null Beeld

De gevaarlijkste dieren aller tijden: de ezel die de Paus vermoordde, en andere verhalen

Voor werelddierendag lieten we ons inspireren door die ene vogel die in Bierbeek en omgeving duizenden mensen zonder drinkbaar water zette. Duif is - om Toon Hermans te citeren - dood (en volkomen terecht, the bastard!), maar er zijn natuurlijk nog tal van andere rottige dieren die voor ellende kunnen zorgen, en die - met een beetje pech - uw leven zelfs tot een regelrechte hel kunnen maken. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben!

Geert Op de Beeck

(Verschenen in Humo 3697 op 2 juli 2011)


Ezels maken meer slachtoffers dan vliegtuigrampen

Oké, oké, toegegeven: het bericht dat ongelukken met ezels meer doden veroorzaken dan vliegtuigrampen is inderdaad een al meermaals ontkrachte stadslegende. Jaarlijks sterven wereldwijd (gemiddeld genomen) zowat 1.100 mensen in vliegtuigongelukken, terwijl er over het aantal ezelsongelukken gewoon geen cijfers bestáán. Maar wat de wetenschappers die deze legende zo graag ontkrachten er nooit bij vertellen, is dat flink wat vliegtuigongelukken wél door dieren veroorzaakt worden. Vooral door ganzen die in de motoren vliegen, maar ook door gieren, witte pelikanen en meeuwen, zo wijzen de statistieken uit. Het dodelijkste door vogels veroorzaakte vliegongeluk vond in 1960 plaats in Boston, toen een Lockheed werd neergehaald door een stel spreeuwen (van de 72 passagiers kwamen er 62 om). Ook de ramp met de Belgische Hercules C-130 op de lucht-haven van Eindhoven in 1996 werd veroorzaakt door vogels: 34 van de 41 inzittenden overleefden het niet. Tussen haakjes: niet alleen vogels zijn een gevaar voor vliegtuigen, want tussen 1990 en 2004 vonden er in Amerika alleen al 650 botsingen tussen vliegtuigen en herten plaats. En uit een veiligheidsrapport van London Stansted Airport bleek dan weer dat ze daar vooral beducht zijn voor konijnen. Dat zit zo: op Stansted worden konijnen geregeld overreden door vliegtuigen; de konijnenlijkjes trekken muizen aan, die op hun beurt uilen aantrekken, die gevaarlijk zijn voor de vliegtuigen. Denk daar maar eens aan voor u deze week met het vliegtuig op vakantie vertrekt!

undefined

null Beeld


Domme koe

In augustus 1856 zorgde in Zwijndrecht een koe voor wat het dagblad De Schelde als 'eene ijselijke ramp' omschreef. Dit is het verslag zoals dat een dag later in die krant verscheen: 'Eene koe, uit de weide losgebroken, heeft den loop verhinderd van den trein, die op haar lichaam is komen stuiten.' Na de crash met de koe ontspoorden de twee locomotieven die de trein van Antwerpen naar Gent moesten trekken, met alle rampzalige gevolgen van dien: 'Het tooneel 't welke volgde, valt niet te beschrijven,' zo meldde de krant. 'Een ontzaggelijke hoop menschen werd opeengestapeld, deels verpletterd door den schok, of verbrijzeld door hooger liggende ligchamen en voorwerpen. Het was een bloedbad, zoo als wij er in lange in de dagbladen geen aan te stippen hadden. Het getal gekwetsten wordt geschat op 25. Tot hiertoe geeft men vijf doden op.' Bij de doden waren onder anderen 'baron Goethals, van Gent, 27 jaren oud’ en ‘de heer Hendrikx, bakker te Sint Nicolaas.' Over de toestand van de koe werd door de correspondent met geen woord gerept.

