de tijd van Lodewijk de Veertiende. Madame de Sévigné onderhield een innige band met haar dochter, ze schreven elkaar minstens één keer per week. De brieven van de markiezin worden beschouwd als het pinakel van de Franse classicistische literatuur. Wel, onder historici doet al eeuwenlang de ronde dat de markiezin aan haar dochter heeft geschreven dat het condoom ‘een zeef’ was voor seksueel overdraagbare ziekten, en ‘een muur’ voor wat betreft het beleven van seksueel genot. Prachtig citaat, jazeker, maar neem het van mij aan: de Sévigné heeft dat nérgens neergeschreven. Eén of andere grappenmaker moet gedacht hebben: ‘Laten we dat nu ’s schrijven en kijken wat er gebeurt.’ En geen enkele historicus neemt de moeite om de oorspronkelijke tekst erbij te nemen.

»Een gelijkaardige maar nog kwalijkere kwakkel is de claim dat Gabriele Falloppio de uitvinder is van het condoom. Falloppio is een anatoom uit het begin van de 16de eeuw, een periode die gekenmerkt werd door een razendsnelle verspreiding van syfilis. Christopher Columbus was eind 1492 teruggekeerd uit Amerika, en één van zijn aanvoerders was ernstig ziek: de beschreven symptomen kunnen wijzen op syfilis. Het is geen bewijs voor de betrokkenheid van Columbus, maar in de maanden die volgden is een explosieve pandemie uitgebroken, een plaag even erg als de builenpest, die in enkele jaren tijd het hart van Rusland bereikte. De ziekte kende toen nog een snel verloop: na twee jaar stierf men. Dat zorgde voor enige hysterie, en net op dat moment heeft Falloppio geschreven over ‘een beschermingsmiddel’.»

HUMO Het betrof een windsel, gedrenkt in een mengsel van onder meer wijn en kruiden.

Amy (luid) «Maar wie zegt dat Falloppio de uitvinder van het condoom is, zit ernaast. Dat stukje textiel is geen condoom. Om te beginnen was het geen omhulsel dat over de ganse roede werd geschoven. Het linnen doekje – per definitie doorlaatbaar – werd om de eikel gewonden. (Vinger bezwerend in de lucht) Niet vóór, maar ná de geslachtsdaad. En toch zijn er gediplomeerde wetenschappers die dat windsel als een condoom definiëren.»

HUMO U wordt er zowaar boos van.

Amy «Natuurlijk ben ik boos, want we hebben het over wetenschappers. Hebben ze het oorspronkelijke werk van Falloppio niet gelezen? Kennen ze geen Latijn? Zijn ze lui?»

HUMO Of debiel? Het zou toch ook gewoon niet kunnen werken?

Amy (hamert op tafel) «Ik ben blij dat u het zegt. Dankuwel. Ook al beweert Falloppio dat hij duizend mannen heeft behandeld, van wie niet één syfilis heeft gekregen. (Trekt bedenkelijk gezicht) Het was erg ongemakkelijk op de koop toe, want het moest zes uur onder de voorhuid blijven zitten. »

HUMO Nog een argument tegen Falloppio: het condoom werd eeuwen eerder al beschreven.

Amy «Inderdaad. In de 10de eeuw beschrijft de Perzische geneesheer Al-Akhawayni iets wat sterk op een condoom gelijkt. Een correcte omschrijving van een veilig en doeltreffend middel tegen bevruchting en seksueel overdraagbare ziekten. We spreken over een moslimland, hein, waar de geneeskunde lichtjaren verder stond dan bij ons. De grote geneesheren waren toen Arabieren en Perzen.»

undefined

'In de 10de eeuw werd in Perzië al iets beschreven wat sterk op een condoom lijkt, vervaardigd uit een dierlijke galblaas. We spreken over een moslimland, waar de geneeskunde lichtjaren verder stond dan bij ons'

HUMO Aan diezelfde knappe koppen hebben we ook sterkedrank te danken.

Amy «En de nul, in de algebra. Het cijfer nul bestond niet tot het einde van het eerste millennium.»

HUMO Uit welk materiaal was dat Perzisch condoom vervaardigd?

Amy «Een dierlijke galblaas.»

HUMO Is een galblaas niet betrekkelijk klein?

Amy «Die van een mens wel, maar die van een koe of varken is een pak groter. Groot genoeg, in elk geval.»

