null Beeld

De goodbye KISS van Gene Simmons: 'Vuurspuwen, rennen en vliegen over een podium, ik zie het Bono mij niet nadoen'

Straks voor het allerlaatst te zien op Graspop: KISS, met hun ‘End of the Road’-tournee. En daarom mogen we ter afscheid even bellen met Gene Simmons: multimiljonair, marketinggenie, filosoof, auteur en verzamelaar van vrouwen, onder wie Cher, Diana Ross en de moeder van Liv Tyler – de teller zou intussen op 4.800 staan. En ook, we zouden het bijna vergeten, medeoprichter en bassist bij de legendarische hardrockgroep.

Serge Simonart

Dat Simmons egocentrisch is, is het understatement van de eeuw. Zijn autobiografie heet ‘ME, Inc’ (vrij vertaald: ‘De nv IK’). Hij heeft zijn smartphone zo ingesteld dat Siri hem begroet met ‘Mijn Heer en Verlosser’. Zijn vrouw Shannon Tweed, een voormalig Playboymodel, zei ooit: ‘Ja, we hebben een spiegel boven ons bed, énkel aan zijn kant.’ Maar deze sympathieke narcist en zelfverklaarde seksverslaafde (‘I’ve had more ass than a toilet seat’) is bepaald niet dom en zelfs zijn ergste vijand kan niet ontkennen dat KISS met 110 miljoen verkochte platen een benijdenswaardig parcours heeft gereden. En hun kitscherige shows zijn álles, maar niet saai. Niet slecht voor de Joodse immigrant Chaim Witz.

14 februari. Ik onderbreek een valentijnsdiner om Gene Simmons in New York te bellen.

HUMO Dag valentijntje.

Gene Simmons «Hi Serge. Ik ben gevleid… I think. Zal ik beschrijven wat ik aan heb… of níét aan heb? (lacht)»

HUMO Ik heb je al heel wat dingen horen zeggen waartegen de #MeToo-beweging zou protesteren, maar ik vermoed dat je stiekem een romanticus bent.

Simmons «Hou het stil. Ik ben een uitslover, ook in bed. Iemand vroeg me ooit of ik vrouwen na de seks bedankte. Nee: zij bedankten mij. Tegenwoordig ben ik natuurlijk strikt monogaam.»

HUMO Je bent een gewiekst zakenman: er zijn bijna 5.000 aan KISS gerelateerde producten in omloop, waaronder toiletpapier, kerstballen, deurmatten, nummerplaten, Hello Kitty-knuffels en natuurlijk make-up. Je vrouw beweerde ooit dat je je twee kinderen ‘Limited Edition KISS Offspring 1 & 2’ noemt.

Simmons «Ik heb ook een basgitaar in de vorm van een bijl in de aanbieding. Voor een gepast bedrag bespeel ik die live, waarna de koper ze na het concert gesigneerd mee naar huis mag nemen. Ik ben een heilige, ik geef en geef en geef. Op onze KISS-cruise mogen fans zelfs een song met me componeren, en als ze geen instrument kunnen bespelen, dan leer ik het hun ter plekke.»

HUMO Ik reik de Trofee voor Inventieve Oplichterij uit aan de Kiss Air Guitar Strings. Die ‘speciale’ snaren voor het spelen van luchtgitaar krijg je thuisbezorgd in een léég plastic zakje met KISS-logo. Je moet maar durven.

Simmons (grinnikt) «Great, huh? En ze werken perfect, ik heb ze zelf uitgeprobeerd. Die snaren zijn vervaardigd uit niets, omwonden met de beste kwaliteit niets, waarbij niets garandeert dat de allerbeste consistente toon wordt geproduceerd. Don’t buy just any air guitar strings! Demand the best! Slechts 3,99 dollar!»

HUMO Van welk item sta je verbaasd dat het zoveel succes heeft?