undefined

null Beeld


Ezel doodt Urbanus

We kunnen het niet genoeg herhalen: dieren zijn meedogenloze moordenaars, en ze houden er geen enkele rekening mee of hun slachtoffer eventueel bekend of machtig is. Dat ondervond paus Urbanus VI (1318-1389), die door een ezel van zijn rug gegooid werd en aan de verwondingen overleed. Superman - Christopher Reeve - raakte verlamd door toedoen van een paard, terwijl Steve Irwin, The Crocodile Hunter, bezweek toen een pijlstaartrog zijn borst doorboorde. En dan zwijgen we nog over koning Alexander I van Griekenland (1893-1920): de 27-jarige vorst was met zijn hond aan het wandelen in Koninklijke Tuinen toen zijn hond aangevallen werd door twee apen. De koning probeerde de apen weg te slaan met zijn wandelstok, maar werd daarbij door één van hen in de hand gebeten. Enkele dagen later stierf hij aan de gevolgen van een bloedvergiftiging.

undefined

null Beeld


Kwallen in de kerncentrale

Een beetje water verontreinigen, een vliegtuig laten neerstorten, een ijselijke treinramp veroorzaken of een staatsleider of kerk-vorst liquideren: niet kwaad voor de beginnende terrorist, maar dieren die écht de ambitie hebben om de mensheid te treffen gaan voor dat ietsje méér. Voor een kerncentrale, bijvoorbeeld: in Schotland moesten twee reactoren van de centrale van Torness worden stilgelegd door de schuld van een stel kwallen. De diertjes waren in het filtersysteem voor het koelwater gezwommen, en hadden daar de boel doen vastlopen, waarna wijselijk besloten werd de hele centrale stil te leggen. Een woordvoerder kwam na afloop wel zeggen dat er 'op geen enkel moment enig gevaar voor de volksgezondheid was geweest', maar dat kennen we.

undefined

null Beeld


Hert legt stroomnet plat

Min of meer in hetzelfde genre: Helena, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Montana, kwam vorige maand volledig zonder elektriciteit te zitten. Na onderzoek bleek de black-out veroorzaakt te zijn door een hert dat in een hoogspanningskabel hing. Waarschijnlijk was het hert ten prooi gevallen aan een arend, en had die het zware beest in de vlucht uit zijn klauwen laten vallen, recht op de hoogspanningsleiding.

undefined

null Beeld


Vliegende beer doodt twee automobilisten

Eerder dit jaar werden twee Canadezen gedood toen een zwarte beer door hun voorruit kwam gevlogen. Het 200 kilo wegende gevaarte was aangereden door een wagen die in de andere richting reed, en die de beer in tegengestelde richting gekatapulteerd had, recht op de tegemoetkomende wagen van de twee ongelukkigen. De 25-jarige chauffeur en zijn 40-jarige passagier werden op slag gedood door de vliegende beer, die nadien ook nog eens door de achterruit ging, en die de klap zelf ook niet overleefde.

undefined

null Beeld


Scheten, boeren en koeienvlaaien

Ja, u en ik zitten hier hele dagen netjes ons afval te sorteren, maar dacht u dat de dieren iets om het milieu gaven? Runderen bijvoorbeeld zijn gewoonweg rampzalig voor de atmosfeer. Een Franse studie wees uit dat de Franse runderen drie keer zoveel broeikasgassen te produceren als alle Franse olieraffinaderijen samen: verantwoordelijk zijn de runderscheten, rundervlaaien en - vooral - runderboeren. Met hun geboer blazen de Franse koeien alleen al 26 miljoen ton broeikasgassen de atmosfeer in. En in Noorwegen wees een studie uit dat één eland jaarlijks evenveel CO2 uitstoot als een auto die 13.000 kilometer rijdt.

undefined

null Beeld


Man vermoord door zijn eigen kat

We hebben de arme man al een paar keer opgevoerd in Poco Pech, maar het verhaal dat de heer Henri Vilette uit Alençon overkwam is qua stupiditeit dan ook onovertroffen. En omdat een kat er de hoofdrol in speelt, halen we het met plezier nog eens uit onze archiefkast: Vilette wou zijn kat verdrinken, en voegde de daad bij het woord door naar de oever van de Sarthe te trekken en het beestje met een machtige zwaai in het water te keilen. Helaas verloor de bejaarde heer bij het gooien van de kat zijn evenwicht, viel in de rivier en verdronk. De kat zwom gewoon terug naar de oever.