HUMO Waarom kozen de oude Perzen voor de galblaas?

Amy «Omwille van de vorm. En het was waterdicht natuurlijk, op voorwaarde dat men het aan de basis van de penis dichtbond met een lintje.»

HUMO Later werden ook darmen gebruikt, wat aanleiding gaf tot weer een ander straf verhaal: dat het condoom uitgevonden zou zijn door slachters.

Amy (wuift) «Alles kan, maar het is slechts een hypothese, onbewezen en voor het eerst vermeld door Norman Himes, in 1936. Wat niet wil zeggen dat het níét gebeurd is, want het is mogelijk dat één van die kerels – ik neem aan dat slachters even pervers zijn als journalisten en professoren – gedacht heeft: ‘Tiens, ik ben opgewonden, waarom zou ik ’s niet een stuk darm over mijn erectie schuiven?’»

HUMO Die darmencondooms heten in het Engels lambskin condoms.

Amy «Ja, maar met lamshuid heeft het niks te maken, wel alles met de wand van schapendarmen. Waarom schapen? U herinnert zich ongetwijfeld uw lessen anatomie? (Tekent een schematisch darmstelsel) Bij de mens eindigt de dunne darm in de dikke darm, die vervolgens uitmondt in het rectum en de aars. Zijn we akkoord? Oké. Probleem: bij de mens zit aan de binnenkant van het eerste deel van de dikke darm een aanhangsel: de appendix. Daarom zijn menselijke darmen ongeschikt als condoom: er zou een opening zitten aan de zijkant. Schapen hebben géén appendix, en dus zijn hun darmen wel bruikbaar. Ze werden soepel gemaakt met loog, en kort voor gebruik nog ’s in melk of water gedompeld. Men gebruikte – in veel mindere mate – ook de zwemblaas van vissen, een soort evenwichtsorgaan dat gevuld kon worden met lucht. Urineblazen werden ook gebruikt: perfect waterdicht, al zit je dan wel met twee openingen waar de urethers uitmonden. Soit, die condooms vervaardigd uit biologisch materiaal waren waarschijnlijk doeltreffend – zowel op vlak van anticonceptie als de preventie tegen ziekten. Op voorwaarde dat ze gebruikt werden, en dan nog op correcte wijze, natuurlijk. Dat was en is niet altijd evident.»

undefined

null Beeld

'Voor de uitvinding van het rubberen condoom werden veelal schapendarmen gebruikt, lambskin condoms. Amy: 'Ook de zwemblaas van vissen werd gebruikt, net als urineblazen: perfect waterdicht.'

HUMO Dat blijkt ook uit moderne studies naar de efficiëntie van het condoom. Jaarlijks worden 18 procent van de vrouwen van wie de partner een condoom gebruikt, zwanger.

Amy «Wat betreft de doeltreffendheid van anticonceptiemiddelen worden altijd twéé cijfers gegeven: die bij perfect use en die bij typical use. Daar zit een serieuze descrepantie tussen. Wordt het voorbehoedsmiddel elke kéér aangewend, of alleen wanneer het koppel denkt dat de vrouw vruchtbaar is? Enkel op het einde van de geslachtsgemeenschap – vlak voor de zaadlozing – of ook tijdens de fase van opwinding? En dan heb ik nog een andere hypothese, één die minder van toepassing is op mensen van mijn leeftijd dan op uw generatie of jonger. Bij herhaaldelijke, frequente copulatie op een dag blijft er namelijk sperma achter in de plasbuis. Het is altijd fysiek mogelijk dat die achtergebleven zaadcellen toch terechtkomen bij de baarmoederhals van de vrouw. Iemand zou dat ’s moeten onderzoeken.»

HUMO 18 procent: ik vind dat een hoog cijfer.

Amy «Men kan niet loochenen dat het condoom niet geweldig populair is, zeker bij de man. Het weegt op de spontaniteit, het kan de intensiteit van het genot tegengaan. Maar het grootste probleem van het condoom – maar dat geldt ook voor de pil en veel andere anticonceptiemiddelen – is dat het een bewuste handeling van de gebruiker vergt. Als het niet voorhanden is, dan is het prijs. Als één van de twee partners – onderzoek wijst uit dat de weerstand ook van de vrouw komt – twijfelt of verzet pleegt, wordt het condoom niet gebruikt en is het ook prijs. Dat maakt dat het geen ideale methode is.»