Simmons «De KISS-doodskist. De songs zijn slechts het begin – ook al zijn sommige ervan uitgegroeid tot een soort nationaal volkslied. Mensen trouwen met ons. Ze kiezen niet enkel onze songs als openingsdans op hun huwelijk, maar bruid en bruidegom schminken zich vaak zoals wij. Ik zag op concerten zelfs al drie generaties: opa, papa en zoonlief van 5, die elk gekleed en geschminkt zijn als een lid van de groep. Ontroerend. En lucratief (grinnikt). Mensen taoeëren zich met onze beeltenis – één keer toonde een man me zijn kont, mijn tong viel samen met zijn bilspleet. (Droog) Het was als compliment bedoeld, neem ik aan. Hij wilde dat ik zijn kont signeerde en ook die handtekening zou hij laten tatoeëren. Hey, it’s a free country.

'We hebben zowel KISS-condooms als doodskisten in de aanbieding. Ik help je komen én gaan ''

undefined

»Maar ook op begrafenissen zijn we populair, daar wordt vaak ‘God Gave Rock and Roll to You’ of ‘Heaven’s on Fire’ gespeeld. Zowel Vinnie Paul als Dimebag Darrell van Pantera werd begraven in een KISS-doodskist. Dat was hun laatste wens. Natuurlijk hebben we hun die kisten cadeau gedaan. Ik heb zowel condooms als doodskisten in de aanbieding, beste Belgen – I help you coming and going.»

HUMO Van iemand die aan zoveel producten licenties verleent, krijg je de indruk dat hij geen principes heeft en alles klakkeloos goedkeurt, zolang de kassa maar rinkelt. Heb je ooit een aanbieding geweigerd?

Simmons «Al wat ongezond is. Ik rook niet, ik heb nooit drugs genomen, ik ben nog nooit dronken geweest. Ik heb al heel wat muzikanten en fans weten sterven, niet enkel aan een overdosis maar ook aan levercirrose, longkanker en andere aan overmatig alcoholgebruik of roken gerelateerde ziekten. Mijn moeder heeft als enige van haar familie de concentratiekampen van de nazi’s overleefd, en barensweeën doorstaan om mij op de wereld te zetten. Ik wil het haar niet aandoen om het leven dat haar bijna door die fascisten werd ontnomen en dat zij mij schonk, zo lichtzinnig te verkwisten. Ik heb ook weinig geduld met het gezeur van verslaafden, niemand heeft hen gedwongen om die rommel te gebruiken.»

HUMO Je bent wel aandeelhouder in Invictus MD Strategies, dat cannabis kweekt voor medicinale toepassingen.

Simmons «Klopt. Ik heb hospitalen bezocht waar kinderen duidelijk baat hadden bij cannabispreparaten als pijnstiller. Het is nu ook zo goed als zeker dat cannabis epilepsie onder controle kan houden. Fantastisch, toch? Ook grappig is dat het de grote farmaceutische bedrijven op de zenuwen werkt dat zo’n onnozel, makkelijk te kweken plantje zo’n resultaat kan boeken. Maar zelf blow ik nog steeds niet, want daarvan kun je behalve longkanker ook psychoses krijgen.»

HUMO Groepen als The Smiths hebben al geweigerd om hun muziek te laten gebruiken in verkiezingscampagnes. In de Verenigde Staten doen politici én televisiepredikanten dat vaak nog schaamtelozer.

Simmons «That’s okay. Ze doen maar. De kiezer zal zelf wel uitmaken of dat gemeend is.»

HUMO Je kondigde met veel poeha aan dat je ‘The Vault’, de grootste en zwaarste cd-box ter wereld, persoonlijk zou afleveren bij elke fan die hem bestelde. Voor 2.000 dollar per stuk kan ik dat moeilijk geloven, alleen al het vliegticket kost je meer dan die box. Hoe ver van je huis in Los Angeles woonde de fan naar wie het het verst reizen was?