undefined

null Beeld


Stank voor dank

Hoe vreemd het na het lezen van al het voorgaande misschien ook moge klinken: er bestaan ook mensen die niét vinden dat alle dieren zo snel mogelijk uitgeroeid moeten worden voor zij óns ombrengen. In augustus 1998 kwamen Britse dierenrechtenactivisten op het idee om 6.500 nertsen te laten ontsnappen uit een bontkwekerij in Hampshire. Het plan slaagde, maar de duizenden nertsen bedankten hun bevrijders met een ware slachtpartij in de ruime omgeving: ze vraten zich niet alleen vol met tal van huisdieren (van katten en hamsters tot kippen en hoenders), ook een bedreigd soort waterrat, enkele uitermate zeldzame uilen uit een reservaat en tal van vissen moesten eraan geloven - dat laatste zelfs in die mate dat de plaatselijke visserij erdoor bedreigd werd. Toen de nertsen ook huizen binnendrongen en daar hamsters aanvielen, zette de plaatselijke bevolking een massale nertsenjacht in, waaraan zelfs dierenbeschermers deelnamen. 'Die nertsen bekeken ons als een restaurant!' citeerde de Britse pers de met een jachtgeweer bewapende Chris Milson, bezieler van een zwaar getroffen vogelkliniek.

undefined

null Beeld


Geit dwingt man tot huwelijk

Bij sommige mensen gaat de dierenliefde zo mogelijk nog iets verder dan in het verhaal hiervoor. Neem nu Charles Tombe: de jongeman uit het Soedanese dorpje Hai Malakal werd in 2006 betrapt tijdens een intiem moment met een geit. Dat was niet helemaal naar de zin van de eigenaar van de geit, die de zaak voorlegde aan de raad van dorpsoudsten. Die kwam na rijp beraad tot de conclusie dat het misschien beter was niet naar de politie te stappen, maar dat de eigenaar wel 'een bruidsschat' mocht eisen, aangezien Tombe het dier 'als vrouw had gebruikt'. Tombe werd verplicht Rose (zo heette de geit) te huwen en 15.000 dinar bruidsschat te betalen. Tussen haakjes: dit fijne nieuwsbericht stond ruim een jaar lang in de 'meest gelezen'-lijstjes op de BBC-website, waardoor de BBC besloot het verhaal van nabij te blijven volgen. Daardoor weten we nu dat Tombe sinds 3 mei 2007 weduwnaar is: de geit is gestikt in een plastic zak. Tombe zelf heeft altijd alle commentaar op de zaak geweigerd, behalve 'dat hij dronken was toen het gebeurde'.

undefined

null Beeld


Man en paard

Met een geit getrouwd zijn, tot daar nog aan toe, maar wat de heer Kenneth Pinyan uit Gig Harbor (USA) bezielde mag Joost weten: Pinyan overleed op 2 juli 2005 nadat hij zich had laten, eh, berijden door een paard. Overigens niet zomaar een paard, maar een Arabische hengst die luisterde naar de naam - en we verzinnen helaas niks - Big Dick. Niet alleen overleed Pinyan nadat zijn karteldarm doorboord was door het enorme - hoe verwoorden we dit in godsnaam in een familieblad? - orgaan van het edele dier, het uitermate gênante voorval werd ook nog eens helemaal op video vastgelegd door James Tait, een 'vriend' van Pinyan. Pinyan, een ingenieur bij Boeing, had al eerder diverse tapes verspreid waarin hij -onder de artiestennaam Mr. Hands - met paarden aan de slag ging. James Tait kreeg na de feiten driehonderd dollar boete en één jaar voorwaardelijk: niet vanwege de seks met de paarden (dat was tot dan toe niet strafbaar in de staat Washington), wel vanwege inbraak (de eigenaar van de paarden was niet op de hoogte van wat er zich in zijn stallen afspeelde). Denk overigens van Pinyan wat u wilt, maar er is ondertussen al wel een bekroonde documentaire over zijn leven gemaakt ('Zoo'). En over het uwe?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234