HUMO Bestaat die ideale methode wel? Tenzij we geheelonthouding in overweging nemen?

Amy «Wat is daar ideaal aan? (Mijmert) Doeltreffend, zeker, maar genietbaar? Bovendien ligt het consequent aanwenden van geheelonthouding voor veel mensen heel moeilijk, met als gevolg frequente ongewenste zwangerschappen.»

undefined

'Voor de Vrede van Utrecht waren duizenden ministers, diplomaten en ambtenaren bijeengekomen, allemaal mannen weg van huis. Het was de kickstart voor de mondialisering van het condoom.'

HUMO Wellicht nog net iets minder betrouwbaar: de uitgelepelde halve citroen, zoals vermeld in de memoires van Giacomo Casanova.

Amy (knikt) «Een anticonceptieve methode die ik zelf nooit heb aangewend, maar – en ik haast me weer om te zeggen dat het een hypothese betreft – het zou kúnnen werken. Het fungeert dan als een mechanische barrière, als een soort pessarium dat spermatozoa tegenhoudt, zeker als de randen van de citroen overal tegen de schedewand aandrukken. Anderzijds is het ook niet ondenkbeeldig dat zo’n citroen niet helemaal werd leeggelepeld, waardoor er citroenzuur vrijkwam in de schede: zuren hebben een zaaddodend effect. Comfortabel was het wellicht niet, maar welke keuze hadden ze? Het condoom werd beschouwd als beperkend voor het seksueel genot. Van een halve citroen in het hoogste gedeelte van de schede had de man weinig last. De vrouw wellicht iets meer – het was waarschijnlijk ook moeilijk te verwijderen. Maar bon: theoretisch gezien kan het werken.

»In het oude Egypte was nog een anticonceptiemiddel bekend dat in theorie doeltreffend was. Het is beschreven in het Ebers Papyrus, dik 3.500 jaar geleden: katoenwol, geïmpregneerd met een mengeling van vermalen acaciahout, honing en dadels. Dat werd ingebracht als een soort tampon. In de schede ontbonden – onder invloed van temperatuur en vochtigheid – de suikers in de honing tot melkzuur, wat ook zaaddodend is.»


Slangen en schorpioenen

HUMO Het condoom was al bekend in de 10de eeuw, maar het gebruik was lange tijd voorbehouden aan de elite. De echte doorbraak kwam er dankzij de Vrede van Utrecht: een reeks verdragen die een einde maakten aan de Spaanse successieoorlog en een hele reeks andere godsdienstoorlogen.

Amy «Práchtig verhaal. In de Librairie Alain Ferraton, op de Charleroisesteenweg in Sint-Gillis, lag ’s een boek van Casimir Freschot: ‘Histoire amoureuse et badine du congrès et de la ville d’Utrecht.’ Een klein boekje, mooi ingebonden: ik heb heelder pagina’s met de hand overgeschreven. Freschot was priester én libertijn, die in 1713 in Utrecht leefde: hij beschrijft nauwgezet hoe daar ten tijde van het congres een epidemie van geslachtsziekten losbarstte. Voor de onderhandelingen waren duizenden ministers, diplomaten, ambtenaren en dienaars bijeengekomen, allemaal mannen, weg van huis, zonder hun wettelijke echtgenotes: ze trokken legers prostituees aan, met alle gevolgen vandien. Eén winkeltje, naast het begijnhof, heeft daarop ingespeeld: de winkeldame verkócht niet alleen condooms, ze gaf ook uitgebreide toelichting aan haar klanten. En als er dan nog twijfel bestond, mochten de klanten het eerst eens bij haar proberen.»

undefined

'De uitgelepelde halve citroen is een anticonceptieve methode die wordt vermeld in de memoires van Giacomo Casanova. Amy: 'De man had er weinig last van, de vrouw wellicht iets meer.'

HUMO De Vrede van Utrecht was de kickstart van de mondialisering van het condoom: de Engelse deelnemers keken er verbaasd van op, namen het mee naar huis en initieerden daar de allereerste massaproductie.