Simmons «Ik moet je corrigeren: voor 2.000 dollar krijgen fans een ontmoeting op de dag van onze concerten. Ze kunnen dan met mij praten, poseren voor selfies, hell, mij tongzoenen als ze dat willen. Voor 25.000 dollar mogen fans met mij een paar uur de studio in en voor 50.000 dollar kwam ik de box persoonlijk brengen. Maar die aanbieding heb ik stopgezet, want het was te vermoeiend en te lastig om regelen: één fan woonde in Alaska! Ik ga niet naar de fucking Noordpool om één box af te leveren. Dan zou ik snel failliet zijn. (Monkelend) Well… maybe not so quickly. Maar de aanbieding om mij te ontmoeten is oprecht: we ontbijten of lunchen dan samen. Vergeet niet: de fans zijn mijn bazen, zonder hun steun had ik dit leven nooit genoten. Without the fans, I’m nothing.»

null Beeld

HUMO Is álles een potentiële geldbron voor jou? Op het internet grapte iemand: ‘Voor 500 dollar stuurt Gene je een foto waarop hij masturberend naar zijn eigen muziek luistert.’

Simmons (droog) «Dát zou méér kosten. Toen we onze show opnamen (‘Family Jewels’, een realityprogramma à la ‘The Osbournes’, red.), legde mijn zoon me een straf op, ik moest van hem honderd keer schrijven: ‘Ik zal mijn familie niet misbruiken om er financieel voordeel uit te halen.’ (grinnikt) In onze kapitalistische samenleving draait álles om macht en geld, hè? En geld is ook macht. En een machtspositie kost ook geld. Een dag waarop je geen geld verdient, is een dag die je geld kost. Heb jij ooit écht honger geleden? Ik wel. Mijn kindertijd bracht ik door in Israël, in een huisje met kogelgaten in de muur. Een huis zonder ijskast, zelfs zonder toilet. Dan hunker je behalve naar vrede en veiligheid ook naar een volle maag en het geld om dat eten te betalen. Ooit kregen we een voedselpakket waarin één blikje opgelegde perziken stak. Zestig jaar later kan ik de smaak daarvan nog oproepen.»

HUMO Op één van de cd’s in ‘The Vault’ is Bob Dylan te horen. Dat is niet iemand die ik meteen met jou associeer.

Simmons «Die opmerking ervaar ik als een belediging. Waarom niet? We zijn allebei grote artiesten, wat zeg ik: iconen! Ik had op een mooie ochtend het idee om met hem een paar songs te schrijven en ik heb ’m opgebeld. En een paar dagen later reed hij al voor, alleen, in een onopvallend bestelbusje. We hebben een hele namiddag gewerkt en gedold.»

HUMO Hoe moet ik me die samenwerking voorstellen? Deed Bob eerst KISS-make‑up op?

Simmons «Ja. Néé (lacht). We hebben enkele songs gecomponeerd op akoestische gitaar.»

HUMO Eén van die songs heet ‘Na Na Na’, ook niet echt een tekst die ik met Dylan zou associëren.

Simmons «Bob kwam met de akkoorden op de proppen, ik heb die later uitgewerkt en de tekst geschreven. Op de cd hoor je het héle proces, niet enkel de muziek. Je hoort Bob meer dan een kwartier lang gitaarspelen en praten en grapjes maken…»

HUMO Was hij het ermee eens dat je dat integraal uitbrengt? Het is een unicum, want niemand hecht meer belang aan zijn privacy dan Dylan en hij heeft zelfs op ettelijke ‘Bootleg Series’-uitgaven nooit zijn werkmethode onthuld. Hij moet een hoge dunk van jou hebben.

Simmons «I guess so. Hij vond het oké. Mijn zoon Nick is nu gefrustreerd omdat hij heel wat van zijn helden heeft ontmoet zonder het te weten. Ik deelde ooit handtekeningen uit aan twee gasten die de zonen van Ringo Starr bleken te zijn – de zonen van een Beatle droegen een KISS-T-shirt, ha! En Jimmy Page en Brian May en tal van anderen waren kind aan huis bij ons. Bob Dylan heeft mijn zoon nog op de arm gedragen, maar hij was te jong om het zich te herinneren.»

HUMO ‘The Vault’ bevat ook een actiepop van jou, voor wie een altaartje van foute rolmodellen wil. Waarom geen pop van Dylan?

Simmons «Há! Ik zou er één kopen. Nee, daar lag voor hem de grens. Maar Dylan is ook een zakenman hoor, onderschat hem niet. Op ‘The Vault’ spelen overigens ook de broers Van Halen op drie songs mee – ik heb hen indertijd ontdekt. Ik ontmoet nog steeds mensen die dat niet weten, dus ik blijf het zeggen.»

