null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

ActieSuske & Wiske@

De gigantische Guy met de morrende Mortier: ‘Klubik wapperdam, wapperdam klubik!’

't Is dat eigen lof stinkt, anders hadden we het hier zonder voorbehoud een buitengewoon sympathieke en verfrissende actie van ons genoemd om u vanaf volgende dinsdag acht weken lang telkens één titel (in hardcover!) uit de mythische Blauwe Reeks van Suske & Wiske aan te bieden, voor amper €7,50 extra. De Blauwe Reeks - acht albums die Willy Vandersteen in de jaren 50 tekende voor het weekblad Kuifje - behoort volgens kenners namelijk tot het allerbeste uit de inmiddels bijna 400 titels tellende serie.

GUY MORTIER «De Blauwe Reeks valt pal in wat voor mij de beste Suske & Wiske-jaren waren: tussen 1945 en eind jaren 50, met legendarische albums als ‘Het eiland Amoras’, ‘De vliegende aap’, ‘De zwarte madam’, ‘Prinses Zagemeel’, ‘Bibbergoud’ en ‘De ringelingschat’. ‘Seefhoek vooruit!’ en ‘Klubik wapperdam, wapperdam klubik!’: tot op heden is het geheimtaal onder bejaarde liefhebbers. In die periode pakte Vandersteen uit met een reeks verhalen met chique blauwe covers die eerst in het weekblad Kuifje waren verschenen, en daarom wat deftiger en beschaafder moesten zijn voor het meer burgerlijke - vaak Franstalige - publiek van dat blad. Dus was Lambik niet langer een fulltime lapzwans, en liep Wiske niet meer rond met een snotneus en een voddenpop. Maar de avonturen bleven wel heel spannend, én alles was ineens stukken mooier getekend dan in de reguliere, vaak slordige ‘rode’ Sus & Wissen. Daarop keek de grote Hergé streng toe, die toen een soort artistiek directeur van Kuifje was: hij hield de teugels strak en dat rendeerde.»

HUMO Jij hebt de hele Blauwe Reeks ongetwijfeld al zestig jaar op een schap staan?

MORTIER «Integendeel: ik heb er nooit eentje in mijn bezit gehad. Veel te duur. Gelukkig was alles wel te vinden in onze dorpsbibliotheek, en daar laafde ik me dan ook overvloedig aan. Maar van de Blauwe Reeks hadden ze alleen ‘De bronzen sleutel’, met die prachtige cover. Een verhaal dat veel indruk op me maakte, niet het minst omdat Wiske daar al meer een soort Louise was, met mooi, krullend haar in plaats van dat suffige knotje met die strik. Haar hobby's waren schermen en diepzeeduiken in Cap Saint Martin, a far cry van de Seefhoek, waar je over de lege wijnflessen struikelde. Sowieso speelden de ‘blauwe’ titels zich in een mondainer milieu af dan de volkse ‘rode’ albums. De hoofdfiguren spraken deftig Nederlands, en ‘De bronzen sleutel’ vindt plaats in Monaco, door Vandersteen vernuftig omgedoopt tot Mocano. Pas onlangs te weten gekomen! Dus ja, ik kijk ernaar uit.»

Volgende week bij Humo: 'Het Spaanse spook', deel 1 van de Blauwe Reeks

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234