Amy «Ja, maar die kwam pas op volle toeren in de tweede helft van de 19de eeuw, na de uitvinding van het gevulkaniseerd rubber – en dus ook van het rubberen condoom. Ik heb zelf geen ervaring met de lambskin, noch met het rubberen exemplaar, maar als je het mij vraagt, kies ik voor het eerste. Rubberen exemplaren waren goedkoper – lambskins werden met de hand gemaakt – maar wel zeer dik. En er was ook geen zakje aan het uiteinde, waardoor het sperma wellicht langs de roede naar beneden lekte. Gelukkig werd in 1930 het latexcondoom uitgevonden, en kon het feest echt beginnen: vanaf toen werden condooms soepel, flinterdun en warmtedoorlatend. Nadien is het zakje erbij gekomen, en een explosie aan kleuren, smaken en geuren. Maar voor de rest is het condoom al bijna een eeuw onveranderd. Je kan zeggen wat je wil: op het vlak van ziektepreventie is het onovertroffen. Altijd, zelfs wanneer we in de toekomst zullen beschikken over verfijnde mannelijke anticonceptiepillen, zullen we het condoom blijven gebruiken. In combinatie.»

HUMO Die mannenpil zit al een tijdje in de pijplijn, maar het blijft wachten op de definitieve doorbraak.

Amy «Noteer mijn woorden: de hormonale mannenpil komt er niet. De nevenwerkingen zijn te ingrijpend – denk aan: een verminderd libido, gewichtstoename en acne – en zullen nooit aanvaard worden. Ik denk wel dat er andere middelen komen, die ingrijpen op andere biologische niveaus. Een pil die – door zeer gericht in te grijpen op zeer specifieke mechanismen – de aanmaak van zaadcellen verhindert, bijvoorbeeld.»

HUMO Op de mannenpil blijft het wachten, maar een condoom voor vrouwen is wel voorhanden. Echter pas sinds de jaren 90, hoewel de Kretenzische, mythische koning Minos in de antieke oudheid al iets gebruikte.

Amy (knikt) «Ingewikkeld verhaal, en er circuleren verschillende versies van de mythe. Wat we zeker weten: koning Minos en zijn vrouw Pasiphae konden geen kinderen krijgen, omdat zijn sperma vergeven was van spinnen en schorpioenen: als hij geslachtsgemeenschap had met een vrouw, overleed deze onmiddellijk. Omwille van die euhm... situatie bleef Pasiphaes libido stijgen, tot ze op den duur verliefd werd op een prachtige witte stier. Ze liet een lederen koeienpak vervaardigen en trok dat aan, waardoor ze geslachtsgemeenschap kon hebben met de stier. Uit die copulatie is de Minotaurus ontstaan, het mythische wezen – half mens, half dier. Dat verhaal is bekend. Minder bekend is het vervolg van het verhaal – later te boek gesteld – dat vertelt hoe Minos een oplossing had gevonden voor zijn precaire situatie. Hij had eerst geslachtsgemeenschap met een andere vrouw die een geitenblaas had ingebracht in de schede. Daarin kon Minos het ongedierte deponeren, waarna hij goedgemutst geslachtsgemeenschap had met zijn eigen vrouw. Zo hebben ze zonder problemen nog veel kinderen kunnen krijgen.»

undefined


Elektrische stroom

HUMO Het condoom mag dan al geruime tijd onveranderd zijn, er is altijd marge voor verbetering. Dat vonden ook Bill en Melinda Gates, wier Foundation een wedstrijd uitschreef met een prijzengeld van 1 miljoen dollar. Enkele Amerikanen kwamen prompt aanzetten met The Electric Eel, een condoom waarin elektroden verwerkt zijn die tijdens de daad een milde stroom door de penis jagen.

Amy (wuift) «Voor commentaar daarop moet ik u doorverwijzen naar de dichtstbijzijnde seksshop.»

HUMO De achterliggende redenering is als volgt: als het condoom aantrekkelijker wordt, zal men er sneller één aantrekken, en vaart de volksgezondheid er wel bij. Daarom zoeken onderzoekers ook naar manieren om het condoom dunner te maken. Daarbij wordt zelfs gedacht aan een spray, waarmee men een flinterdun beschermend laagje op de penis kan aanbrengen.