HUMO Ik hoorde dat de vibrerende Gene Simmons-tong niet meer wordt gemaakt. Onbegrijpelijk, jouw tong is toch je handelsmerk? Het verbaast me dat je nooit een proces hebt aangespannen tegen The Rolling Stones toen ze dat tonglogo lieten maken.

Simmons «They did. But that’s okay. Ik heb geen problemen met de Stones. Ik heb ook van hen gejat, of toch ongeveer. Ik vond ‘Brown Sugar’ een geil nummer en ik schreef prompt een song die ik ‘Black Diamond’ noemde, maar die eigenlijk een rip-off van de Stones was.»

HUMO Begrijpelijk dat je ‘Brown Sugar’ een geil nummer noemt, want het heette eerst ‘Black Pussy’.

Simmons «No kiddin’! Echt? Mmm, nu je het zegt, ik moet eens nakijken of die tong nog verkrijgbaar is. (Zucht) We exporteren 5.000 producten, ik kan niet álles opvolgen en er komt zoveel geld binnen...»

HUMO Ik voel met je mee. Verkoop je enkel of koop je ook? Koester je zelf rock-’n-rollmemorabilia?

Simmons «Het rare is: ik vind bezit niet zo belangrijk. Ik ben een handelaar maar geen geldwolf. Ik reis graag licht door het leven. Ik bezit wel de witte gitaar waarop George Harrison ‘While My Guitar Gently Weeps’ componeerde. Ik wéét dat Eric Clapton die iconische solo speelde, maar George heeft het nummer gecomponeerd, ook al werd zijn eigen solo niet gebruikt. Beter dan The Beatles wordt het niet, en als ik op die gitaar een paar akkoordjes speel, geeft me dat altijd een warm gevoel.»

HUMO Wat is het vreemdste cadeau dat je ooit van een fan kreeg?

Simmons «Een mal van een vagina. Ik snap niet waarom hij dacht dat ik met die mal kunstvagina’s zou gaan maken, ik heb er genoeg échte van dichtbij gezien.»

HUMO Op ‘Kissworld’, jullie recente best of, staat ook ‘Christine Sixteen’. Jij schreef dat nummer in 1977. Zij is dus nu Christine Fifty Eight.

Simmons (lacht) «Nee, dat is ze níét. Want ‘Christine Sixteen’ is niet gebaseerd op één specifiek meisje. Paul Stanley en ik gaven ooit kritiek op elkaar. Hij verweet mij: ‘Gene, al jouw songs gaan over monsters, I’m the God of thunder enzovoort.’ Waarop ik repliceerde: ‘En al jouw songs gaan over piepjonge geile grieten.’ Ik zei letterlijk: ‘All your lyrics go Christine sixteen blah blah blah.’ Paul heeft een goede antenne voor muzikale opportuniteiten en hij zei meteen: ‘Hé, ‘Christine Sixteen’, da’s een goeie songtitel!’ Waarop ik ter plekke dat nummer schreef om hem voor te zijn (lacht). En hij had blijkbaar dezelfde reflex en schreef snel een nummer dat hij ‘God of Thunder’ noemde. En zo leverde één woordenwisseling ons miljoenen dollars op. Nu jij weer.»

HUMO Je hebt twee kinderen. Hoe en wanneer heb je hun duidelijk gemaakt dat die rare meneer met zijn enge zwart-witgezicht en zijn mond waaruit bloed sijpelde hun papa was?

Simmons «Zowel Nick als Sophie heeft er een hele tijd over gedaan om aan dat idee te wennen. Ik weet nog dat Nick, toen hij me voor het eerst met make-up zag, een hysterische huilbui kreeg. Blijkbaar was hij nog te klein en hadden we het fout ingeschat. Hij heeft er geen trauma aan overgehouden. Hij hoeft zich ook niet te schamen, want ooit schrok de bassist van Black Sabbath zich een ongeluk toen hij me onverwacht met make-up tegen het lijf liep. Nee, mijn zoon is a cool guy en ik ben een heel trotse vader. Ik ben ook een góéie vader. Mijn eigen vader liet ons indertijd in de steek. Ik ben níét mijn vader geworden, da’s misschien nog de verwezenlijking waarop ik het meest trots ben.»