Amy (schokschoudert) «Móét het echt nog wel dunner? Ik kan het niet hardmaken, hein, maar als een koppel in het geval van een ongewenste zwangerschap melding maakt van een gescheurd condoom, neem ik dat altijd met een korrel zout: condooms schéúren niet zo vaak – of je moet er rare dingen mee uitsteken. Als je ze nog dunner maakt, gaan ze wél gemakkelijker scheuren. En wat betreft de stimulatie: als jongeman heb ik eerlijk gezegd nooit verlegen gezeten om stimulatie. Integendeel: bij jonge mannen is te véél stimulatie een probleem, en condooms verhinderen voortijdige ejaculaties. Gelukkig maar.»

undefined

null Beeld

'The Electric Eel is een condoom waarin elektroden verwerkt zijn die tijdens de daad een milde stroom door de penis jagen. Amy: 'Voor commentaar daarop moet ik u doorverwijzen naar de dichtstbijzijnde seksshop.'

HUMO Nog ééntje: wat te denken van condooms van collageen, een lijmachtig eiwit dat uit vlees gewonnen wordt?

Amy «Nog nooit van gehoord. Ik heb wel weet van condooms uit polyurethaan.»

HUMO Een kunststof die bij mijn weten vooral wordt toegepast in de ruwbouw.

Amy (onverstoorbaar) «Die scheuren gemakkelijker dan latexcondooms, maar ze zijn nuttig in het geval van latexallergie.»

undefined

'Ik heb in mijn leven twee keer gedacht: 'God bestaat!' Toen Augusto ­Pinochet in 1998 werd gearresteerd in Londen, en toen ik tijdens een zomervakantie in Ierland in een wc op een condoomautomaat botste.'

HUMO Nog een penibele geschiedenis: de etymologie van het woord condoom. Het verhaal dat nog altijd circuleert – dat het een uitvinding betreft van een zekere dokter Condom – haalt u onderuit: ‘A fantasy that dies hard.’

Amy «Volgens sommige verhalen was die Condom niet alleen dokter, maar ook kolonel en werkzaam aan het hof van de Engelse koning Charles II, die (samenzweerderig) onder ons gezegd en gezwegen zeer actief was op seksueel vlak, een decadente kerel. Maar het is onwaarschijnlijk dat die mijnheer Condom heeft bestaan: het is om te beginnen geen Engelse naam, en ten tweede komt de naam voor in geen énkele serieuze bron uit de tijd. Opnieuw: een slordigheid van jewelste, een puur verzinsel.»

HUMO De Franse stad Condom heeft een museum over de geschiedenis van le préservatif en pretendeert er zo voor iets tussen te zitten.

Amy «Ik weet zelfs niet of dat museum nog open is: ik heb contact genomen met de mairie, maar ze hebben nooit geantwoord. De stad heeft ook een museum over cognac, maar ik denk niet dat de collecties en verstrekte informatie van hoogstaand niveau zijn.»

HUMO ‘Cunnus’, zeiden de oude Romeinen tegen de vrouwelijke genitaliën. Heeft het daarmee te maken?

Amy «Een mogelijke hypothese, maar waarschijnlijk hebben we het woord te danken aan een ander Latijns woord, condere, wat zowel ‘beschermen’ betekent als ‘ergens iets inbrengen.’ Het afgeleide zelfstandig naamwoord betekent zoveel als ‘vergaarbak’.»

HUMO Plastisch, net als de eindeloze lijst bijnamen van het condoom. Rubbertje. Kapotje. Calotte d’assurance. Vêtement anglais qui met l’âme en repos. The French Letter.

Amy «Riding coat, of redingote in het Frans. Van oorsprong een rokjas, met achteraan twee lange panden, zodat je ermee kon paardrijden.»

HUMO Iedereen kent ook de capote anglaise: hebben de veelvuldige verwijzingen naar Engeland te maken met het feit dat daar de massaproductie van het condoom het eerst ingang vond?

Amy «Mogelijk, maar mensen hebben ook de neiging om alles met een negatieve connotatie toe te schrijven aan de aartsvijand. Syfilis heet overal le mal français, behalve in Frankrijk, daar schreef men het toe aan de Italianen: le mal de Naples.»

HUMO Op het einde van uw wetenschappelijke publicatie bewijst u dat het condoom een versatiel nutsobject is: u somt alternatieve toepassingen op. Drugsmokkelaars gebruiken ze om hun waar rectaal of oraal in te brengen.

Amy «Ik heb de rijkswacht – toen ik weer ’s was betrokken bij één of andere protestactie – vanop het dak van mijn studentenhuis weleens bekogeld met condooms die gevuld waren met water.»

HUMO Bij de landing in Normandië werden condooms gebruikt om geweerlopen waterdicht te maken.

Amy (mijmert) «De beste anekdote komt van mijn co-auteur, die zich tijdens het schrijven herinnerde dat in ’49 – dat is niet zo gek lang geleden, ik was 9 – een condoom werd geperforeerd vooraleer het werd meegegeven voor een spermacollecte. Men peperde de patiënt in dat hij het kleinood niet mocht gebruiken als anticonceptiemiddel. In 1949! Aan de dienst gynaecologie van een staatsuniversiteit! »

HUMO In België waren alle contraceptiva wettelijk verboden tot 1973, in Ierland waren condooms zelfs tot 1980 illegaal.

Amy «Ze werden clandestien ingevoerd! Ik heb in mijn leven twee keer gedacht: ‘God bestaat!’ Toen Augusto Pinochet in 1998 werd gearresteerd in Londen, en toen ik tijdens een zomervakantie in Ierland in een wc op een condoomautomaat botste. Ik viel haast achterover van verbazing. Intussen is het homohuwelijk er zelfs legaal: stel je voor! Wie weet komt het er daar ook ooit van om abortus te decriminaliseren?»

undefined

undefined

'Het Tweede Vaticaans Concilie reageerde heel gunstig op de uitvinding van de pil, en men heeft een tijdlang gedacht dat de vrouw beslissingsrecht zou krijgen over haar eigen vruchtbaarheid. Paulus VI heeft dat eigenhandig tegengehouden'
HUMO Naast de wettelijke obstakels zijn er ook veel religieuze: de islam is de enige monotheïstische godsdienst die niet tégen het gebruik van het condoom gekant is.

Amy «Daar is alle anticonceptie toegelaten. In het Jodendom staat alleen het condoom in een slecht daglicht: het heeft te maken met een heel specifieke tekst die verbiedt dat je iets onderneemt om het contact tussen sperma en vrouwelijke slijmvliezen te voorkomen. Andere anticonceptiemiddelen – het spiraaltje, de pil, noem maar op – zijn toegelaten.»

HUMO Alleen de kerk van Rome houdt vast aan een categoriek verbod?

Amy «Als ik u was, zou ik zeker citeren wat ‘The Lancet’, toch één van de meest gerenommeerde medische tijdschriften ter wereld, schrijft over de attitude van de vorige paus (Benedictus XVI, red.) aangaande anticonceptie.»

HUMO ‘Outrageous.’ En: ‘Een openlijke verdraaiing van wetenschappelijke bewijsvoering, om de katholieke doctrine te promoten.’

Amy «Ik heb veel gewerkt in Afrika: de attitude van de kerk is crimineel. Ik denk niet dat er een ander woord bestaat. Men zou durven hopen op déze paus, maar het is moeilijk voor een paus om maatregelen te treffen die niet stroken met de lijn van zijn voorganger, want sinds Pius IX heet de paus onfeilbaar te zijn. Het conservatisme is ingebakken in de structuren: je kan niet ‘zwart’ zeggen als je voorganger ‘wit’ zei. Paulus VI heeft in 1968 een historische kans laten liggen. De diepgelovige gynaecoloog John Rock, die de pil had getest in opdracht van de uitvinders Gregory Pincus en Min Chueh Chang, heeft toen bij het Vaticaan een lans gebroken voor de pil. Hij werd ontvangen door de hoogste autoriteiten en heeft daar verklaard dat de pil een zeer natuurlijk anticonceptiemiddel is, omdat het de natuurlijke cyclus nabootst en aanleiding geeft tot een periodieke bloeding. Het concilie, bijeengeroepen door Johannes XXIII, reageerde heel gunstig op die nieuwe ontwikkelingen en men heeft echt een tijdlang gedacht dat de vrouw beslissingsrecht zou krijgen over haar eigen vruchtbaarheid. Paulus VI heeft dat eigenhandig tegengehouden. Terwijl er in de oorpronkelijke doctrine geen grond voor bestaat. Ik ben atheïst en als dusdanig opgevoed, maar ik heb de Bijbel gelezen, en in de Evangelies staat er niets over. Pas later hebben opeenvolgende kerkvaders zich uitgesproken tégen anticonceptie. Als de Katholieke Kerk haar Nieuw Testament wat meer in praktijk zou brengen: de wereld zou er wel bij varen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234