HUMO Ik kén het verhaal van hoe je moeder indertijd hoopte als immigrant de Verenigde Staten binnen te mogen, maar ik zou graag hebben dat je het nog eens vertelt, voor wie het niet kent.

Simmons «Mijn moeder werd bevrijd net voor ze zou sterven in het concentratiekamp waar de Duitsers haar en onze hele familie hadden gevangengezet. Ze emigreerde een tijdje later naar de pas opgerichte staat Israël. Toen ze naar Amerika wilde, zei de man van de ambassade: ‘Dan moet je wel eerst trouw zweren aan onze grondwet.’ Instinctief, omdat ze dat na vijf jaar dwingelandij van het naziregime gewoon was, bracht mijn moeder een Hitlergroet. Ik weet nog hoe de man van de ambassade rustig op haar afstapte, haar gestrekte arm zachtjes boog en zei: ‘Dát gebaar zult u nooit meer hoeven te maken, mevrouw.’»

HUMO Je bent straks 69 jaar. Wat is het meest vermoeiende aan Gene Simmons zijn?

Simmons «Optreden in een kostuum van twintig kilo terwijl je moet rennen, springen, vliegen en vuurspuwen is geen makkie. Ik wed dat de Bono’s van deze wereld dat niet zouden aan kunnen. Het échte bisnummer was ook vermoeiend: seks. Na elk concert. Met hostessen, kamermeisjes, fans, strippers en verpleegsters. Soms had ik m’n makeup nog op. En soms hadden zij óók KISS-make-up op, en was het alsof ik m’n spiegelbeeld neukte. Maar nog veel vermoeiender was dat ik altijd áán moest staan, omdat ik, toch vroeger, in de periode voor ‘KISS Unmasked’, te allen tijde de mystiek hoog moest houden. Ik voelde me Clark Kent die 24 uur per dag Superman moest zijn. Dat is psychisch slopend, geloof me.»

HUMO Prince stierf zonder testament, zodat het zijn erfgenamen vrij staat om op welke manier dan ook zijn muzikale erfenis te verzilveren. Ik betwijfel ook of Frank Zappa het leuk had gevonden dat hij nu als hologram op tournee trekt. Ik neem aan dat een vooruitziend commerçant als jij wél voorzorgsmaatregelen heeft genomen.

Simmons «You bet. Maar dan vooral maatregelen die mijn kinderen inkomsten garanderen. Want hóé men later de posthume KISS levend houdt, kan me niet zoveel schelen. Ik ben een gul en flexibel mens, van mij mag iedereen KISS spelen, op voorwaarde dat ze betalen. Als binnen twintig jaar vier jonge briljante muzikanten zich geroepen voelen om opgemaakt als KISS te touren, dan heb ik daar geen bezwaar tegen. Op voorwaarde dat ze ons hoge niveau aankunnen.»

HUMO Ik moet helaas eindigen met een onprettige mededeling: in België is er een vrouw die beweert dat je een zoon bij haar verwekt hebt. De kleine Kevin is nu 32 en kijkt uit naar jullie ontmoeting op Graspop. Zijn moeder heeft met het oog op de riante erfenis alvast een batterij advocaten onder de arm genomen…

Simmons (na een korte aarzeling) «Noooo! Nee, ik trap er niet in. Zoals ik al zei: ik heb m’n eigen condooms. En hoe rijker ik werd, hoe meer ik oplette dat ik niet links of rechts per ongeluk kinderen verwekte. In het verleden hebben al dozijnen vrouwen dat soort claims gemaakt, maar het is zoals die figuren die beweren dat de aarde plat is: it’s not so. Nice try, though. Ik zie jullie Belgen binnenkort in Dessel voor twee uur magie en kicks. Het wordt een tsunami van een show, een avond die niemand zal vergeten, trust me.»

KISS staat met hun ‘End of the Road Tour’ op zondag 23 juni op de Graspop Metal Meeting. Info en tickets: www.livenation.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234